Papryka faszerowana kapustą
gastronomia 24 października 2024 r5,00 (1)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział5Komentarz Do przepisu
Papryka faszerowana kapustą to bardzo oryginalna zimowa przekąska. Przynajmniej nie jest często spotykany na stołach, ale okazuje się tak smaczny, że zdecydowanie zalecamy zrobienie go według naszego przepisu krok po kroku. Papryka faszerowana kapustą ma jasny korzenny smak i bardzo apetyczny aromat. Osiąga się to po pierwsze dzięki nadzieniu, które obejmuje nie tylko kapustę, ale także marchewkę, cebulę i czosnek. Po drugie, dzięki pikantnej marynacie z kolendrą i gorczycą. Nawet jeśli nie masz dużego doświadczenia w domowych przetworach, nie martw się – na pewno Ci się uda.
Złożoność: przeciętny Kalorie: 241,80 kcal/porcja Porcje: 4 Gotowanie: 45 minut Dodać. czas: 2 godziny Używany: 8,33 g/2,05 g/45,11PustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmPost / Potrawy wielkopostneSKŁADNIKI NA 4 PORCJI–4Porcje+Kapusta biała 700 grSłodki zielony pieprz 500 grMarchew 200 grCebula 200 grCzosnek 2 goździkiNa 1 litr marynaty:Nasiona kolendry 1 łyżeczkaGorczyca (nasiona) 1 łyżka.Czarne ziarna pieprzu 10 szt.Sól 4 łyżkiOcet balsamiczny 200 mlGranulowany cukier 2 łyżki Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Przygotuj słoiki na paprykę marynowaną nadziewaną kapustą. Umyj je oraz pokrywki (puszki lub zakręcane) odtłuszczaczem. Sterylizuj słoiki w dowolny dogodny sposób. Zagotuj pokrywki. Pozwól mu wyschnąć.
Papryka faszerowana kapustą ()
Krok 2
Przygotuj wszystkie składniki do domowego przygotowania. Usuń górne liście z kapusty. Główkę kapusty przekrój na 4 części i usuń łodygę. Kapustę pokroić w bardzo cienkie paski.
Papryka faszerowana kapustą ()
Krok 3
Marchewkę obierz i zetrzyj na grubej tarce. Obierz cebulę i drobno posiekaj. Ząbki czosnku rozgnieć płaską stroną dużego noża, obierz i drobno posiekaj.
Papryka faszerowana kapustą ()
Krok 4
W dużej misce wymieszaj kapustę z cebulą, czosnkiem i marchewką. Dodaj 2 łyżki. l. sól. Wlać 2 łyżki. l. ocet. Wymieszaj i pozostaw na 2 godziny w temperaturze pokojowej. Od czasu do czasu mieszaj warzywa.
Papryka faszerowana kapustą ()
Krok 5
Przygotuj słodką paprykę. Za pomocą małego, ostrego noża odetnij poziomo górę każdego z nich (jak „pokrywka”). Następnie ostrożnie usuń nasiona i błony z papryki.
Papryka faszerowana kapustą ()
Krok 6
Kapustę ścisnąć z marchewką, cebulą i czosnkiem, zgarniając warzywa małymi porcjami. Powstałe nadzienie szczelnie wkładamy do przygotowanej do farszu papryki słodkiej. Rozłóż nadziewane papryki w suchych, wysterylizowanych słoikach.
Papryka faszerowana kapustą ()
Krok 7
Przygotuj marynatę do papryki. Do kadzi wlać pozostały ocet. Dodać cukier i pozostałą sól. Doprowadzić do wrzenia na dużym ogniu. Dodać kolendrę, gorczycę i ziarna pieprzu. Zmniejsz ogień i gotuj na małym ogniu przez 5 minut.
Papryka faszerowana kapustą ()
Krok 8
Gorącą marynatę wlewamy do słoików. Przykryj sterylizowanymi pokrywkami. Słoiki z faszerowaną papryką ustawiamy w dużym rondlu ustawionym na kuchence (należy najpierw położyć na dnie czysty ręcznik). Wlej wodę na patelnię – powinna sięgać „ramion” puszek.
Papryka faszerowana kapustą ()
Krok 9
Zwiększ ogień na duży i zagotuj wodę na patelni. Sterylizuj paprykę nadziewaną kapustą przez 15 minut. Następnie ostrożnie wyjmij słoiki i natychmiast zamknij pokrywki.
Papryka faszerowana kapustą ()
Krok 10
Wyłóż słoiki na ręcznik i pozostaw do ostygnięcia. Przechowywać w chłodnym, ciemnym miejscu. Po kilku miesiącach możesz spróbować papryki faszerowanej kapustą.
Papryka faszerowana kapustą ()
PRZY OKAZJI
Jeśli do marynowania użyjesz wielokolorowej papryki, przystawka również okaże się bardzo piękna i można ją nawet podać na świątecznym stole.
UWAGA DO GOSPODARKI
Do marynaty na paprykę faszerowaną kapustą można dodać nie tylko zalecany w przepisie ocet balsamiczny, ale także ocet jabłkowy lub winny – również okaże się bardzo smaczny.