Otwarte ciasto z nadzieniem twarogowym i jagodami
gastronomia 29 lipca 2023 r5,00 (2)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział1Komentarz Do przepisu
Otwarte ciasto z nadzieniem twarogowym i jagodami – świetny sposób, aby zadowolić całą rodzinę! Ciasto robione jest bez drożdży, co oznacza, że nie trzeba czekać, aż ciasto wyrośnie. Do tego deseru nadaje się każdy twarożek. Najważniejsze, że nie jest bardzo mokry. Dlatego jeśli w opakowaniu znajduje się płyn, należy go spuścić. Lepiej jest brać twarożek o jednolitej konsystencji, bez ziaren. Wybierz jagody do ciasta według własnego gustu. Mogą to być truskawki, maliny, czarne porzeczki, jagody, jeżyny lub asortyment wszystkich tych jagód. Jagody mogą być również świeże (w sezonie) lub mrożone. W każdym razie uzyskasz świetne rezultaty. W naszym przepisie krok po kroku jako przykład weźmiemy różne jagody.
Złożoność: łatwo Kalorie: 400,76 kcal/porcja Porcje: 8 Gotowanie: 1 godzina 20 minut Używany: 9,24 g/20,84 g/43,62PiekarniaProdukt z ciastaWegetarianizm: Ovo-laktoWegetarianizmSKŁADNIKI NA 8 PORCJIDo nadzieniaTwarożek – 200 gr.Jagody – 150-200 gJajko kurze – 2 szt.Cukier – 100 gr.Sól – szczyptaWanilina – na czubku nożaDo testuMąka pszenna – 200 gr.Masło – 150 gr.Jajko kurze – 1 szt.Cukier – 80 gr. (3 łyżki)Sól – kilka szczypt Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Przygotować składniki na ciasto: mąkę, cukier, sól, masło, jajko. Mąkę przesiać przez sito do głębokiej miski. Dzięki temu ciasto okaże się przewiewne. Do mąki dodać cukier i sól.
Krok 2
Masło włóż do zamrażarki na 15 minut. Powinno być trudne, wtedy będzie łatwo z nim pracować. Zimne masło zetrzyj na grubej tarce lub drobno posiekaj nożem.
Krok 3
Połącz mąkę i masło. Wymieszaj je szpatułką lub rozetrzyj rękami na okruchy. Dodać jajko i ponownie wymieszać. Aby uzyskać ciasto o jednorodnej konsystencji. Powinno być miękkie, ale nie kleić się do dłoni. Z ciasta uformuj kulę, włóż do torby i włóż do lodówki na 20 minut.
Krok 4
Przygotuj nadzienie. W głębokiej misce wymieszaj twarożek, cukier, jajka, sól i wanilinę. Ubij mieszaninę blenderem lub mikserem, aż będzie gładka. Zamiast waniliny możesz wziąć cukier waniliowy (około 2 łyżeczki).
Krok 5
Przygotuj jagody. Umyj świeże lub rozmroź zamrożone. Umieść jagody na durszlaku i pozwól, aby nadmiar płynu spłynął. Połóż jagody na czystej serwetce i pozostaw do wyschnięcia.
Krok 6
Wyjąć ciasto z lodówki. Umieść pergamin do pieczenia na patelni. Połóż ciasto na pergaminie. Zagniatamy palcami, aby równomiernie rozprowadzić je na spodzie i uformować boki.
Krok 7
Dla wygody możesz najpierw rozwałkować ciasto na warstwę na stole. Najwygodniej jest to zrobić pomiędzy dwoma arkuszami pergaminu. Następnie warstwę ułóż w formie na czystym arkuszu pergaminu do pieczenia.
Krok 8
Gotowe nadzienie przełożyć na ciasto. Upewnij się, że twarożek nie przelewa się z brzegów. Na powierzchni masy twarogowej równomiernie rozłóż suszone jagody. Dostosuj stopień przykrycia ciasta jagodami według własnego gustu.
Krok 9
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Włóż ciasto do piekarnika i piecz przez 30-35 minut. Gdy ciasto stanie się złociste, a nadzienie gęste, ciasto jest gotowe. Wyjmij go z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.
Krok 10
Wystudzone ciasto wyjmujemy z formy i przekładamy na talerz. W razie potrzeby można posypać cukrem pudrem lub drobno posiekanymi orzechami. Ciasto to świetnie komponuje się z herbatą, kawą lub gorącą czekoladą.
UWAGA DO GOSPODARKI
Jeśli nadzienie twarogowe do otwartego ciasta okaże się zbyt płynne, dodaj do niego agar-agar lub skrobię. Zagęszczają twarożek i zapobiegają jego rozsypywaniu się.
PRZY OKAZJI
Jeśli Twój twarożek jest zbyt wytrawny lub całkowicie niskotłuszczowy, możesz dodać do niego kilka łyżek pełnotłustej śmietany (15-20%). Dzięki temu otwarte ciasto z nadzieniem twarogowym i jagodami będzie jeszcze delikatniejsze.