Owsianka ryżowa z mlekiem
gastronomia 03 grudnia 2023 r(2)Dodaj do ulubionychUdział Do przepisu
Przepis na najpopularniejszą owsiankę ryżową z mlekiem może przydać się początkującym gospodyniom domowym, które stawiają pierwsze kroki w gotowaniu. Wydawałoby się, co tu jest takiego skomplikowanego, ale w przygotowaniu tego dania wciąż są pewne subtelności. Na przykład bardzo ważne jest dobre wypłukanie płatków zbożowych: będzie to miało najlepszy wpływ na konsystencję potrawy. Ponadto należy pamiętać, że na początkowym etapie gotuje się go w wodzie, a nie w mleku, w przeciwnym razie ryż nie będzie dobrze gotowany. Jeśli zrobisz wszystko poprawnie, otrzymasz pyszną owsiankę, którą naprawdę polubi cała rodzina.
Złożoność: łatwo Kalorie: 463,43 kcal/porcję Porcje: 4 Gotowanie: 40 minut Używany: 4,14 g/19,14 g/65,06Danie główneWegetarianizm: laktoWegetarianizmMenu dla dzieciSKŁADNIKI NA 4 PORCJEryż krótkoziarnisty – 200 gwoda pitna – 600 mlsól – 1/2 łyżeczki.mleko – 500 mlcukier – 70 gcukier waniliowy – 8 gmasło – 70 g Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Przygotuj składniki na owsiankę. Ryż włóż do głębokiej miski i opłucz, okresowo zmieniając wodę, aż stanie się klarowny. Umieścić na sicie.
Krok 2
Wlać wodę pitną do rondla i podgrzać. Dodaj sól i zagotuj na dużym ogniu. Dodać przygotowany ryż i wymieszać. Przykryj patelnię i smaż na średnim ogniu przez około 10 minut.
Krok 3
Otwórz patelnię z ryżem. Prawie cała woda powinna się zagotować. Jeśli tak się nie stanie, ostrożnie odsącz nadmiar. Wlać mleko do ryżu w rondlu. Dodać cukier zwykły i waniliowy. Mieszaj i doprowadzaj do wrzenia.
Krok 4
Gotuj owsiankę na małym ogniu pod przykryciem przez około 12 minut. Co jakiś czas wyjmuj i mieszaj zawartość patelni łyżką. Wyłącz ogrzewanie. Dodać masło i wymieszać. Pozostaw owsiankę pod przykryciem na kuchence na kolejne 10 minut.
UWAGA DO GOSPODARKI
Dobra wiadomość dla wegan! Kaszę ryżową można przygotować nie tylko na mleku krowim, ale także na dowolnym mleku roślinnym, na przykład kokosowym, migdałowym czy sojowym.
PRZY OKAZJI
Aby owsianka ryżowa z mlekiem była szczególnie smaczna, na ostatnim etapie dodaj do niej rodzynki, suszoną żurawinę lub drobno posiekane suszone morele wraz z masłem.