Ostra papryka w oleju na zimę
Nina Borysowa 07 października 2024 r0 (0)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0Komentarz Do przepisu
Ostra papryczka w oleju na zimę to niezwykła przekąska na zimno, bo bardzo, bardzo rozgrzewa! Właśnie tego potrzebujesz od zimowego jedzenia – ten preparat na pewno rozgrzeje Cię nie gorzej niż gorący prysznic! Ostre papryczki w oleju zaleca się umieszczać w małych słoiczkach o pojemności nie większej niż 200 ml – jest mało prawdopodobne, aby ktoś zjadł dużą porcję za jednym razem. Do przygotowania ognistej przystawki można użyć rafinowanego słonecznika lub oliwy z oliwek, a sama papryka może być zielona lub czerwona, chociaż na talerzu najbardziej apetycznie wygląda papryka czerwona.
Złożoność: przeciętny Kalorie: 589,50 kcal/porcja Porcje: 2 Gotowanie: 1 godzina Używany: 2,59 g/59,72 g/11,17KonserwowaniePustySos/dressingWegetarianizm: ŚciśleWeganizmWegetarianizmSKŁADNIKI NA 2 PORCJE–2Porcje+ Papryczka chili 200 grRafinowany olej roślinny 120 mlCzarne ziarna pieprzu 8 szt.Sól 1 łyżeczka Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Nosić rękawiczki jednorazowe. Ze strąków papryczki chili odetnij górną część wraz z łodygą i ostrożnie usuń nasiona. Opłucz strąki zimną wodą i osusz papierowymi ręcznikami.
Ostra papryka w oleju na zimę ()
Krok 2
Wysterylizuj 2 słoiki 200 ml. Aby to zrobić, włóż je do rondla, zalej do połowy zimną wodą i postaw na dużym ogniu. Sterylizuj słoiki przez 10 minut, utrzymując wodę na małym ogniu. Pozostaw wysterylizowane słoiki do całkowitego wyschnięcia.
Ostra papryka w oleju na zimę ()
Krok 3
Umyj pokrywki słoików gorącą wodą z dodatkiem płynu do mycia naczyń, włóż do miski i zalej wrzątkiem. Pozostaw pokrywki w misce na 20 minut, następnie odsącz na ręcznikach papierowych i pozostaw do całkowitego wyschnięcia.
Ostra papryka w oleju na zimę ()
Krok 4
Przygotowane strąki papryki pokroić ostrym nożem w plasterki o szerokości 1,5 cm. W razie potrzeby paprykę można pokroić w cienkie pierścienie. Przygotowane słoiki napełnij pokrojonymi papryczkami chili aż po ramiona i delikatnie zamknij szpatułką.
Ostra papryka w oleju na zimę ()
Krok 5
Dodaj ¼ łyżeczki do każdego słoika. sól i 4 groszki czarnego pieprzu. Lekko wstrząśnij słoikami, aby sól równomiernie się rozprowadziła. W małym rondlu podgrzej olej roślinny, aż prawie się zagotuje.
Ostra papryka w oleju na zimę ()
Krok 6
Do słoików wlać podgrzany olej. Olej powinien całkowicie zakrywać plastry papryki i sięgać do górnej krawędzi słoików. Szczelnie zamknij pokrywkami i odwróć do góry nogami. Po 30-40 minutach możesz włożyć przedmiot do lodówki.
Ostra papryka w oleju na zimę ()
UWAGA DO GOSPODARKI
Do zimowego przygotowania ostrej papryki w oleju można dodać naturalne aromaty, np. do każdego słoika włożyć 4-5 groszku jałowca, szczyptę suszonego rozmarynu, pasek skórki z cytryny lub limonki.
PRZY OKAZJI
Podczas przygotowywania i krojenia papryczek chili należy zachować środki ostrożności. Noś jednorazowe rękawiczki i staraj się nie dotykać twarzy: dostanie się pieprzu na błony śluzowe oczu, ust lub nosa może spowodować poważne oparzenia, a nawet oparzenia.