Oszczędna gospodyni domowa: pięć dań z dorsza

Oszczędna gospodyni domowa: pięć dań z dorsza

Wyjątkową rybą jest dorsz. Z jednej strony jest przystępna cenowo, z drugiej jest rybą bardzo szanowaną nie tylko w naszym kraju, ale także w Europie i obu Amerykach. A kulinarny potencjał dorsza jest praktycznie nieograniczony: jeśli widzisz w przepisie słowo „ryba”, czytaj „dorsz”.

Cokolwiek by się nie mówiło, w ośmiu przypadkach na dziesięć mamy do czynienia z mrożonym dorszem. Na szczęście od niedawna można kupić filety z dorsza w polewie lodowej, które po rozmrożeniu wyglądają jak ryba, a nie wyciśnięta szmata. Świetnie, jeśli masz dostęp do takich filetów. Cóż, jeśli nie, to bardziej opłaca się kupić w supermarkecie „schłodzoną” całą tuszę bezgłowego dorsza o wadze co najmniej 2 kg, zdając sobie sprawę, że najprawdopodobniej ta ryba była również zamrożona. Ale ponieważ jest już rozmrożone, płacisz za wagę netto.

Oczywiste jest, że ryb nie można ponownie zamrażać. Musisz więc ugotować go od razu i urządzić „tydzień rybny”. Uwierz mi, dzięki odpowiednim przepisom będziesz z tego zadowolony!

Sugerujemy pocięcie dorsza w następujący sposób. Głowa najprawdopodobniej została odcięta pod kątem. Odetnij ten róg, a następnie pokrój dwa steki o grubości 3-3,5 cm. Teraz odetnij płetwy (wygodnie jest to zrobić nożyczkami), po czym możesz usunąć filet. Nie martwcie się, jeśli nie wyjdzie idealnie i zostanie na grzbiecie trochę mięsa – oszczędna gospodyni nic nie zmarnuje! Pomagając sobie nożem z wąskim elastycznym ostrzem, usuń filet ze skóry. Z szerszej części każdego fileta wytnij kawałek o szerokości 10-12 cm – część najbardziej „premium”. Pozostały filet przekrój na dwie części: ta znajdująca się najbliżej ogona trafi do bulionu, reszta do gulaszu.

Duże kawałki filetu dopraw solą i pieprzem, skrop oliwą i ułóż w naczyniu z rusztem lub drewnianymi patyczkami do szaszłyków na dnie: ważne, aby ryba nie dotykała dna. Przykryj papierem do pieczenia i włóż do lodówki. Innym sposobem konserwowania ryb jest pakowanie próżniowe. W ten sam sposób możesz „konserwować” steki przez kilka dni.

Z pierwszego, „krzywego” steku, kręgosłupa, płetw i skóry należy ugotować bulion, aby następnie móc na jego bazie przygotować zupę lub gulasz. Pozostały bulion można zamrozić w wytrzymałej plastikowej torbie i mieć pod ręką w odpowiednim momencie.

Szybki gulasz morski z rybą
Szybki gulasz morski z rybą

W wyniku przygotowania bulionu zostanie Ci trochę gotowanej ryby. Oczywiście te kawałki nie są szczególnie piękne, ale nie wpływa to w żaden sposób na smak! Można nimi nadziewać ciasta lub zapiekać w formie „ciasta z galaretką”. Ale najłatwiejszy i najszybszy sposób na przygotowanie pasztetu. Pasztet z dorsza z oliwkami

Przepisów na gotowanie filetu z dorsza jest tak wiele, że trudno jest wybrać. Ale nikt nie odwołał klasyków. Przykładem tego jest filet z dorsza w zielonym sosie: danie jest proste, smaczne i co najważniejsze, bez plam mięsnych!

Dorsz w zielonym sosie

Jeśli zamierzasz podawać ziemniaki jako dodatek do tego dania, ugotuj kilka dodatkowych bulw, aby przygotować sałatkę z marynowanym dorszem. Zostało nam jeszcze trochę filetu, prawda?

Sałatka ziemniaczana z marynowanym dorszem

Steki z dorsza można smażyć lub piec. Jeśli lubisz połączenie ryby i pomidorów, po prostu usmaż je w sosie pomidorowym i dodaj oliwki – może zostanie Ci trochę z przygotowania pasztetu.

Steki z dorsza w sosie pomidorowym z imbirem i oliwkami

Nieco ponad 1500 rubli wydano na zakup podstawowych produktów niezbędnych do przygotowania wszystkich wymienionych potraw.

Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #dorsz #oszczędna gospodyni domowaPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGI Jesteś już zarejestrowany na ?

Nie ma jeszcze żadnych komentarzy

Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja