Oszczędna gospodyni domowa, 5 super dań z kaszy jaglanej
Andriej Zacharin 02 listopada 2021 r4,67 (3)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział1Komentarz
Wzmianka o kaszy jaglanej nie budzi entuzjastycznych skojarzeń gastronomicznych. W najlepszym razie kojarzą się ze wspomnieniami kaszy jaglanej, którą karmiła Cię babcia, lub kuleszu z gulaszem przygotowanego na wędrówce. Ale dziś nieco zapomniana kasza jaglana zyskuje na popularności jako kolejny super produkt. A my przygotowaliśmy dla Was 5 super dań z kaszy jaglanej.
Proso to oczyszczone nasiona prosa, a proso, jak wiadomo, jest jednym z najstarszych uprawianych zbóż. Bezpretensjonalna roślina była uprawiana jako roślina rolnicza w Europie Południowej oraz na Zakaukaziu, Mongolii i Afryce Północnej. A potem przywieźli kukurydzę i bardzo szybko zastąpiła ona proso.
Ale sytuacja się zmienia: znana, a nawet nieco zapomniana kasza jaglana zyskuje na popularności jako kolejny „super produkt”. I nie na próżno!
Pełna korzyść
Proso pod względem zawartości białka roślinnego nie ustępuje pszenicy, ale jednocześnie jest produktem bezglutenowym. Swoją drogą to właśnie mąka jaglana nadaje wypiekom bezglutenowym charakterystyczny pszeniczny smak. Kasza jaglana ma dużo błonnika, niski indeks glikemiczny i poziom kwasowości przesunięty w stronę zasadową. Ogólnie rzecz biorąc, pełna korzyść. Teraz pozostało tylko nauczyć się gotować smacznie i różnorodnie.
Właściwe przechowywanie
Pierwszą rzeczą, którą musisz wiedzieć o prosu, jest zakup i przechowywanie: proso psuje się znacznie szybciej niż inne zboża, ze względu na dużą zawartość tłuszczu, dlatego przy zakupie zwracaj uwagę na termin przydatności do spożycia i przechowuj go w lodówce. Wtedy proso nie będzie miało goryczy i nieprzyjemnego zjełczałego zapachu. Uważa się również, że proso jasnożółte jest smaczniejsze i bardziej kruche niż proso jasne.
Jak gotować
W zależności od ilości płynu z kaszy jaglanej otrzymasz lepką owsiankę lub kruchą przystawkę. Ale niezależnie od przepisu, musisz rozpocząć gotowanie, dokładnie płucząc płatki w gorącej wodzie, aż woda stanie się całkowicie czysta. A następnie gotuj, wybierając pożądaną konsystencję – lepką lub kruchą. Krótko mówiąc, sytuacja jest następująca: im więcej płynu, tym bardziej lepka będzie owsianka. Kruche proso otrzyma się w warunkach „braku wody” i spokoju, bez mieszania, gotowania – a właściwie na parze. Można go także stosować jako dodatek do dań lub do sałatek zamiast kuskusu, kaszy bulgur i drogiej komosy ryżowej.
5 super dań z kaszy jaglanej
Super sałatka z kaszą jaglaną
Zieloni są oczywiście bardzo zdrowi. Ale sama trawa nie zadowoli Cię. Dodaj trochę zdrowych węglowodanów – kaszy jaglanej i produktów białkowych – fety, a zielona sałatka z kaszą jaglaną zamieni się w wegetariański superfood.
Wiosenna sałatka z kaszą jaglaną
Kasza jaglana – pyszny podstawowy przepis
Czasem najprostsze dania wymagają szczególnej uwagi. Jak na przykład zwykła kasza jaglana. Opanuj jego przygotowanie, a będziesz mieć w rękach jeszcze kilka wspaniałych dań wegetariańskich.
Podstawowy przepis na kaszę jaglaną
Naleśniki z polewą jaglaną
Mają słoneczną barwę i znajomy, choć nierozpoznawalny smak, to naleśniki jaglane. Nie musisz specjalnie gotować owsianki; resztki są w porządku, wystarczy rozcieńczyć je wodą lub mlekiem do pożądanej gęstości.
Placki Jaglane
Modne danie – polenta z kaszą jaglaną
Prawdziwą polenta robi się z kaszy kukurydzianej, ale proso jest bardziej rodzime i wkrótce stanie się modniejsze. Spróbuj więc ugotować: Pieczona polenta jaglana to zarówno dodatek, pożywny element zielonej sałatki, jak i baza do bruschetty. A w końcu tylko przekąska.
Pieczona polenta jaglana
Zaopatrzenie się w popcorn jaglany
Popcorn wytwarza się niemal ze wszystkiego i można go wykorzystać jako chrupiący dodatek do sałatek i przekąsek. Będziesz musiał wykonać więcej niż dwa ruchy, ale czasami jest to nawet interesujące. Pamiętaj: kasza jaglana na popcorn powinna być lekko rozgotowana.
Popcorn jaglany
Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #kasza jaglana #oszczędna gospodyni domowa #kasza jaglana #popcornPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGISortuj według popularności Jesteś już zarejestrowany na ? Zaloguj się lub zostaw komentarz jako gość Konstanca23 marca 2020 r
Tak, proso jest w jakiś sposób niezasłużenie zapomniane. Dziękuję za ciekawy wybór.
00Odpowiedź Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych