Oszczędna gospodyni domowa: pięć dań z kaczki

Oszczędna gospodyni domowa: pięć dań z kaczki

Nasza przyjaciółka, piekarz i blogerka kulinarna Alena Spirina przygotowała menu na tydzień, wykorzystując jedną kaczkę i cztery kacze udka.

W czasach mojej młodości żywność kupowano nie tyle, ile potrzeba, czy w konkretnym celu, ale zgodnie z zaleceniami miejscowego komitetu. I pewnego dnia dostałem kaczkę. Był to normalny, średnio odżywiony ptak, który sądząc po wielkości, z łatwością mógłby wykarmić całą kompanię. Bez wahania natarłam solą i pieprzem i upiekłam w piekarniku – podobnie jak kurczaka. Rozczarowaniu nie było końca: trochę suchego mięsa, dużo tłuszczu, wyblakła skóra…

Długo byłem pewien, że kaczka – przynajmniej ta sklepowa – jest bezwartościowa. A potem zdałem sobie sprawę, że po prostu nie wiem, jak to ugotować. Teraz wiem na pewno, że tylko indywidualne podejście do każdej części sprawia, że ​​kaczka jest nie tylko smaczna, ale naprawdę smakowitego ptaka. Udka lepiej gotować dłużej i w niskiej temperaturze, ważne, żeby nie wysuszać piersi, z tuszy robi się doskonały rosół, a bonus – odrobina mięsa oddzielona od kręgosłupa.

Jednak z punktu widzenia ekonomicznej gospodyni domowej wskazane jest kupowanie dwóch kaczek na raz lub kaczki i dodatkowych 3-4 nóg, ponieważ dziś wszelkie „części zamienne” są sprzedawane osobno.

Miałem więc do dyspozycji kaczkę o wadze 1,8 kg i 4 nogach. Tuszę ptaka natychmiast pocięto na pięć części: dwie nogi, dwie piersi i ramę.

Konfitowane udka z kaczki z duszoną kapustą na lunch lub kolację

Z udek kaczych można przygotować konfiturę, gotując je w niskiej temperaturze ze smalcem. Smalec to wytopiony tłuszcz wewnętrzny: wieprzowy, kaczy, drobiowy czy gęsi. Możesz go kupić lub przygotować w domu, po zgromadzeniu wystarczającej ilości surowców. Udka podawane z duszoną kapustą kiszoną stanowią pożywny lunch lub kolację.

Konfitowane udka z kaczki z duszoną kapustą kiszoną

Rilette z udkiem kaczki na przystawkę

Rillette to rodzaj pasztetu mięsnego o dość gruboziarnistej konsystencji, powszechny we Francji, zwłaszcza w Dolinie Loary. Danie jest smaczne i wszechstronne: można je jeść na śniadanie z pieczywem, lub na obiad z chutneyem lub sosem jagodowym. kieliszek wina.

Rilette z udka kaczego

Kaczka rassolnik – znane danie w nowej odsłonie

Z tuszy kaczki można ugotować bulion i przygotować na jego podstawie marynatę. Przygotuj marynatę jak zwykle, z kaszą jęczmienną i piklami. Ale wstępnie pieczemy ciało kaczki i warzywa w piekarniku.

Marynata z kaczki

Paszteciki z kaczki – proste, szybkie i bardzo smaczne

Mięso oddzielone od kręgosłupa można oczywiście włożyć do marynaty – można go zebrać naprawdę sporo. Ale zupa okazała się bogata i treściwa nawet bez niej, więc z „zapisanego” mięsa można zrobić proste, szybkie i bardzo smaczne ciasta w stylu argentyńskim – empanady.

Placki Z Kaczką

Piersi z kaczki z ziemniakami i jabłkami – proste danie na każdy dzień

Piersi z kaczki można po prostu usmażyć na patelni razem z ziemniakami i plasterkami jabłka. Rezultatem jest proste danie, ale satysfakcjonujące i smaczne.

Piersi z kaczki w papryce z ziemniakami i jabłkami

Rezultatem jest pięć zupełnie różnych, ale równie smacznych i satysfakcjonujących dań, których łączny koszt wyniósł niecałe 2000 rubli.

Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #kaczka #oszczędna gospodyni domowa #Alena Spirina #dania z kaczkiPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGI Jesteś już zarejestrowany na ? Jeszcze więcej pomysłów i przepisów – w naszych sieciach społecznościowych

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja