Do przepisu
Ryba gotowana w pergaminowej kopercie tylko na pierwszy rzut oka wydaje się taka prosta i mdła. Wszystko zależy od niuansów i towarzyszących im produktów. Nasz twaróg uzupełniliśmy smażoną cebulą i marchewką i postanowiliśmy podać go z marynowanymi burakami.
Złożoność: łatwo Porcje: 1 Gotowanie: 30 minut Dodać. czas: 30 minutPiekarnikPieczenieKolacjaDrugie danieMarynataDanie główneWegetarianizm: pescetarianizmUrodzinyKarnawałNowy RokWielkanocBoże NarodzenieBufetSKŁADNIKI NA 1 PORCJĘ4 średnio ugotowane lub pieczone buraki1 kg surowej ryby2 duże cebule4 młode średnie marchewki3-4 ząbki czosnkusok z połowy cytrynysól, świeżo zmielony czarny pieprzNa marynatę:1 liść laurowy100 g płynnego miodu150 ml czerwonego octu winnegoolej roślinnysól, świeżo zmielony czarny pieprz Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Buraki pokroić w plastry o grubości 5 mm i włożyć do miski. Wszystkie składniki na marynatę wymieszać. Wlać buraki i potrząsając miską wymieszać zawartość miski. Pozostaw na 30 minut.
Krok 2
Rozmroź ser na dolnej półce lodówki. Usuń łuski. Przetnij brzuch i usuń wnętrzności. Każdą rybę szybko opłucz i osusz papierowym ręcznikiem. Doprawić solą i pieprzem.
Krok 3
Cebulę pokroić w krążki o grubości 5 mm, marchewkę przekroić wzdłuż na pół. Przygotowane składniki posyp cytryną. Rozgrzej suchą patelnię i szybko smaż warzywa, po 15-20 sekund z każdej strony. Należy je opiekać.
Krok 4
Złóż dwa duże arkusze papieru do pieczenia (około połowy wielkości blachy do pieczenia) na pół. Otwórz to. Ułóż je jeden na drugim na blasze do pieczenia. Połóż ser na środku jednej połówki, ułóż go razem z krążkami cebuli i marchewką, tak aby ryby się nie stykały. Połóż jedną rybę ogonem do góry, drugą obok niej ogonem do dołu. Skropić pozostałym sokiem z cytryny. Przykryć drugą połówką i kilka razy złożyć brzegi, aby zamknąć „banderolę”. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 10-15 minut, w zależności od wielkości ryby.
Krok 5
Buraki przełożyć na sito i odsączyć marynatę (nie będzie nam potrzebna). Połóż paczkę na dużym talerzu i otwórz ją. Podawać ser z burakami.