Oszczędna gospodyni domowa: pięć dań z mostka
Marianna Orlinkowa 09 lutego 2022 r4,75 (12)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział2Komentarz
Mostek wołowy to produkt niedrogi, „żołnierz uniwersalny”. Duży kawałek mostka może stanowić urozmaicony posiłek dla całej rodziny na wiele dni!
Zacznijmy od wyboru w sklepie lub na targu. Ważna jest wielkość kawałków mostka wołowego z kością – powinny one bez problemu zmieścić się na dużej patelni. Ponieważ kości żeber są twarde, nie jest łatwo je wyciąć w domu; lepiej od razu kupić odpowiedni format. Zakupione mięso osusz w domu ręcznikami papierowymi (mycie – jeśli na mostku nie ma widocznych zabrudzeń i fragmentów kości – nie jest konieczne, jest zupełnie bezcelowe). Możesz od razu wziąć większą patelnię i zacząć przygotowywać bulion mięsny. Ponieważ ważny jest dla nas smak mięsa, gotujmy zgodnie z zasadami gotowania mięsa, a nie rosołu – czyli w gorącej wodzie.
Uniwersalny skoncentrowany bulion z mostka wołowego
Ze względu na dużą ilość tkanki łącznej i kości, a także długie gotowanie, bulion z mostka wołowego jest bardzo skoncentrowany. Można z niego przyrządzać zupy, rozcieńczając go prawie w połowie, lub jeść tak po prostu, doprawiony posiekanymi ziołami.
Rosół z mostka wołowego
Zupa jarzynowa z fasolą i mostkiem na wodzie
Oczywiście z bulionem wołowym zupa ta okazuje się znacznie bardziej aromatyczna i bogata. Ale szczerze, jeśli zostało Ci trochę ugotowanego mostka, możesz zrobić zupę fasolową z pomidorami, mięsem i wodą. Wystarczy nieco zwiększyć ilość cebuli i czosnku oraz dodać słodką mieloną paprykę.
Szybka zupa fasolowa z pomidorami i mięsem
Uniwersalny mostek mielony do wszelkich wypieków
To uniwersalne mięso mielone na paszteciki, placki czy naleśniki nadaje się na co dzień – do zawinięcia w cienkie naleśniki i zjedzenia na śniadanie – oraz na większe uroczystości, na duży świąteczny placek. Jeśli chcesz, możesz nadać mu śródziemnomorski akcent, dodając posiekany rozmaryn i tymianek. Lub azjatyckie – z chili i imbirem.
Mięso mielone na ciasta, placki lub naleśniki
Prawdziwy granatowy makaron z gotowanym mostkiem
Makaron marynarski, klasyczne danie naszego dzieciństwa, nie powinien być przyrządzany z mięsa mielonego, jak wielu osobom się wydaje. Z gotowanego mostka wołowego otrzymasz prawdziwe arcydzieło.
Makaron marynarski
Gulasz ziemniaczany z mostkiem w 40 minut
Najbardziej zrozumiałym jedzeniem na zimę jest mięso i ziemniaki. Jeśli wcześniej ugotowałeś mostek, gulasz ziemniaczano-mięsny, którego przygotowanie zajmuje zwykle prawie 3 godziny, będzie gotowy po około czterdziestu minutach.
Gulasz ziemniaczany z gotowanym mostkiem
Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #oszczędna gospodyni domowa #rosół mięsny #mostek #mostek wołowy #makaron granatowyPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGISortuj według popularności Jesteś już zarejestrowany na ? Zaloguj się lub zostaw komentarz jako gość aleks5555xz11 lutego 2022 r
Dziękuję za wybór. Zupa wygląda bardzo smacznie!
00OdpowiedźKasym Eristow27 listopada 2015 r
Naprawdę ekonomiczne! :-)) Biorę!
00Odpowiedź Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych