Oszczędna gospodyni domowa: 5 dań z pigwy

Oszczędna gospodyni domowa: 5 dań z pigwy

Pigwa to wyjątkowy owoc, choć wyglądem przypomina jabłko i gruszkę. Robi się z niego dżemy, konfitury, chutneye, galaretki i owoce kandyzowane, gotuje się kompoty, dodaje do dań mięsnych i dodaje do pasztetów. Ale prawie nigdy nie jedzą surowej pigwy. Być może niektóre jego odmiany, ale jest to raczej wyjątek. Skorzystaj zatem z kuchenki i przygotuj 5 dań, które docenią zarówno smakosze, jak i oszczędne gospodynie domowe.

Puree z pasternaku i pigwy z kolendrą

Wszyscy od dawna są przyzwyczajeni do puree ziemniaczanego. Wszystkie pozostałe przeciery są automatycznie wysyłane do działu z żywnością dla niemowląt. Cóż, na próżno. To połączenie – słodkawego korzenia pasternaku i aromatycznej pigwy z kolendrą – podbije każdego dorosłego. Zwłaszcza jeśli podasz go (tłuczone ziemniaki, nie dorosłe) z jagnięciną.

Puree z pasternaku i pigwy z kolendrą
Puree z pasternaku i pigwy z kolendrą

Bekhi dulma, pigwa nadziewana jagnięciną

Bekhi oznacza po uzbecku pigwę. Wielki Awicenna szanował ją jako lek na opryszczkę, zapalenie oskrzeli i choroby nerek i zalecał ją w przypadkach, „gdy żołądek przyjmuje nadmiar”. Stosowanie pigwy do dań mięsnych jest tradycją kuchni uzbeckiej. Jest smażona i duszona razem z mięsem, gotowana na parze w pilawu lub dimlyamie, ale najpiękniej wygląda nadziewana pigwa. Najlepszym połączeniem pigwy jest jagnięcina i tłuszcz z ogona. Ścianki gotowego behi dulmy nadziewanego jagnięciną z pigwy są miękkie, kwaskowo-cierpkie, mięso mielone jest soczyste, z pigwową kwasowością.

Behi Dulma
Behi Dulma

Pieczona pigwa

Próbowaliście pieczonej pigwy? Jeśli nie, spróbuj natychmiast, a na nowo odkryjesz ten owoc, tak podobny wyglądem do jabłka i gruszki. Jeśli tak, po raz kolejny poczuj cały urok jego cierpkiej kwaskowatości.

Pieczona pigwa
Pieczona pigwa

Marmolada pigwowa

Marmolada pigwowa to ulubiony europejski przysmak. W Hiszpanii gorącą marmoladę wlewano do dużych rzeźbionych drewnianych foremek, we Włoszech – do małych ceramicznych. A w Anglii marmoladę kroi się w kostkę i podaje z bułką i plasterkami ostrego sera.

Marmolada pigwowa
Marmolada pigwowa

Kompot z pigwy

Ile kompotów ostatnio próbowałeś? Ale czy wśród nich był kompot z pigwy? Nie kompot, gdzie ten owoc był w towarzystwie innych, ale po prostu, gdzie pigwa była wyjątkowa i niepowtarzalna? Spróbuj!

Kompot z pigwy
Kompot z pigwy
Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #pigwa #oszczędna gospodyni domowa #kompot z pigwyPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGI Jesteś już zarejestrowany na ?

Nie ma jeszcze żadnych komentarzy

Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja