Pasta czosnkowa za pomocą noża

Pasta czosnkowa za pomocą noża

Olga Grezowa 24 kwietnia 2016 r4,00 (1)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział3KomentarzPasta czosnkowa za pomocą noża Do przepisu

Dlaczego jest to w ogóle potrzebne? Po pierwsze, czasami pastę czosnkową trzeba dodawać do potraw lub można ją stosować samodzielnie, np. smarować pieczywo. Po drugie, jest to bardzo dobry sposób na zachowanie czosnku do wiosny. Czosnek zmiel na pastę, wymieszaj z olejem roślinnym, zamknij w słoiczku i przechowuj w lodówce do czasu, aż będzie potrzebny. Pasta ta może być przechowywana bardzo długo. Oczywiście, jeśli planujesz zrobić dużą ilość pasty, znacznie szybciej zmiel czosnek w blenderze. Ale jeśli chcesz przygotować trochę makaronu, dosłownie 1-2 łyżki. l., tu z pomocą przychodzi nam nóż. Co więcej, taka pasta przy pewnym wysiłku okazuje się gładka i jednorodna.

Złożoność: łatwo Porcje: 1 Gotowanie: 4 minuty Dodać. czas: 2 minutyPustySKŁADNIKI NA 1 PORCJĘ5-6 ząbków czosnkunóż szefa kuchni Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Aby podzielić główkę czosnku na ząbki, należy uderzyć ją krawędzią dłoni. Od razu rozpadnie się na pojedyncze goździki.

Krok 2

Za pomocą małego noża stopniowo obieraj skórkę z każdego goździka, zaczynając od nasady. Sam odetnij korzenie. Do obierania czosnku wygodnie jest używać tak zwanych silikonowych rurek, w których umieszcza się kilka ząbków, a rurkę zwija się na stole, oczyszczając w ten sposób skórkę z ząbka.

Krok 3

Przekrój goździki na pół i usuń zieloną środkową kiełkę, jeśli jest.

Krok 4

Drobno posiekaj czosnek za pomocą noża szefa kuchni.

Krok 5

Posyp czosnek obficie solą. W tym przypadku sól będzie działać jako środek ścierny i ułatwi proces rozdrabniania czosnku. Próbowałem zrobić puree ziemniaczane bez soli i było to znacznie trudniejsze.

Krok 6

Rozpocznij rozgniatanie czosnku ostrzem noża po powierzchni deski. Krawędź tnąca noża powinna być skierowana w stronę przeciwną do Ciebie. Trzymaj rękojeść prawą ręką (wygodniej jest, gdy zwisa z powierzchni stołu, dzięki czemu ostrze jest mocniej dociśnięte). Lewą ręką mocno i mocno dociśnij ostrze noża do deski do krojenia i zmiel czosnek do pożądanej konsystencji. Za pomocą noża zbierz rozgnieciony czosnek w pastę. Gotowy.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja