Owsianka na śniadanie, dokładne obliczenia i niezbędne produkty: sekrety profesjonalnych kucharzy
gastronomia 09 października 2023 r5,00 (3)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział4Komentarz
10 października to Międzynarodowy Dzień Owsianki. Może się wydawać, że owsianka jest bardzo łatwa w przygotowaniu, ale to wrażenie jest błędne, ponieważ w czasach starożytnych nie bez powodu istniała osobna specjalność kulinarna – kucharz. Znaleźliśmy kilku ekspertów kulinarnych, którzy w przeszłości mogli być lepszymi kucharzami. Podzielili się z nami swoimi tajnikami przygotowania owsianki na śniadanie.
O czym porozmawiamy w artykule:
- Jak wcześniej przygotowywano owsiankę: czym jest owsianka z zabawą i jak przygotowywano owsiankę chrzcielną
- Sekrety owsianki z semoliny
- Sekrety kaszy gryczanej
- Kaszki zagraniczne, od polenty po ryż mleczny
- Szybkie kaszki to także pyszne kaszki
Do przygotowania owsianki w zasadzie potrzebne są tylko dwa główne składniki: same płatki i płyn, w którym będą ugotowane. Dlaczego więc jedna gospodyni robi kaszki, które są smaczne, aromatyczne i mają przyjemną konsystencję, a inna okazuje się daniem, do którego jedzenia musi się zmuszać?
Jak wcześniej przygotowywano owsiankę: czym jest owsianka z zabawą i jak przygotowywano owsiankę chrzcielną
Na Rusi od dawna gotuje się trzy rodzaje kaszek: kaszki płynne, które często zastępują zupy, kaszki lepkie i najbardziej lubiane – kaszki strome lub kruche. Wyrabiano je z prosa, owsa, gryki, jęczmienia, a nawet niedojrzałego żyta. W przypadku kruchej owsianki weź 400 ml wody pitnej lub mleka na 1 fasetowaną szklankę płatków zbożowych w staromodny sposób; w przypadku płynnej owsianki – od 800 ml. Zboża wlewa się do wrzącej osolonej wody lub mleka.
Na chrzciny przygotowano specjalną owsiankę – owsiankę chrzcielną. Nie szczędzono na to czasu ani pieniędzy: płatki wcześniej moczono w mleku, gotowano w śmietanie, obficie doprawiano masłem, dżemem i cukrem. Dla ojca dziecka owsiankę gotowano osobno – z „zabawą”: pieprzem, musztardą, chrzanem, solą. Trzeba przyznać, że ten napar był prawdziwym sprawdzianem dla żołądka. Wierzono, że mężczyzna, który to zjadł, powinien choć w części poczuć, jak to jest, gdy jego żona rodzi i rodzi dziecko.
W XIX wieku modne stały się kaszki ze specjalnych rodzajów „zbóż” – sago (produkt otrzymywany z pnia palmy) I różowe zboże. Ponieważ jednak produkty te zostały importowane do Rosji z zagranicy, ich koszt był wysoki i nie zakorzeniły się.
Nawiasem mówiąc, ci, którzy chcą spróbować różowej owsianki, mogą przygotować ją w domu. Wypróbuj, rezultaty są tego warte. Najpierw przygotowuje się płatki zbożowe.
- Do tego trzeba wziąć płatki dwóch pachnących róż ogrodowych (i tylko pachnących – holenderskie piękno nie zadziała), zmielić je w blenderze z białkiem z 1 jajka i dodać skrobię ziemniaczaną – tyle, aby uzyskać gęste ciasto.
- Następnie przetrzyj go przez sito na drewnianą deskę i osusz. Najlepiej na słońcu, ale można też upiec w piekarniku w temperaturze 50°C.
- Powstałe płatki gotuje się ze śmietaną w stosunku 1:2, słodzi do smaku.
Nowoczesne podejście do starożytnej owsianki Guryev, zobacz przepis tutaj
Sekrety owsianki z semoliny
Kasza manna ma swoje tajemnice. Na szklankę płatków potrzebujemy 600 ml mleka. Wydaje się, że mogłoby być prościej: zagotuj mleko, cienkim strumieniem wsyp płatki, wymieszaj, pozostaw pod pokrywką na 8-10 minut – i gotowe. Ale lepiej wypróbować jedną starą, sprawdzoną metodę.
- Najpierw semolinę gotuje się w rondlu na maśle na złoty kolor, następnie zalewa mlekiem (lub mieszanką wody i mleka), doprawia cukrem i szczyptą soli.
- Wszystko szybko się miesza i bulgocze na małym ogniu przez około trzy minuty (przy ciągłym mieszaniu).
- Następnie półprodukt przykrywamy pokrywką, którą z kolei owijamy ręcznikiem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na 10-15 minut – aż kasza całkowicie spęcznieje.
- Nalewając owsiankę do misek, pamiętajmy o posypaniu jej cynamonem – tylko odrobiną – lub kawałkami czekolady. Marzenie!
Przeczytaj, jak gotować owsiankę z semoliny tutaj
Sekrety kaszy gryczanej
Najprostszy sposób na przygotowanie kaszy gryczanej. Należy zagotować 2 szklanki osolonej wody, dodać do niej szklankę kaszy gryczanej i gotować przez 15-20 minut na małym ogniu z zamkniętą pokrywką. Bardzo ważne jest, aby nie „dręczyć” owsianki: po przykryciu patelni owsianką pokrywką nie otwieraj jej czterdzieści razy i nie mieszaj.
Istnieje wiele przepisów na owsiankę gryczaną, jeden lepszy od drugiego, ale my chcielibyśmy wyróżnić ten, który jest szczególnie lubiany ze względu na swoją prostotę i wszechstronność. Owsiankę przygotowaną według tego przepisu można stosować jako dodatek lub samodzielne danie.
- Najpierw na maśle smażymy kostki boczku, następnie dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i grzyby (białe lub pieczarki).
- Wszystko duszone jest przez około pięć minut, po czym zalewa się osoloną wodą lub bulionem, doprowadza do wrzenia, po czym dodaje się kaszę gryczaną.
- Owsiankę gotuje się na najniższym ogniu. Po 20–25 minutach owsianka jest gotowa.
- Teraz pozostało tylko doprawić olejem, odstawić na kolejne pięć minut i dobrze wymieszać przed podaniem.
7 produktów, dzięki którym kasza gryczana będzie smaczniejsza, zobacz tutaj
Z kaszy gryczanej można zrobić pyszny krupenik.
- W tym celu w dużej misce wymieszaj 4 szklanki kruchej kaszy gryczanej, 2 szklanki startego na sitku twarogu, 2 jajka, 50 g miękkiego masła, sól, cukier (do smaku).
- Masę układamy w okrągłej formie żaroodpornej, smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą, posmarujemy kwaśną śmietaną (1/2 szklanki) i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C na złoty kolor.
Krupenik gryczany z twarogiem, przepis znajdziesz tutaj
Kaszki zagraniczne, od polenty po ryż mleczny
Krewnych owsianki można znaleźć zarówno w Europie, jak i Ameryce. We Włoszech przygotowuje się polentę – owsiankę z kaszy kukurydzianej, a w USA podaje się ją ze stekiem krem kukurydziany – owsianka z ziaren kukurydzy. W Niemczech, Austrii i Szwajcarii gotują Milchreisa – dosłownie tłumaczone jako „ryż mleczny”. Smakiem i wyglądem nie różni się od naszej mlecznej owsianki ryżowej, chociaż jej przygotowanie ma swoje własne niuanse.
- Ryż (100 g) wsypać do rondla, dodać szczyptę soli, zalać szklanką wody (250 ml) i doprowadzić do wrzenia.
- Następnie zmniejsz ogień i gotuj ryż na małym ogniu, aż woda całkowicie się wchłonie.
- W tym czasie na innej patelni podgrzej mleko (150–200 ml), do którego dodaj 3 łyżki. l. miód, 1/2 łyżeczki. skórka z jednej cytryny i miąższ oskrobany z jednej laski wanilii.
- Gdy ryż wchłonie całą wodę, dodajemy do niego mleko smakowe. Wszystko dokładnie wymieszaj i podawaj po 5-7 minutach – w tym czasie ryż będzie miał czas wchłonąć aromaty miodu i wanilii.
Polenta Instant Pot z Serem, zobacz przepis tutaj
Szybkie kaszki to także pyszne kaszki
W latach 80-tych XIX wieku wielcy miłośnicy płatków owsianych – Brytyjczycy – wynaleźli specjalną technologię przetwarzania ziaren, która pozwoliła przyspieszyć proces jej przygotowania. Wszystkie ziarna, od płatków owsianych po ryż, wstępnie poddane obróbce parą, są spłaszczane w cienkie okrągłe płatki – płatki. Im cieńszy płatek, tym szybciej gotuje się owsianka. Płatki lepiej wchłaniają wilgoć niż ziarna i gotują się szybciej.
Bardzo ważnym punktem w produkcji „szybkich” zbóż jest suszenie płatków w wysokich temperaturach. Od tego w dużej mierze zależy, jaką konsystencję będzie miało gotowe danie – czy owsianka będzie wyglądać jak pasta, płynna galaretka z pływającymi w niej twardymi płatkami, czy też będzie średnio gęsta.
Obecnie w wielu krajach popularne są błyskawiczne płatki owsiane, jaglane, gryczane, kasza manna i ryżowe. Są bardzo wygodne – nawet dziecko może powierzyć ich przygotowanie, a poza tym pozwala zaoszczędzić czas, którego tak bardzo brakuje rano. Nie musisz gotować „minuty”, wystarczy zalać ją wrzącą wodą lub włożyć do kuchenki mikrofalowej – i gotowe. Zazwyczaj takie płatki sprzedawane są w pojedynczych porcjowanych torebkach. Są inne, pakowane w duże opakowania, które należy gotować przez 3-5 minut.
Owsianka owsiana, szczegółowy przepis znajdziesz tutaj
Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #płatki #owsianka #owsianka na śniadaniePOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGISortuj według popularności Jesteś już zarejestrowany na ? Zaloguj się lub zostaw komentarz jako gość Olga Zacharowa7 lipca 2021 r
Konstanta, jako dziecko uwielbiałam kaszę gryczaną z roztopionym masłem i cukrem, a teraz uwielbiam też kaszę gryczaną, ale bez cukru) Nigdy nie próbowałam też Połtawskiej i pełnoziarnistych płatków owsianych. Obecnie bardziej niż cokolwiek innego jestem fanką kaszy perłowej i polenty.
00OdpowiedźKonstanca7 lipca 2021 r
Olga, tak, jestem kucharką i zjadaczką owsianek.)) Uwielbiam prawie wszystkie kaszki, ale moimi ulubionymi są pszenica jasna („Połtawa”) i pełnoziarniste płatki owsiane.
00OdpowiedźOlga Zacharowa6 lipca 2021 r
Konstanta, proszę. Czy jesteś kucharzem? Który najbardziej Ci się podoba?
00OdpowiedźKonstanca6 lipca 2021 r
Dziękuję za ciekawe informacje i tajemnice gotowania owsianki.
00Odpowiedź Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych