Panforte, toskańskie ciasto z orzechami i suszonymi owocami

Do przepisu

Panforte, czyli „chleb pieprzowy” to tak starożytny włoski deser, że historię jego powstania otacza wiele legend. Klasyczny przepis na panforte Siena wymaga 17 składników. Według toskańskiej receptury w panforte jest ich 14: potrzebne są orzechy, suszone owoce, miód, skórka i orientalne przyprawy, dzięki którym placek zyskał swoją nazwę. Swoją drogą, jeśli do przepisu dodamy czekoladę, otrzymamy panforte al cioccolato, które sami Włosi często nazywają panforte delle dame – panforte dla pań, ze względu na łagodniejszy smak.

Złożoność: łatwo Kalorie: 531,05 kcal/porcja Porcje: 10 Gotowanie: 1 godzina Używany: 11,26 g/27,98 g/58,20MikserPiekarnikPieczenieKuchnia włoskaPiekarniaDeserCiastoWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizm8 marcaUrodzinyKarnawałNa świątecznym stoleNowy RokWielkanocSzybkoBoże NarodzenieBufetSKŁADNIKI NA 10 PORCJI100 g blanszowanych migdałów100 g blanszowanych orzechów laskowych100 g orzechów włoskich łuskanych175 g mielonych migdałów150 g suszonych fig100 g suszonych moreli175 g miodu200 g cukru10 g mieszanki skórki cytryny i pomarańczy2,5 łyżki. l. mąka1,5 łyżeczki mielony cynamon1/4 łyżeczki mielone goździkiolej roślinny na pleśńcukier puder do podania1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Blachę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia. Ułóż orzechy laskowe i całe migdały w jednej warstwie. Smażyć w piekarniku nagrzanym do 160°C przez 10–12 minut. Całkowicie ostudzić.

Krok 2

Żaroodporną tortownicę o średnicy 20 cm wysmaruj olejem, a dno wyłóż kołem papieru do pieczenia.

Krok 3

Suszone morele i orzechy włoskie zmiel w blenderze. Dodać grubo posiekane figi i posiekać.

Krok 4

W rondlu o grubym dnie podgrzej miód i cukier na średnim ogniu, aż do wrzenia. Dodaj skórkę, goździki, gałkę muszkatołową, 1 łyżeczkę. cynamon i 2 łyżki. l. mąka. Mieszaj, aż będzie gładkie.

Krok 5

Zdejmij patelnię z ognia i dodaj prażone orzechy laskowe i migdały, zmielone migdały i posiekane suszone owoce. Zamieszać. Mieszanka będzie dość gęsta. Przełożyć na przygotowaną blachę i wygładzić wilgotną szpatułką.

Krok 6

Wymieszaj pozostały cynamon i mąkę. Posypujemy panforte i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160°C przez 30–35 minut. Ciasto powinno lekko wzrosnąć.

Krok 7

Po upieczeniu strząśnij nadmiar mąki i całkowicie ostudź panforte na patelni. Posypać cukrem pudrem, pokroić na małe kawałki i podawać.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja