Owsianka „Przyjaźń”: historia i nowoczesność
Przyjaźń nie istnieje tylko między ludźmi. Ustalony stabilny związek kulinarny między ryżem i prosem dał owsiance nazwę – „Przyjaźń”. Dwa zboża, które z powodzeniem wylądowały na jednej patelni, sprawiły, że owsianka mleczna z ryżu i kaszy jaglanej przez wiele lat była hitem w sowieckiej gastronomii. Co w nim tak bardzo przyciągnęło szefów kuchni i spodobało się konsumentom – młodym i starszym? Spróbujmy to rozgryźć.
O czym porozmawiamy w artykule:
- Czy za powstaniem owsianki „Przyjaźń” kryje się jakaś historia?
- Jak gotować owsiankę Drużba w domu
Czy za powstaniem owsianki „Przyjaźń” kryje się jakaś historia?
Nam jak zawsze bardzo zależało na znalezieniu informacji o pochodzeniu tego zboża z konkretnymi datami, a może nawet na odnalezieniu osoby, której udało się „poślubić” dwa zboża. Ale niestety nie zawsze wszystko wychodzi zgodnie z planem.
Oczywiście pomysł na miksowanie płatków nie wziął się znikąd. Na przykład w kuchni pskowskiej od dawna gotuje się owsiankę z jęczmienia i grochu – jajka sadzone. To samo danie przygotowywane jest w regionie Kostroma, zwane zaspitsa. Według legendy wynalezienie owsianki Suworowskiej przypisuje się naszemu słynnemu dowódcy. Rzekomo cierpiąc na brak prowiantu podczas kampanii przez Alpy, armia rosyjska zaczęła zużywać całą pozostałą żywność. I kazano wrzucać do jednego kotła proso, kaszę perłową, groszek, cebulę, marchewkę – wszystko, co znajdowało się na dnie worków i koszy. Rezultatem była pożywna i zdrowa owsianka.
Ale jak ryż i proso znalazły się na tej samej patelni? Wiadomo na pewno, że owsiankę Drużba gotowano w placówkach przedszkolnych, szkołach i sanatoriach. Owsianka, zgodnie ze swoimi właściwościami, zalicza się do kategorii „lepkiej” ze względu na ryż, który z pewnością musi być okrągły, podobnie jak owsianka na mleku ryżowym. Oznacza to, że owsianka „Przyjaźń” może być polecana w żywieniu dzieci i diecie. W 1964 roku w ZSRR ukazała się książka „Odżywianie dziecka”. Zebrała wszelkie fachowe porady, jak prawidłowo karmić dziecko, aby wychować je na zdrowe i silne. Tyle, że nie ma w niej owsianki z ryżu i kaszy jaglanej. Nie ma go także w szczegółowej książce „Gotowanie” wydanej w 1955 roku, gdzie odrębny rozdział poświęcony jest żywieniu.
Owsianki „Przyjaźń” nie ma w zbiorze „Makiety zakładów gastronomicznych” z 1937 r., ani w „Zbiorze przepisów na dania dla przedsiębiorstw żywienia zbiorowego w przedsiębiorstwach przemysłowych i placówkach oświatowych” z 1965 r., ani w podobnym zbiorze przepisy z 1982r. Ale te publikacje to tak naprawdę „Ojcze nasz” dla pracowników branży spożywczej. Żadne danie w gastronomii nie mogło być wówczas przygotowane bez podanych w tych książkach przepisów i map technologicznych. To z nich wykonano obliczenia, w których dokładnie obliczono ilość produktów zwolnionych z magazynu i co za tym idzie koszt dania. Najwcześniejszą wzmiankę o owsiance „Przyjaźń” w literaturze fachowej udało mi się znaleźć dopiero w wydaniu czasopisma „Pediatria” z 1980 roku.
Czy zatem owsianka istniała? Jak to zostało ugotowane bez oficjalnie zatwierdzonego przepisu? Tajemnica!
Zwróciłem się o pomoc do czytelników. Może któraś z Waszych mam lub babć pracowała w przedszkolach i szkołach w czasach sowieckich i pamięta tajemniczy bałagan? A kilka rzeczy udało mi się zebrać dosłownie z fragmentarycznych wspomnień, za co jestem Czytelnikom niezmiernie wdzięczny.
W czasach sowieckich w wielu przedszkolach przygotowywano owsiankę Drużba
Tak, owsiankę „Przyjaźń” gotowano na całym terytorium byłego Związku Radzieckiego, w wielu placówkach dziecięcych. Czytelnik powiedział mi, że jego matka pracowała w latach 1984–1991 w przedszkolu „Czeburaszka” w obwodzie białoreckim Baszkirskiej Autonomicznej Socjalistycznej Republiki Radzieckiej. Zamówienie z kuchni przyszło w ciągu tygodnia, zboża z magazynu wydano ściśle na wagę, z nich trzeba było przygotować produkt z kategorii „kaszka mleczna”, którego produkcja również była ściśle regulowana. Ale to, co dokładnie powinno znaleźć się w środku, zostało wymyślone na miejscu. W Czeburaszce mapy technologiczne stworzył kierownik stołówki. A owsianka „Przyjaźń” była w istocie przejawem jej kulinarnej wolności. Regularnie dostarczano indyjski ryż długoziarnisty, ale używano go jako dodatków, ponieważ nie nadawał się do kaszek. A okrągłoziarnistego Krasnodaru, z którego zrobiono doskonałą owsiankę, zawsze brakowało, więc dodano do niego proso, aby zaoszczędzić pieniądze. Nawiasem mówiąc, w ten sposób owsianka paliła się mniej, a dzieci były gotowe jeść proso tylko w tej formie.
Tak, dzieciom bardziej podobała się owsianka Drużba niż suszone proso, doskonale je rozumiem. A jeśli także z rodzynkami!
Tak więc w wyniku dochodzenia i przy pomocy „hali” udało nam się wyciągnąć wnioski. Kasza mleczna z prosa i ryżu przygotowywana jest od drugiej połowy lat 70-tych. Bez zatwierdzonej mapy technologicznej, według uznania kierowników placówek dziecięcych. Najważniejsze jest, aby raportować o inwestycjach i zapewnić dzieciom dobre wyżywienie. I co ukryć: czasem na stole pojawiała się owsianka, jak w bajce o Kołoboku – „drapały dno beczki”. Gotowaliśmy z tego, co mieliśmy.
Jeśli zaczniesz szukać mapy technologicznej przygotowania owsianki „Przyjaźń”, Internet da ci całkiem sporo wyników. Ale najwcześniejszy z nich to dopiero 2011 rok, czyli daleko mu do sowieckiego.
Chociaż po co nam mapy technologiczne? W końcu możesz ugotować owsiankę tak, jak gotowały ją matki i babcie.
Jak ugotować owsiankę „Przyjaźń” z dynią w domu
Jeśli zapytacie mnie, jaką owsiankę lubię najbardziej, odpowiedź będzie prosta: owsianka mleczna z dynią, ryżem i kaszą jaglaną. A to owsianka „Przyjaźń”, tylko z dynią. Będzie szczególnie smaczny, jeśli zostanie ugotowany w piekarniku. Do owsianki możesz wziąć ceramiczny garnek z pokrywką lub dowolny wygodny pojemnik do pieczenia, przykrywając go folią.
A jeśli chcesz ugotować owsiankę „Przyjaźń” z rodzynkami, jak w przedszkolu, mamy dla Ciebie przepis.
Owsianka „Przyjaźń” z dynią
Do przygotowania 8 porcji potrzebne będą:
1 godzina 20 minut
- proso polerowane – 150 g
- ryż okrągły – 150 g
- dynia – 400 g
- mleko – 800 ml
- masło – 70 g
- cukier – 3 łyżki. l.
- sól – 1/2 łyżeczki.
Włącz piekarnik, aby rozgrzał się do 180 °C.
1. Ryż i kaszę jaglaną płuczemy do momentu, aż woda będzie czysta, następnie zalewamy je wrzącą wodą, aby pozbyć się goryczy.
2. Dynię obierz i pokrój w kostkę o boku 1 cm.
3. Podgrzej mleko, ale nie doprowadzaj do wrzenia.
4. Do pojemnika, w którym będzie przygotowywana owsianka „Przyjaźń”, włóż wszystkie składniki: płatki zbożowe, dynię, cukier i sól. Wlać mleko i na wierzch położyć masło.
5. Przykryj pojemnik pokrywką lub folią i włóż do nagrzanego piekarnika. Gotowanie owsianki przyjaźni z dynią zajmie 50 minut.
6. Przez 7–8 minut przed końcem gotowania zdejmij pokrywkę lub folię – owsianka stanie się złotobrązowa.
Wyjąć owsiankę z piekarnika, odstawić na 10 minut, wymieszać i podawać.
Przy okazji
Proso polerowane to proso całkowicie wolne od błonek kwiatowych i częściowo od błon nasiennych i owocowych oraz zarodków. Ma najlepsze walory odżywcze i kulinarne.
Uwaga dla gospodyni
Szybkie mieszanie spowalnia gotowanie owsianki. Dlatego też, jeśli w przepisie nie ma specjalnych wskazówek, owsiankę należy mieszać powolnymi ruchami.
Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #owsianka jaglana #owsianka #kasza ryżowa #owsianka z mlekiemPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGIDodaj komentarz Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych