Do przepisu
Panissa to bardzo smaczna krewna risotto. O ile zrozumiałem z wyjaśnień Signory Rosy, która nauczyła mnie ją gotować, w przeciwieństwie do risotto, panissa jest pełnowartościowym daniem gorącym. Stopień gotowości możesz ocenić wkładając łyżkę na środek: jeśli stoi, ryż jest gotowy. Adorować!
Złożoność: przeciętny Kalorie: 678,69 kcal/porcję Porcje: 4 Gotowanie: 55 minut Używany: 28,31 g/21,08 g/75,56GotowanieKuchnia włoskaKolacjaBulionDrugie danieDanie główneRisottoSKŁADNIKI NA 4 PORCJI50 g wędzonej pancetty50 g salami2 cebule2 łodygi selera1 litr bulionu mięsnego1 pęczek rozmarynu (30 g)300 g ryżu do risotto, np. arborio250 wytrawne czerwone wino, np. Barbera d’Asti1 puszka (400 g) pomidorów śliwkowych we własnym soku1 puszka (400 g) fasoli borlotti4 gałązki natki pietruszki Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Pancettę i salami pokroić na 1 cm kawałki, umieścić w zimnym, ciężkim, ciężkim rondlu, ustawić na średnim ogniu i roztopić tłuszcz, od czasu do czasu mieszając.
Krok 2
Cebulę i seler pokroić na 1 cm kawałki. Wrzucić warzywa na patelnię i smażyć przez 10 minut, aż zmiękną, ciągle mieszając. W osobnym rondlu podgrzej bulion rozmarynowy.
Krok 3
Na patelnię z warzywami wsypujemy ryż, smażymy 2 minuty, dolewamy wino i czekamy, aż alkohol trochę odparuje. Dodajemy pomidory, rozgniatamy je łyżką i stopniowo wlewamy bulion, chochla po łyżce, tak aby za każdym razem został wchłonięty. Gotuj, mieszając, przez około 20 minut, aż ryż będzie miękki, ale jeszcze nie ugotowany.
Krok 4
Dodać fasolę wraz z ostatnią łyżką bulionu (odlać płyn ze słoiczka). Gdy tylko łyżka zanurzy się w ryżu, danie jest gotowe. Doprawiamy do smaku czarnym pieprzem. Drobno posiekaj natkę pietruszki, dodaj do panissy, wymieszaj i podawaj.
PRZY OKAZJI
Przepis dzięki uprzejmości Jamiego Olivera (© Jamie Oliver).
Zdjęcie przepisu — David Loftus, © Jamie Oliver Enterprises Ltd 2018.