Papryka w oleju z ziołami
gastronomia 29 października 20085,00 (1)WskaźnikDodaj do ulubionychUdziałnieokreślonyKomentarz Do przepisu Stopień trudności: łatwo Kalorie: 1069,00 kcal/porcja Porcje: 2 Gotowanie: 1 godzina Używany: 11,00 g/100,00 g/31,20PustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSKŁADNIKI NA 2 PORCJEolej roślinny – 1 szklankaczosnek – 15 ząbkówostra papryczka chili – 1 szt.sólsłodka papryka w różnych kolorach – 1 kgocet jabłkowy – 1/2 szklankikoperek – 2 duże pęczki Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Paprykę pieczemy na bardzo rozgrzanym grillu, aż się zarumieni, wkładamy do torebki, zamykamy, odstawiamy na 15 minut. Następnie usuń skórę i nasiona, pokrój wzdłuż w plasterki. Posiekaj koperek i czosnek. Usuń nasiona z papryczki chili i pokrój ją w cienkie pierścienie. W misce wymieszaj oliwę, czosnek, koper, pieprz, ocet i sól.
Krok 2
Na dno wysterylizowanych słoików wlać mieszaninę oliwy, koperku i czosnku. Połóż warstwę papryki. Dodaj 1-2 łyżki na wierzch. l. mieszanina olejów. W ten sposób napełniamy cały słoiczek warstwami, ostatnią warstwą będzie olej. Zamknij słoik szczelną pokrywką. Przechowywać w chłodnym miejscu.