Do przepisu
Panforte, czyli „chleb pieprzowy” to tak starożytny włoski deser, że historię jego powstania otacza wiele legend. Klasyczny przepis na panforte Siena wymaga 17 składników. Według toskańskiej receptury w panforte jest ich 14: potrzebne są orzechy, suszone owoce, miód, skórka i orientalne przyprawy, dzięki którym placek zyskał swoją nazwę. Swoją drogą, jeśli do przepisu dodamy czekoladę, otrzymamy panforte al cioccolato, które sami Włosi często nazywają panforte delle dame – panforte dla pań, ze względu na łagodniejszy smak.
Złożoność: łatwo Kalorie: 531,05 kcal/porcja Porcje: 10 Gotowanie: 1 godzina Używany: 11,26 g/27,98 g/58,20MikserPiekarnikPieczenieKuchnia włoskaPiekarniaDeserCiastoWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizm8 marcaUrodzinyKarnawałNa świątecznym stoleNowy RokWielkanocSzybkoBoże NarodzenieBufetSKŁADNIKI NA 10 PORCJI100 g blanszowanych migdałów100 g blanszowanych orzechów laskowych100 g orzechów włoskich łuskanych175 g mielonych migdałów150 g suszonych fig100 g suszonych moreli175 g miodu200 g cukru10 g mieszanki skórki cytryny i pomarańczy2,5 łyżki. l. mąka1,5 łyżeczki mielony cynamon1/4 łyżeczki mielone goździkiolej roślinny na pleśńcukier puder do podania1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Blachę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia. Ułóż orzechy laskowe i całe migdały w jednej warstwie. Smażyć w piekarniku nagrzanym do 160°C przez 10–12 minut. Całkowicie ostudzić.
Krok 2
Żaroodporną tortownicę o średnicy 20 cm wysmaruj olejem, a dno wyłóż kołem papieru do pieczenia.
Krok 3
Suszone morele i orzechy włoskie zmiel w blenderze. Dodać grubo posiekane figi i posiekać.
Krok 4
W rondlu o grubym dnie podgrzej miód i cukier na średnim ogniu, aż do wrzenia. Dodaj skórkę, goździki, gałkę muszkatołową, 1 łyżeczkę. cynamon i 2 łyżki. l. mąka. Mieszaj, aż będzie gładkie.
Krok 5
Zdejmij patelnię z ognia i dodaj prażone orzechy laskowe i migdały, zmielone migdały i posiekane suszone owoce. Zamieszać. Mieszanka będzie dość gęsta. Przełożyć na przygotowaną blachę i wygładzić wilgotną szpatułką.
Krok 6
Wymieszaj pozostały cynamon i mąkę. Posypujemy panforte i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160°C przez 30–35 minut. Ciasto powinno lekko wzrosnąć.
Krok 7
Po upieczeniu strząśnij nadmiar mąki i całkowicie ostudź panforte na patelni. Posypać cukrem pudrem, pokroić na małe kawałki i podawać.