Paprykasz
gastronomia 14 czerwca 2013 r Do przepisu Stopień trudności: łatwo Porcje: 2 Gotowanie: 2 godziny 30 minutPustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmDomowe produkty mleczneSKŁADNIKI NA 2 PORCJERozpocznij gotowanie na 3 godziny przed podaniem3 kg słodkiej papryki 1 kg wiśniowych lub bardzo małych pomidorków mały pęczek natki pietruszki 400 ml soku pomidorowego 1,5 łyżeczki. sól Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Usuń łodygi i nasiona z papryki. Miąższ pokroić w duże plasterki. Blanszuj je przez 2-3 minuty. we wrzącej wodzie, a następnie natychmiast ostudź w zimnej wodzie, aby papryka zachowała jasny kolor.
Krok 2
Umyj pomidory i posiekaj natkę pietruszki. Napełnij wysterylizowane słoiki: na dno połóż warzywa, następnie pomidory, układając je warstwami papryki, a na wierzch więcej zieleniny.
Krok 3
Dodaj sól do soku pomidorowego i zagotuj. Warzywa zalej gorącym sokiem pomidorowym, przykryj słoiki pokrywkami i wysterylizuj (około 1 godziny, jeśli używasz słoików 1-litrowych).
Krok 4
Zakręć słoiki, odwróć je do góry dnem i wstaw do lodówki.
UWAGA DO GOSPODARKI
Papryka może być różna: słodka i ostra, świeża i suszona… A bez tych wszystkich rodzajów pieprzu kuchnia wielu narodów bałkańskich jest zupełnie nie do pomyślenia. Nie dodają tej papryki do deserów. A na przekąski – sam Bóg to zamówił!
PRZY OKAZJI
Jeśli masz tylko duże pomidory, pokrój je w ósemki i ułóż na dnie słoika, a na wierzchu papryki.