Nasza przyjaciółka, piekarz i blogerka kulinarna Alena Spirina przygotowała menu na tydzień, wykorzystując jedną kaczkę i cztery kacze udka.
W czasach mojej młodości żywność kupowano nie tyle, ile potrzeba, czy w konkretnym celu, ale zgodnie z zaleceniami miejscowego komitetu. I pewnego dnia dostałem kaczkę. Był to normalny, średnio odżywiony ptak, który sądząc po wielkości, z łatwością mógłby wykarmić całą kompanię. Bez wahania natarłam solą i pieprzem i upiekłam w piekarniku – podobnie jak kurczaka. Rozczarowaniu nie było końca: trochę suchego mięsa, dużo tłuszczu, wyblakła skóra…
Długo byłem pewien, że kaczka – przynajmniej ta sklepowa – jest bezwartościowa. A potem zdałem sobie sprawę, że po prostu nie wiem, jak to ugotować. Teraz wiem na pewno, że tylko indywidualne podejście do każdej części sprawia, że kaczka jest nie tylko smaczna, ale naprawdę smakowitego ptaka. Udka lepiej gotować dłużej i w niskiej temperaturze, ważne, żeby nie wysuszać piersi, z tuszy robi się doskonały rosół, a bonus – odrobina mięsa oddzielona od kręgosłupa.
Jednak z punktu widzenia ekonomicznej gospodyni domowej wskazane jest kupowanie dwóch kaczek na raz lub kaczki i dodatkowych 3-4 nóg, ponieważ dziś wszelkie „części zamienne” są sprzedawane osobno.
Miałem więc do dyspozycji kaczkę o wadze 1,8 kg i 4 nogach. Tuszę ptaka natychmiast pocięto na pięć części: dwie nogi, dwie piersi i ramę.
Konfitowane udka z kaczki z duszoną kapustą na lunch lub kolację
Z udek kaczych można przygotować konfiturę, gotując je w niskiej temperaturze ze smalcem. Smalec to wytopiony tłuszcz wewnętrzny: wieprzowy, kaczy, drobiowy czy gęsi. Możesz go kupić lub przygotować w domu, po zgromadzeniu wystarczającej ilości surowców. Udka podawane z duszoną kapustą kiszoną stanowią pożywny lunch lub kolację.
Konfitowane udka z kaczki z duszoną kapustą kiszoną
Rilette z udkiem kaczki na przystawkę
Rillette to rodzaj pasztetu mięsnego o dość gruboziarnistej konsystencji, powszechny we Francji, zwłaszcza w Dolinie Loary. Danie jest smaczne i wszechstronne: można je jeść na śniadanie z pieczywem, lub na obiad z chutneyem lub sosem jagodowym. kieliszek wina.
Rilette z udka kaczego
Kaczka rassolnik – znane danie w nowej odsłonie
Z tuszy kaczki można ugotować bulion i przygotować na jego podstawie marynatę. Przygotuj marynatę jak zwykle, z kaszą jęczmienną i piklami. Ale wstępnie pieczemy ciało kaczki i warzywa w piekarniku.
Marynata z kaczki
Paszteciki z kaczki – proste, szybkie i bardzo smaczne
Mięso oddzielone od kręgosłupa można oczywiście włożyć do marynaty – można go zebrać naprawdę sporo. Ale zupa okazała się bogata i treściwa nawet bez niej, więc z „zapisanego” mięsa można zrobić proste, szybkie i bardzo smaczne ciasta w stylu argentyńskim – empanady.
Placki Z Kaczką
Piersi z kaczki z ziemniakami i jabłkami – proste danie na każdy dzień
Piersi z kaczki można po prostu usmażyć na patelni razem z ziemniakami i plasterkami jabłka. Rezultatem jest proste danie, ale satysfakcjonujące i smaczne.
Piersi z kaczki w papryce z ziemniakami i jabłkami
Rezultatem jest pięć zupełnie różnych, ale równie smacznych i satysfakcjonujących dań, których łączny koszt wyniósł niecałe 2000 rubli.
Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #kaczka #oszczędna gospodyni domowa #Alena Spirina #dania z kaczkiPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGI Jesteś już zarejestrowany na ? Jeszcze więcej pomysłów i przepisów – w naszych sieciach społecznościowych