Pachnące bułeczki cynamonowe i pianki: jak upiec ciasto na Wielkanoc z dziećmi

Pachnące bułeczki cynamonowe i pianki: jak upiec ciasto na Wielkanoc z dziećmi

Pachnące bułeczki cynamonowe i pianki: jak upiec ciasto na Wielkanoc z dziećmi

Wielkanoc dla dzieci to temat szczególny, do którego należy podchodzić ostrożnie i mądrze. Opowieść o jasnych wakacjach można rozpocząć od bajki wielkanocnej. A żeby wszystko jasno wytłumaczyć dzieciom, przygotuj niezwykłe, pyszne wypieki z dostępnych produktów. Dzieci posiadające taką jadalną pomoc na pewno zapamiętają historię cudu wielkanocnego.

Niesamowite bułeczki wielkanocne ze specjalnym nadzieniemNiesamowite bułeczki wielkanocne ze specjalnym nadzieniemNiesamowite bułeczki wielkanocne ze specjalnym nadzieniemNiesamowite bułeczki wielkanocne ze specjalnym nadzieniem

Wielkanoc dla dzieci może dobrze rozpocząć się od puszystych bułeczek cynamonowych z rozpływającymi się piankami piankowymi w środku! Wypieki zwane Pustymi Bułkami Grobowymi lub Bułkami Zmartwychwstania, jak się je nazywa, są tak proste w przygotowaniu, że uczy się ich w szkołach, a tak pyszne, że piecze się je nie tylko na Wielkanoc.

Piękno tego wielkanocnego ciasta tkwi w nadzieniu. Pianki lub pianki marshmallow zanurza się w roztopionym maśle, zawija w mielonym cynamonie i zawija w ciasto. Podczas pieczenia bułek pianki marshmallow rozpływają się w aromatycznym syropie. Cudowny trik – przemiana – dlaczego nie rozpocząć Wielkanocy dla dzieci?

Uważa się, że te bułeczki idealnie nadają się do opowiadania dzieciom o Wielkanocy. Każdy składnik tutaj ma swoją symbolikę. Pianka symbolizuje ciało Jezusa. Masło i cynamon symbolizują olejki i kadzidło użyte do namaszczenia ciała Jezusa, a ciasto owinięte wokół pianki reprezentuje całun. Jak wiadomo ze źródeł religijnych, trzeciego dnia po pochówku grób okazał się pusty. Kiedy bułki są gotowe i trochę ostygną, są krojone i okazują się puste!

Duży plus bułek: można je zrobić z mrożonego ciasta kupionego w sklepie lub domowego, np. ciasta francuskiego. Wiele osób przygotowuje bułki z ciasta z mąki, cukru, oleju roślinnego i proszku do pieczenia. Wybierz ten, który najbardziej Ci się podoba.

Rada: Aby uzyskać najlepsze rezultaty, użyj najświeższych pianek marshmallow. Jeśli chcesz, możesz polać wypieki glazurą i posypać orzechami.

Bułeczki Zmartwychwstania - jadalna pomoc w opowiadaniu dzieciom wielkanocnej historii
Bułeczki Zmartwychwstania – jadalna pomoc w opowiadaniu dzieciom wielkanocnej historii

Do gotowania 8Potrzebne 10 bułek:

  • 450500 g ciasta, najlepiej drożdżowego
  • 56 łyżek l. ghee
  • 2 łyżki l. mielony cynamon
  • 23 łyżeczki drobny cukier plus trochę do posypania
  • 45 świeżych pianek waniliowych lub 810 dużych pianek marshmallow
  • ewentualnie odrobina mleka lub mocnej herbaty do natłuszczenia bułek
  1. W razie potrzeby rozmrozić ciasto. Aby to zrobić, przenieś go z zamrażarki do lodówki na noc.
  2. Rozgrzej piekarnik do 180°C.
  3. Blachę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia lub użyj maty silikonowej. Można użyć silikonowych lub nieprzywierających foremek do muffinów.
  4. Ciasto rozwałkować i pokroić w trójkąty. Nie próbuj robić zbyt długich trójkątów: te bułki nie są rogalikami.
  5. Rozpuść masło. W misce wymieszaj cynamon i cukier. Grubo posiekaj pianki marshmallow. Uwaga: im większy kawałek pianki, tym większa wnęka wewnątrz bułki! Zanurz każdy kawałek pianki lub pianki marshmallow w roztopionym maśle, a następnie obtocz ze wszystkich stron mieszaninę cukru cynamonowego. Strząśnij nadmiar.
  6. Umieść piankę marshmallow u podstawy trójkąta (najbliżej szerszej części ciasta). Zawiń ciasto tak, aby całkowicie przykryło pikantne nadzienie. Ściśnij krawędzie. Zwiń bułkę w kulkę. Możesz posmarować bułkę ze wszystkich stron roztopionym masłem i obtoczyć ją w mieszance cukru cynamonowego.
  7. Bułeczki układamy na blasze do pieczenia w pewnej odległości od siebie lub w foremkach, łączeniem do dołu. Dobrze, jeśli bułki są gładkie z wierzchu. Jeśli używasz ciasta drożdżowego, pozostaw bułki do wyrośnięcia na około 30 minut. Jeśli bułki nie są posmarowane masłem, można je przed pieczeniem posmarować mlekiem lub herbatą i posypać cukrem.
  8. Piec 12-15 minut. lub do całkowitego ugotowania. Nie wysuszaj go!
  9. Podawać bułeczki ciepłe. Przed jedzeniem przekrój każdą na pół.

Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #cynamon #Wielkanoc #Marzec #bułkiPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGIDodaj komentarz Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja