Papryka marynowana z agrestem
gastronomia 4 września 2009 Dodaj do ulubionychUdział Do przepisu Stopień trudności: łatwo Kalorie: 746,00 kcal/porcja Porcje: 2 Gotowanie: 30 minut Używany: 14,40 g/0,40 g/171,20MarynowaniePustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSKŁADNIKI NA 2 PORCJEsłodka papryka – 1 kgagrest – 800 gNa marynatę (na 1 litr wody):ocet winny lub owocowy, lekki – 50 mlcukier – 100 gsól – 50 g Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Papryki dokładnie myjemy, przekrawamy wzdłuż na pół i usuwamy rdzeń. Posortuj i umyj agrest. Paprykę włóż do wysterylizowanego słoika i dodaj agrest. Wstrząśnij lekko słojem, aby agrest równomiernie wypełnił puste przestrzenie między paprykami.
Krok 2
Zrób marynatę. Aby to zrobić, zagotuj wodę, dodaj sól, ocet i cukier. Doprowadzić do wrzenia i natychmiast zdjąć z ognia.
Krok 3
Do słoiczka wlać gorącą marynatę. Przykryj i odstaw, aż słoik całkowicie ostygnie. Przechowywać w chłodnym miejscu.