Owsianka Suworowa

Owsianka Suworowa

Anioł Księżyc 03 stycznia 2024 r5.00(2)Dodaj do ulubionychUdział Do przepisu

Owsianka Suworowa słusznie nosi takie „imię”: wiąże się z nią szczególna historia. Mówią, że podczas jednej z kampanii wielkiego rosyjskiego dowódcy pojawiły się problemy z żywnością. Kucharze byli zagubieni: skończyło się mięso i nie było jasne, czym nakarmić żołnierzy. Następnie, według legendy, sam Suworow, po zapoznaniu się z rezerwami, wymyślił bardzo prostą, ale niezwykle satysfakcjonującą owsiankę składającą się z dwóch zbóż (jęczmienia i prosa), groszku i warzyw. Tym samym ten skład potrawy został „zalegalizowany”, a sam został na stałe włączony do diety żołnierza. Ale, szczerze mówiąc, owsianka Suworowa wyróżnia się nie tylko wysoką zawartością kalorii, ale także doskonałym smakiem, dlatego nowoczesny kucharz ma sens zwrócić uwagę na jej przepis.

Złożoność: przeciętny Kalorie: 254,93 kcal/porcja Porcje: 6 Gotowanie: 1 godzina Dodać. czas: 5 godzin Używany: 8,46 g/7,56 g/39,14Danie główneWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmMenu dla dzieciSKŁADNIKI NA 6 PORCJIpęczak perłowy – 100 ggroszek łuskany – 100 gproso – 100 gcebula – 300 gmarchewka – 200 golej roślinny – 40 mlwoda pitna – 750–800 mlsól – do smaku Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Przygotuj wszystkie składniki na owsiankę. Kaszę perłową i groszek wsypać do misek i zalać zimną wodą tak, aby jej poziom był o 2 centymetry wyższy. Pozostawić na 5 godzin w temperaturze pokojowej.

Krok 2

Kaszę jaglaną dokładnie opłucz (aż woda stanie się przejrzysta). Obierz cebulę i drobno posiekaj. Marchewkę obierz, umyj i zetrzyj na grubej tarce.

Krok 3

Kaszę perłową i groszek na owsiankę włóż do durszlaka. Następnie przełożyć do miski i wymieszać z umytą kaszą jaglaną. Na patelni rozgrzej olej roślinny. Dodaj cebulę i marchewkę. Smażymy na małym ogniu aż do lekkiego zrumienienia.

Krok 4

Połowę pieczonych warzyw włóż do rondla o grubym dnie. Na wierzchu pęczak perłowy zmieszany z prosem i groszkiem. Spłaszczyć i dodać pozostałe warzywa.

Krok 5

Ostrożnie wlej wrzącą wodę do zawartości patelni za pomocą łyżki cedzakowej. Dodać sól i postawić na średnim ogniu i doprowadzić do wrzenia. Zmniejsz ogień do niskiego. Luźno przykryj patelnię kaszą i gotuj przez 40 minut, od czasu do czasu mieszając.

Krok 6

Upewnij się, że owsianka się nie pali. Jeśli woda się wygotuje, dodaj trochę więcej. Gotową owsiankę szczelnie zamknij i owiń grubym ręcznikiem. Pozostawić na gorącym, wyłączonym kuchence na 30 minut.

UWAGA DO GOSPODARKI

Owsiankę Suworowa można łatwo ugotować w powolnej kuchence: wystarczy ułożyć warzywa i płatki zbożowe z groszkiem warstwami w misce i włączyć jakiś długi tryb, na przykład gotowanie zupy.

PRZY OKAZJI

Do owsianki Suworowa możesz z łatwością dodać gulasz wołowy lub wieprzowy lub po prostu drobno posiekane gotowane mięso: danie stanie się jeszcze bardziej satysfakcjonujące i smaczniejsze.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja