Według znanych blogerek kulinarnych Anny i Asi Borisovów najpierw było jajko, a potem kurczak, z którego proponują przygotować pięć prostych i efektownych dań.
Kurczak jest ratunkiem dla każdego. Już w dawnych czasach kurczak był produktem łatwo dostępnym i ogólnie niedrogim.
Przygotowanie nie jest trudne, a każda gospodyni domowa zawsze będzie miała w swoim arsenale kilka zwycięskich dań z tego ptaka. Ale możesz rozszerzyć tę listę przepisów i zadowolić swoich bliskich tymi samymi prostymi, ale nie całkiem zwyczajnymi potrawami. I nie wydając zbyt wiele.
Będziemy potrzebować 2 kurczaków o wadze 1,8 – 2,0 kg każdy. Kurczaki kroimy, oddzielając skrzydełka, nogi i piersi. Do ugotowania bulionu będziemy potrzebować tuszek z kurczaka i jednej piersi, a drugą pierś wykorzystamy do mielonych klopsików. Skrzydłami i nogami zajmiemy się później.
Najpierw ugotujmy więc zwykły bulion z tuszy dwóch kurczaków i jednej piersi z kurczaka, z marchewką, cebulą i selerem. Na małym ogniu, aby bulion nie zmętniał. Każdy wie, jak to ugotować, prawda? Tutaj możesz sprawdzić przepis i zapoznać się z jego zawiłościami.
Rosół do zupy będzie nam potrzebny, ale nie cały. Resztki można wykorzystać do innych potraw lub zamrozić. Przyda się również gotowane mięso wyjęte z ramy.
Zupa z kurczaka, marchewki i kaszy bulgur
Zacznijmy od zupy – jasnej, złotej, słodkiej i aromatycznej. Skórka pomarańczowa i kardamon dodadzą rosołu orientalnych nut.
Zupa z kurczaka, marchewki i kaszy bulgur
Sałatka z kurczakiem, estragonem i wiśniami
Z gotowanej piersi kurczaka można zrobić lekką i zdrową sałatkę z aromatycznym estragonem, doprawioną nie majonezem, a jogurtem naturalnym. Świeże wiśnie sprawią, że sałatka będzie jeszcze smaczniejsza. Zimą wiśnie można zastąpić mrożonymi wiśniami, które należy najpierw rozmrozić i wysuszyć.
Sałatka z kurczakiem, estragonem i wiśniami
Pulpety Z Kurczaka Z Estragonem
Z piersi drugiego kurczaka, której nie gotowaliśmy, przygotowaliśmy klopsiki z aromatycznymi ziołami i marchewką.
Pulpety Z Kurczaka Z Estragonem
Chrupiący kurczak cytrynowy
Oczywiście wszyscy uwielbiają chrupiącego smażonego kurczaka. Aby nadać mu nowy, świeży smak, stosujemy marynatę cytrynowo-olejową, która doda nowych wymiarów smakowych Twojemu ulubionemu daniu.
Chrupiący kurczak cytrynowy
Kurczak z imbirem i miodem
A z pozostałych skrzydełek i podudzi zrobimy kolejne ulubione danie – kawałki kurczaka w miodzie i imbiru. Można je łatwo przygotować w domu, dość szybko i bez większych problemów.
Kurczak z imbirem i miodem
Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #kurczak #oszczędna gospodyni domowa #dania z kurczaka #Anna BorysowaPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGI Jesteś już zarejestrowany na ? Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych