Do przepisu
Owsianka kukurydziana z mlekiem jest dobra sama w sobie. Ale jeśli dosłodzisz go chałwą i dodasz świeże truskawki z pestkami słonecznika, okaże się dwa razy smaczniejszy. A nawet trzykrotnie więcej, jeśli posmarujesz owsiankę stracciatellą lub innym serkiem śmietankowym.
Złożoność: łatwo Porcje: 2 Gotowanie: 20 minutOspałośćŚniadanieKolacjaDrugie danieOwsiankaDanie główneWegetarianizm: laktoWegetarianizmMenu dla dzieciSKŁADNIKI NA 2 PORCJEgruba kasza kukurydziana – 80 gmleko (można zastąpić mlekiem roślinnym) – 400 mlstracciatella – 120 gchałwa słonecznikowa – 40 ggarść posiekanych truskawek i nasion słonecznika do dekoracjisól i cukier do smaku Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Kaszę kukurydzianą wymieszać z mlekiem, dodać sól i cukier, podgrzewać na kuchence, mieszając, aż zgęstnieje.
Krok 2
Wymieszaj stracciatellę z chałwą.
Krok 3
Rozłóż owsiankę pomiędzy talerze. Na wierzchu rozsmaruj stracciatellę i chałwę. Udekoruj truskawkami i pestkami słonecznika.
PRZY OKAZJI
Przepis dostarczony przez Jurija Manczuka, szefa kuchni kawiarni gastronomicznej Charlie.