Pasta z awokado, wystarczą 4 składniki i danie gotowe
Olga Zacharowa 31 lipca 2023 r5,00 (4)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0Komentarz
31 lipca to Dzień Awokado. Na cześć tego niesamowitego owocu dzielimy się przepisem na pyszny makaron. Przygotowany w 2-3 minuty z zaledwie kilku dostępnych składników może być doskonałą, zdrową przekąską. Można je podawać nie tylko z krakersami, frytkami i pieczywem. Podpowiemy, jak przygotować pastę z awokado, jak urozmaicić jej smak, z czym ją łączyć i jak przechowywać taką potrawę.
Treść materiału:
- Wybór awokado do makaronu
- Przygotowanie awokado do użycia
- Przepis na kremowy makaron z awokado
- Urozmaicenie smaku podstawowej przekąski
- Podawać pastę z awokado
- Prawidłowe przechowywanie resztek makaronu
Słowniki mają różne opinie na temat pasty, jako pewnej konsystencji substancji. W słowniku objaśniającym Ożegowa tak „jednorodna mieszanina w postaci masy przypominającej ciasto”. Znaczenie to powtarza Mały słownik akademicki: „każda substancja w postaci lepkiej, pastowatej masy”podając jako przykład pastę do zębów. Słownik etymologiczny Maxa Vasmera stwierdza, że tak „papkowata masa”a Wielki Słownik Słów Obcych wyjaśnia, że słowo to pochodzi z języka włoskiego (makaron) i jego znaczenie – „masa ciasteczkowa (w kosmetyce, malarstwie, gotowaniu)”. Od razu staje się jasne, dlaczego włoski makaron nazywany jest „makaronem”: w końcu jest to suszone ciasto.
Teraz o paście z awokado. W Internecie można znaleźć wiele przepisów na to danie. Zazwyczaj, aby przygotować pastę z awokado, miąższ owocu rozgniata się widelcem na gładką masę i doprawia solą i sokiem z cytryny. Wszystko! My proponujemy nieco inny przepis: do 3 składników dodajemy jeszcze jeden (popularny i niedrogi) dla uzyskania gładkiej konsystencji i wyjątkowego smaku pasty z awokado. W zasadzie można go pominąć (jeśli wolicie przepis bezmięsny lub wegański), my jednak głosujemy na kremową pastę z awokado.
Opcja pasty z awokado: kanapki z grzybami i bekonem
Jak wybrać awokado do makaronu
Do makaronu możesz użyć niezbyt idealnego awokado. Może być trochę przejrzałe, ale nie ciemne, lub wręcz przeciwnie, trochę niedojrzałe. Jeśli zostawisz taki owoc do zjedzenia obok jabłek czy bananów, możesz spróbować wykorzystać go do makaronu. To duży plus pasty z awokado, poza różnicami w smaku, konsystencji i zastosowaniu!
Aby sprawdzić, czy awokado jest dojrzałe, ściśnij je dotykiem. Aby to zrobić, połóż awokado na dłoni, owiń je palcami i dociśnij do boku owocu.
Twarde awokadoktórych nie można delikatnie docisnąć, nie należy używać.
Prawie dojrzałe awokado będą bardziej miękkie w dotyku, ale raczej nie ulegną zwiększonemu naciskowi. Ten owoc musi dojrzewać przez kolejne 1-2 dni w temperaturze pokojowej obok jabłka lub bananów. Można spróbować użyć go do pasty z awokado, kompensując tę względną niedojrzałość innymi składnikami dania, ale nie należy oczekiwać od pasty kremowego smaku i jednolitej, gładkiej konsystencji.
Oczywiście, lepiej wybrać dojrzałe awokado. Jeśli owoc ustąpi pod zwiększonym naciskiem, a wgniecenie po naciśnięciu szybko się zregeneruje, oznacza to, że awokado jest dojrzałe i gotowe do spożycia. Będzie lekko miękki w dotyku, ale nie papkowaty.
Przejrzałe awokadonadaje się do pasty, jest miękki w dotyku, ale nie na tyle miękki, aby jego skórkę łatwo było przekłuć palcami. Miąższ przejrzałego, ale jadalnego awokado może lekko przyciemnić (nie na całej powierzchni).
Jak przygotować awokado do zrobienia makaronu
- Awokado umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Usuń łodygę.
- Połóż awokado na desce do krojenia. Najlepiej podłożyć ręcznik pod owoc, aby zapobiec jego przesuwaniu się po desce.
- Trzymaj awokado mocno jedną ręką. Za pomocą małego noża do obierania przekrój owoc na pół, przecinając miąższ aż do pestki, zaczynając od węższego końca awokado.
- Obróć dwie połówki awokado w różnych kierunkach, oddzielając je. Oddziel połówki.
- Za pomocą ostrej końcówki łyżki podnieś kość i usuń ją.
- Za pomocą łyżki wydrąż miąższ z awokado i przełóż go do miski.
Podawanie pasty z awokado na chlebie z jajkami sadzonymi
Jak zrobić podstawowy kremowy krem z awokado
- Awokado rozgnieć widelcem. Jeśli chcesz, możesz zostawić małe kawałki, jeśli lubisz tę ciągnącą się konsystencję, ale aby pasta była „pastą”, lepiej uzyskać jednolitość.
- Do awokado dodaj jogurt naturalny. Na 1 średnie awokado – nie więcej niż 1,5 łyżki. l. Możesz zacząć od 0,5 łyżki. l. jogurt, wymieszaj pastę i oceń, jak bardzo jesteś zadowolony z jej konsystencji.
- Dodaj trochę soku z cytryny lub limonki i sól. Mieszaj, aż będzie gładkie. Kremowa pasta z awokado jest gotowa.
RADA: bądź hojny w soli. Spróbuj pasty z awokado, jeśli wydaje się mdła, dopraw ją bardziej. Możesz dodać dodatkową szczyptę soli (szczególnie morskiej). Będziesz mile zaskoczony, jak ciekawie będzie smakować danie.
Jak urozmaicić smak pasty z awokado
- Spróbuj zrobić pastę z awokado nie z naturalnym jogurtem greckim, ale z kwaśną śmietaną lub jedwabistym tofu (w wersji bezmięsnej lub wegańskiej).
- Kilka kropli Tabasco, szczypta pieprzu cayenne lub drobno posiekanej papryczki chili (bez pestek) doda trochę ciepła paście awokado. A mielona papryka jest pikantna.
- Do pasty z awokado dobrze komponują się musztarda (najlepiej bez ziaren) i czosnek (świeży, pieczony lub w proszku).
- Aby uzyskać świeży smak, do pasty z awokado dodaj drobno posiekaną świeżą kolendrę, koperek, bazylię lub pietruszkę. Pikantne zioła dodadzą głębi smakowi przekąski. Tylko nie używaj do tego zbyt twardych łodyg. Dobrze komponuje się z pastą z awokado i posiekaną zieloną cebulą tak drobno, jak to możliwe.
- Aby uzyskać oryginalną konsystencję, do pasty z awokado można dodać zmiksowane lub drobno posiekane orzechy, takie jak orzeszki ziemne, orzechy nerkowca lub tostowana bułka tarta żytnia. Tylko w tym drugim przypadku bułkę tartą należy dodać przed podaniem, aby nie rozmokła.
- Aby podkreślić smak umami, użyj drobno posiekanych suszonych pomidorów – wspaniały dodatek do podstawowej pasty z awokado, nawet bez dodatku jogurtu.
- Jeśli chcesz, aby przekąska była bardziej sycąca, dodaj drobno posiekany boczek lub szynkę, a jogurt zastąp ricottą lub serkiem śmietankowym. Tę rozszerzoną wersję pasty z awokado można wykorzystać jako część kanapki, a nawet burgera. Jeśli lubisz awokado z krewetkami, możesz dodać je do bazy.
Inna opcja podania pasty z awokado: tost z czerwoną rybą i zieloną cebulą
Wskazówki dotyczące podawania pasty z awokado
- Kremowy krem z awokado świetnie smakuje z frytkami (ziemniaczanymi, kukurydzianymi lub warzywnymi) i pieczywem. Można go smarować chlebem, tostami i podpłomykami lub dodawać do makaronu na desce serów lub wędlin.
- Nikt nie będzie miał nic przeciwko podaniu pasty z awokado do jajek na twardo czy omletu (frittata).
- Pasta z awokado z radością powita świeże warzywa. Lubimy go jeść z rzodkiewkami i rzodkiewkami zielonymi, łodygami selera, ogórkami, papryką cayenne, zielonym groszkiem, blanszowanym kalafiorem i brokułami.
- Pieczona ciecierzyca, migdały lub orzechy pekan – coś chrupiącego, co można przekąsić – również dobrze komponuje się z pastą z awokado.
- Ogórki kiszone (korniszony) i oliwki – coś pikantnego lub słonego podkreśli kremowy smak pasty i dopełni go w oryginalny sposób.
Jak i jak długo przechowywać pastę z awokado
Pozostałą pastę z awokado można przechowywać w szczelnym pojemniku na żywność w lodówce do 2 dni. Wierzch pasty może z czasem lekko ściemnieć. To jest w porządku! Przed podaniem dobrze wymieszaj makaron.
Jeśli chcesz zapobiec ściemnieniu pasty, przed zamknięciem pokrywy pojemnika delikatnie dociśnij folię do jej powierzchni (w kontakcie).
Miska z owocami, jagodami i orzechami, jako opcja podania podstawowej kremowej pasty z awokado
Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #awokado #szybkie i łatwe #dip #danie szybkiePOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGISortuj według popularności Jesteś już zarejestrowany na ? Zaloguj się lub zostaw komentarz jako gość
Nie ma jeszcze żadnych komentarzy
Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych