Owsianka ryżowa z rodzynkami

Owsianka ryżowa z rodzynkami

gastronomia 28 kwietnia 2023 r5,00 (4)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział1KomentarzGarmażeria Do przepisu

Owsianka ryżowa z rodzynkami przyjemnie urozmaici rodzinne menu śniadaniowe: okazuje się „puszysta”, z niesamowitymi nutami owocowymi. Danie to zapewni Ci także wystarczającą ilość energii i uczucie sytości na długi czas, co wyeliminuje możliwość niepotrzebnych podjadań przed obiadem. Faktem jest, że owsianka ryżowa jest bogata w złożone węglowodany, które wchłaniają się powoli. Dodatkowo regulują poziom cukru we krwi i normalizują trawienie. Cóż, rodzynki w owsiance wzmacniają jej korzystne właściwości i poprawiają doznania kulinarne potrawy. Spróbujmy i cieszmy się!

Złożoność: łatwo Kalorie: 535,85 kcal/porcja Porcje: 2 Gotowanie: 50 minut Używany: 5,00 g/17,25 g/87,82KolacjaDrugie danieOwsiankaDanie główneWegetarianizm: laktoWegetarianizmMenu dla dzieciSKŁADNIKI NA 2 PORCJEryż krótkoziarnisty – 100 grodzynki – 60 gwoda pitna – 300 mlsól – 1/3 łyżeczki.mleko – 250 mlcukier – 40 gcukier waniliowy – 5 gmasło – 30 g Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Przygotuj składniki na owsiankę. Ryż włóż do głębokiej miski i opłucz wodą, okresowo ją zmieniając, aż stanie się przezroczysty. Umieść płatki na drobnym sicie.

Krok 2

Posortuj rodzynki i dokładnie spłucz pod bieżącą wodą. Pozostaw do użycia. Podgrzej wodę pitną w małym rondlu. Dodaj sól i zagotuj na dużym ogniu.

Krok 3

Dodać przygotowany ryż i wymieszać. Przykryj patelnię i smaż na średnim ogniu przez około 10 minut. Od czasu do czasu zdejmuj pokrywkę i mieszaj ryż łyżką.

Krok 4

Otwórz patelnię. Prawie cała woda powinna się zagotować. Jeśli tak się nie stanie, po prostu ostrożnie odsącz nadmiar. Wlać mleko do ryżu w rondlu. Dodać cukier zwykły i waniliowy. Mieszaj i doprowadzaj do wrzenia.

Krok 5

Dodaj rodzynki. Zamieszaj ponownie. Gotuj na małym ogniu pod przykryciem przez około 12 minut. Okresowo wyjmuj i mieszaj owsiankę łyżką. Wyłącz ogrzewanie. Dodać olej i wymieszać. Pozostaw owsiankę pod przykryciem na kuchence na kolejne 10 minut.

UWAGA DO GOSPODARKI

Jakich rodzynek użyć do tej owsianki ryżowej – jasnych czy ciemnych? Być może jest to kwestia gustu. Jeśli chodzi o korzystne właściwości, są one prawie identyczne: ten sam zestaw witamin z grupy B i przyzwoita ilość różnych minerałów.

PRZY OKAZJI

Jeśli pościsz, przygotuj owsiankę ryżową z rodzynkami, używając mleka roślinnego (sojowego, migdałowego, kokosowego) lub nawet wody. Oczywiście nie należy w tym przypadku dodawać masła.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja