Do przepisu
Ciasteczka pająkowe dla tych, którzy boją się pająków. Sposobem na poradzenie sobie z tym strachem jest jego zjedzenie. Upiekli ciasteczka, położyli na nich czekoladowego pająka i szybko zjedli. I nie zapomnij poczęstować swoich znajomych tymi uroczymi, słodkimi „pająkami” – pozwól im podzielić się z Tobą swoim strachem w Halloween.
Złożoność: przeciętny Porcje: 18 Gotowanie: 1 godzina Dodać. czas: 8 godzinPiekarnikMikserPieczeniePiekarniaDeserCiastkoCiastoWegetarianizm: Ovo-laktoWegetarianizmNa świątecznym stoleNowy RokHalloweenSKŁADNIKI NA 18 PORCJI200 g masła160 g cukru3 średnie jajka135 g płatków owsianych błyskawicznych35 g mąki migdałowej160 g mąki pszennej60 g czekoladyskórka z 2 pomarańczy5 g proszku do pieczenia5 gramów soli18–20 okrągłych czekoladektabletki słodzące do dekoracji Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Dodaj 1 łyżkę skórki. l. cukier, pozostawić na 8-12 godzin.
Krok 2
Rozgrzej piekarnik do 160°C. Blachę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia. Mąkę pszenną przesiać z mąką migdałową, proszkiem do pieczenia i solą. Dodaj płatki owsiane.
Krok 3
Za pomocą miksera utrzyj miękkie masło z 40 g cukru. Dodać przygotowaną skórkę. Kontynuując ubijanie na niskich obrotach, wbijaj po jednym jajku (powinny mieć temperaturę pokojową). Gdy mieszanina stanie się jednorodna, dodać mieszaninę mąki i mieszać przez 20 sekund.
Krok 4
Wilgotnymi rękami uformuj 18–20 ciasteczek. Zanurz jedną stronę każdego ciasteczka w cukrze i połóż na przygotowanej blasze do pieczenia. Łyżką lub palcami zrób pośrodku dziurę dla pająka. Piec w nagrzanym piekarniku przez 30 minut. Fajny.
Krok 5
Rozpuść czekoladę, narysuj nią „pajęcze nogi” i wrzuć odrobinę czekolady na środek wgłębienia. Natychmiast przymocuj cukierek. Za pomocą pęsety przyklej do czekolady „oczka” wykonane ze słodzika.
PRZY OKAZJI
Przepis dostarczony przez cukierni Olgę Krasnopevtsevą.