Pachnący sos do mięs z wiciokrzewu
Yuna 31 lipca 2018 r5,00 (1)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0Komentarz Do przepisu
Bardzo aromatyczna przyprawa do kebabów, steków, dziczyzny i innych dań mięsnych. Sos ten można przygotować na zimę.
Złożoność: przeciętny Porcje: 1 Gotowanie: 1 godzina Dodać. czas: 30 minutGotowanieKolacjaPustySos, dressingWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmPiknikSKŁADNIKI NA 1 PORCJĘwiciokrzew 500 grsłodka papryka 2 sztczosnek 1 głowachili 1 sztukabazylia 3-4 gałązkimięta 3 gałązkinatka pietruszki 3-4 gałązkisól do smakucukier 6 łyżek.olej roślinny 4 łyżki.ocet winogronowy 1 łyżka.Pieprz Kotanyi do smaku Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Posortuj jagody, dokładnie je umyj, umieść na durszlaku, aby odciekły. Opłucz warzywa i wysusz. Obierz czosnek i paprykę. Zmiel jagody, paprykę (słodką i ostrą) oraz czosnek w blenderze lub maszynce do mięsa. Umieść mieszaninę w wygodnym rondlu, zalej octem winogronowym (możliwy jest ocet jabłkowy). Dobrze wymieszaj i gotuj przez 15-20 minut na małym ogniu.
Krok 2
Usuń liście z warzyw i drobno je posiekaj. Do przyszłego sosu włóż posiekane zioła, dodaj sól do smaku, wlej olej roślinny i dodaj cukier i pieprz Kotanyi do smaku. Gotuj przez kolejne 20 minut na małym ogniu.
Krok 3
Sos ten można przygotować do wykorzystania w przyszłości. Sterylizuj wygodne słoiki z zakrętkami (ja biorę małe). Gorący sos wlać do słoików, przykryć i odwrócić do góry nogami, aż ostygnie. Ten sos sprawdza się w mojej spiżarni, w moim mieszkaniu. Oczywiście, jeśli to możliwe, lepiej przechowywać go w chłodnym miejscu (lodówka, piwnica).