Papryka i jabłka faszerowane grzybami
gastronomia 12 sierpnia 2021 r4,50 (2)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział1Komentarz Do przepisu
Jest to danie samowystarczalne, możemy jedynie polecić kieliszek dobrego, białego wytrawnego wina z nutami owocowymi, np. sauvignon blanc.
Złożoność: łatwo Porcje: 4 Gotowanie: 1 godzinaPiekarnikPieczenieFarszKolacjaPopołudniowa przekąskaKolacjaPrzekąskaWegetarianizm: laktoWegetarianizmSKŁADNIKI NA 4 PORCJI4–6 szerokich słodkich papryczek4 duże, twarde jabłka1 puszka przygotowanego sosu pomidorowego1 szklanka ryżu długoziarnistego400–500 g dowolnych grzybów leśnych2 średnie cebule3–5 ząbków czosnku3–4 gałązki tymianku50 g masłaoliwa z oliweksól, świeżo zmielony czarny pieprz Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Cebulę i czosnek obieramy, drobno siekamy. Usuń łodygi z tymianku. Cebulę podsmaż na 2 łyżkach. l. oliwa z oliwek, 5 min. Dodać czosnek, połowę tymianku i ryż, dodać sól i smażyć przez 1 minutę. Następnie zalać 1,5 szklanki wrzątku i gotować pod przykryciem 12 minut.
Krok 2
Pieczarki w razie potrzeby umyć, pokroić w średnie kawałki, smażyć na patelni na oliwie przez 10 minut. Do ryżu i pieprzu dodać grzyby i masło.
Krok 3
Odetnij „pokrywkę” papryki – około jednej czwartej górnej części wraz z łodygą. Ostrożnie usuń nasiona i błony. Odetnij także „pokrywkę” jabłek, wytnij miąższ, pozostawiając ścianki o grubości 1,5 cm. Skórkę nakłuj wykałaczką.
Krok 4
Rozgrzej piekarnik do 180°C. Nafaszeruj paprykę i jabłka ryżem i grzybami. Ułożyć w głębokim naczyniu do pieczenia wysmarowanym oliwą z oliwek i przykryć pokrywkami.
Krok 5
Sos pomidorowy wymieszać ze 100-150 ml wody i tymiankiem, solą i pieprzem, wlać do formy pomiędzy jabłkami i papryką. Przykryć folią i piec około 30 minut. Podawać na gorąco.