Owsianka dyniowa
gastronomia 21 października 2023 r5,00 (3)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział2Komentarz Do przepisu
Owsianka dyniowa to świetna okazja, aby zadowolić siebie i swoich bliskich smacznym i kolorowym daniem! Jesień to czas żniw i to właśnie jesienią półki sklepów i targowisk zaczynają dekorować się soczystymi, pomarańczowymi jak jesienne słońce, dojrzałymi dyniami o różnych kształtach i rozmiarach, z których można przygotować wiele pysznych dań. Owsianka dyniowa to nie tylko oryginalna propozycja na śniadanie – zapewni długotrwałe uczucie sytości i doda energii na cały dzień! Nawet początkujący kucharz może przygotować tę owsiankę pysznie i szybko, korzystając ze wskazówek z naszego przepisu krok po kroku ze zdjęciami. Okaże się jasne, smaczne i na pewno spodoba się dorosłym i dzieciom.
Złożoność: łatwo Kalorie: 276,60 kcal/porcja Porcje: 2 Gotowanie: 45 minut Używany: 5,42 g/11,43 g/41,08Danie główneWegetarianizm: laktoWegetarianizmSKŁADNIKI NA 2 PORCJEObrana dynia – 200 grRyż – 50 grMleko – 150 mlWoda – 50 mlMasło – 20 gCukier – 1 łyżka stołowaSól do smaku Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Dynię, obraną i pozbawioną gniazd nasiennych, pokroić w drobną kostkę o wymiarach 1,5 na 1,5 cm. Dynię włożyć do rondelka, zalać wodą, przykryć patelnię pokrywką i doprowadzić wodę do wrzenia. Następnie zmniejsz ogień do małego i gotuj dynię przez 7-10 minut, aż dynia będzie miękka.
Krok 2
Gdy dynia stanie się miękka, wlej mleko na patelnię, a także dodaj cukier i sól. Ponownie zagotuj, uważając, aby mleko się nie zagotowało ani nie przypaliło.
Krok 3
Na patelnię dodaj wcześniej umyty ryż. Bardzo ważne jest równomierne rozprowadzenie ryżu w mieszance mleka dyniowego, bez nadmiernego mieszania. Na przykład możesz po prostu wygładzić ryż szpatułką. W takim przypadku owsianka nie będzie się palić, a kawałki dyni zachowają swoją konsystencję.
Krok 4
Gotuj owsiankę, przykrywając patelnię pokrywką, przez około 25-30 minut na małym ogniu, aż ryż będzie całkowicie ugotowany. Jeśli uznasz, że owsianka jest za gęsta, wlej do niej przegotowane mleko lub wodę (według uznania) i szybko ponownie zagotuj.
Krok 5
Gotową owsiankę zdejmij z ognia, dodaj masło i wymieszaj. W razie potrzeby kawałki dyni można rozgnieść łyżką – w tym przypadku owsianka nabierze bogatego i bardzo przyjemnego pomarańczowego koloru. Ale nie musisz mieszać ryżu z dynią, w takim przypadku będziesz cieszyć się teksturą słodkich kawałków warzyw.
UWAGA DO GOSPODARKI
Okrągła, pomarańczowa dynia sezonowa jest bardzo słodka i idealnie nadaje się do robienia owsianek i deserów! Nie przejmuj się jego dużym rozmiarem, warzywo można pokroić w plasterki i zamrozić – jest doskonale przechowywane, zachowuje swój kolor i smak.
Do zup lepiej wybrać dynię piżmową – jej miąższ nie ma tak mocnej słodyczy.
PRZY OKAZJI
Często trudno jest obrać dynię. Wypróbuj ten trik mikrofalowy: nakłuj dynię widelcem na całej powierzchni, odetnij ogon i włóż do kuchenki mikrofalowej na 2-3 minuty przy maksymalnej mocy. Następnie pozwól dyni lekko ostygnąć i bez większego wysiłku możesz łatwo usunąć skórkę!