Passata pomidorowa

Passata pomidorowa

Olga Grezowa 13 sierpnia 20155,00 (4)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0KomentarzPassata pomidorowa Do przepisu

To nie jest całkiem tradycyjny pasat, ponieważ… przygotowane z selera i marchewki, ale bardzo smaczne. Idealnie przechowuje się w wysterylizowanych słoikach, ale nie lubię się przy nich bawić, więc passatę przekładam do torebek do zamrażania i wkładam do zamrażarki.

Złożoność: przeciętny Porcje: 1 Gotowanie: 1 godzina 30 minut Dodać. czas: 40 minutGotowaniePrażenieZamrażanieKonserwowanieKuchnia włoskaKolacjaKolacjaPustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmImpreza, bufetSKŁADNIKI NA 1 PORCJĘ(Drugi etap)3 łyżki. oliwa z oliwek100 g cebuli1 duży ząbek czosnkumała pęczek bazylii, oderwane liściesól i świeżo zmielony czarny pieprz2 łyżki cukier (jeśli potrzeba)(pierwszy etap)2,5 kg pomidorów śliwkowych200 g marchewki200 g selera220 g cebuli3 ząbki czosnku (można dodać więcej)10 g soli morskiej1 łyżeczka świeżo zmielony czarny pieprz200 ml oliwy z oliwek Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Pierwszy etap przygotowań. Marchewkę obierz i pokrój w cienkie kółka. Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Posiekaj seler i czosnek. Do garnka o grubym dnie wlej olej i umieść w nim wszystkie składniki z kroku pierwszego. Gotuj na dużym ogniu przez około 10 minut, rozgniatając pomidory drewnianą szpatułką lub tłuczkiem. Zmniejsz ogień do małego i gotuj przez 50 minut, od czasu do czasu mieszając warzywa. Nie zamykaj pokrywy. Warzywa przetrzyj przez sito. Użyłem foodmilu, który specjalnie przywiozłem w tym celu z Włoch.

Krok 2

Drugi etap przygotowań. Cebulę i czosnek podsmaż na oliwie z oliwek na jasnozłoty kolor. Dodaj sól i pieprz i gotuj przez 7-10 minut, aż będą miękkie. Dodać drobno posiekaną bazylię. Przełóż zawartość do pomidorów i warzyw. Gotuj na małym ogniu przez kolejne 10-40 minut, w zależności od tego, jak wodniste są pomidory i jaką konsystencję chcesz uzyskać. Nie zamykaj pokrywy. Passatę przełożyć do wyparzonych słoików lub zamrozić.

UWAGA DO GOSPODARKI

Passatę wykorzystuje się do przygotowania sosów do makaronów, pizzy, bardzo smacznie robi się klopsiki… i wiele innych rzeczy, rzecz całkowicie uniwersalna. Generalnie dobrze jest zastąpić pomidory zimą, kiedy są sprzedawane zupełnie bez smaku.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja