Papryka faszerowana konserwowa
Do przepisu
To danie 2 w 1: dostajesz marynowaną paprykę i kiszoną kapustę na raz. Warto przygotować taki preparat na początku jesieni, aby zimą otworzyć cenny słoik.
Złożoność: przeciętny Porcje: 10 Gotowanie: 2 godziny 30 minutPustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSKŁADNIKI NA 10 PORCJImarchew – 2 szt. papryka zielona (ostra) – 1 szt. kolendra – 1 pęczek cebula – 2 cebule duża słodka papryka – 700 g kapusta biała, młoda – 1 kgDo marynatynasiona gorczycy – 1 łyżka. l. kolendra – 1 łyżeczka. nasiona pieprz czarny – 8 groszek sól – 4 łyżki. l.cukier – 2 łyżki. l.ocet 6% – 200 ml Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Obierz marchewki i cebulę, zetrzyj marchewki na grubej tarce, drobno posiekaj cebulę. Umyj kapustę, usuń zewnętrzne liście i drobno posiekaj.
Krok 2
Kapustę wymieszać z marchewką i cebulą, przełożyć do miski, dodać 2 łyżki. l. sól i wlać 2 łyżki. l. ocet. Pozostawić na 2 godziny w temperaturze pokojowej, od czasu do czasu mieszając.
Krok 3
Umyj słodką paprykę, odetnij górę i łodygę, usuń rdzeń.
Krok 4
Usuń nasiona z ostrej papryki i posiekaj miąższ. Kolendrę umyj, osusz i posiekaj. Kapustę i warzywa odcisnąć, wymieszać z ostrą papryką i kolendrą i szczelnie nadziać przygotowaną słodką paprykę. Ułożyć w wysterylizowanych słoikach.
Krok 5
Przygotuj marynatę. Do rondla wlać 1 szklankę wody, dodać pozostały ocet, cukier i sól. Doprowadzić mieszaninę do wrzenia na dużym ogniu, dodać kolendrę, nasiona gorczycy i ziarna pieprzu. Zmniejsz ogień i gotuj na małym ogniu przez 5 minut.
Krok 6
Wlać gorącą marynatę do słoików, natychmiast zamknąć pokrywki i umieścić w chłodnym, ciemnym miejscu. Papryka konserwowa będzie gotowa za 2 miesiące.