Pachnący sos owocowy
Olga 31 lipca 2020 r0,00 (0)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0Komentarz Do przepisu
Aromatyczny sos owocowy to sos bogaty w witaminy. Sos ma słodko-kwaśny smak z przyjemną goryczką. Alkohol wyparowuje podczas procesu gotowania.
Złożoność: łatwo Porcje: 4 Gotowanie: 30 minutGotowanieKolacjaKolacjaPrzekąskaSos, dressingImpreza, bufetUrodzinyNowy RokWielkanocRomantyczna kolacjaSKŁADNIKI NA 4 PORCJEbrzoskwinie (masa miąższu) – 350 gmelon (masa miąższu) – 250 gwino białe półsłodkie – 130 mlkoniak (lub rum) – 2 łyżki.imbir (suchy, proszek od 0,5-1 łyżeczki) – 0,5 łyżeczki.skórka z cytryny – 0,5 łyżki.sok z limonki (lub cytryny) – 1 łyżka.cukier (od 1-2 łyżeczek) – 1 łyżeczka.dżem (przecier przez sito) – 2 łyżeczki. Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Brzoskwinie obrać, usunąć pestki i pokroić w plasterki.
Krok 2
Miąższ melona pokroić na kawałki.
Krok 3
Owoce włóż do dużej miski i zmiksuj blenderem.
Krok 4
Połącz wino, skórkę z cytryny i cukier w rondlu i zagotuj.
Krok 5
Następnie dodaj przecier owocowy i imbir. Sos doprawiamy niewielką ilością likieru malinowego, wiśniowego, rumu lub koniaku. Wybrałem: 2 łyżki. l. koniak i dodał 2 łyżeczki. dżem malinowy przetrzeć przez sito.
Krok 6
Następnie do sosu dodać sok z limonki (lub cytryny) i dostosować smak. Sos ma słodko-kwaśny smak z przyjemną goryczką. Puree gotujemy na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, doprowadzamy do wrzenia i czekamy, aż sos lekko się zredukuje. Nie trawimy tego.
Krok 7
Gorący sos podawać do gorących, słodkich dań, np. pasztetów, budyni, naleśników, ryżu i kaszy manny. Można podawać do zimnych słodkich dań, takich jak lody, lekkie kremy czy desery z kaszy manny i ryżu. Sos ten można przygotować na zimę i przechowywać w lodówce lub w chłodnym miejscu. Smacznego!