Ostra papryka na zimę bez sterylizacji
Maria Fedina 09 września 2024 r0 (0)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0Komentarz Do przepisu
Ostra papryczka na zimę bez sterylizacji to właśnie ten preparat, za który z pewnością podziękujesz nam za przepis. Przygotowanie jest niezwykle proste, a efekt jest ognisty! Jeśli lubisz pikantne dania, na pewno to docenisz. Wyobraź sobie: brak sterylizacji (słoiczki się nie liczą), wyjątkowo mała lista składników, a cały proces marynowania zajmuje nie więcej niż 30 minut. Dobre jest również to, że nie ma ryzyka dla oczu ani błon śluzowych, ponieważ nie trzeba nawet kroić ostrej papryki! Gotową paprykę marynowaną możesz podawać nie tylko jako przystawkę, ale także wykorzystać ją do przygotowania innych dań, np. sałatek i kanapek.
Złożoność: łatwo Kalorie: 356,45 kcal/porcja Porcje: 1 Gotowanie: 40 minut Używany: 11,16 g/1,97 g/78,43MarynowaniePustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSKŁADNIKI NA 1 PORCJĘ–1Część+Zielona ostra papryka 250 grCzerwona ostra papryka 250 grCzosnek 1 ząbek(i)Liść laurowy 1 sztukaCzarne ziarna pieprzu 6 szt.Słodki groszek 2 szt.Na marynatę:Woda 500 grGranulowany cukier 1 łyżka.Ocet stołowy 9% 1 łyżka.Sól 1 łyżeczka Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Umieść wszystkie wymienione składniki na powierzchni roboczej. W naszym przepisie wykorzystujemy ostrą paprykę w dwóch kolorach – czerwonym i zielonym. To połączenie nie tylko doda ciekawych odcieni smaku, ale także doda blasku obrabianemu przedmiotowi – będzie pięknie wyglądał na półce lub stole. Ale możesz wziąć ostrą paprykę tego samego koloru, na przykład czerwoną – przystawka również okaże się smaczna i jasna.
Ostra papryka na zimę bez sterylizacji ()
Krok 2
Czosnek obierz, posiekaj niezbyt drobno. Umyj czerwoną i zieloną ostrą paprykę i osusz. Ostrożnie odetnij łodygi, pozostawiając jedynie małe ogonki. Papryka z ogonkami wygląda ładniej i atrakcyjniej, a dodatkowo ogonki pomagają zachować paprykę w stanie nienaruszonym podczas marynowania. Bez nich papryka może stracić kształt lub zdeformować się, szczególnie podczas gotowania.
Ostra papryka na zimę bez sterylizacji ()
Krok 3
Sterylizuj słoiki i pokrywki w garnku z wrzącą wodą, a następnie pozostaw do wyschnięcia. Jeśli sterylizujesz słoiki w piekarniku, nie musisz ich dodatkowo suszyć. Szczególnie pięknie będą wyglądać wielobarwne ostre papryczki w małych słoiczkach z wysoką szyjką.
Ostra papryka na zimę bez sterylizacji ()
Krok 4
Na dnie słoików ułóż liście laurowe, ziarna pieprzu i kawałki czosnku. Następnie napełnij słoiki kolorowymi paprykami, układając je pionowo. Słoiki z papryką układamy na tacy lub w talerzach.
Ostra papryka na zimę bez sterylizacji ()
Krok 5
Zagotuj wodę w rondlu lub czajniku. Ostrożnie wlewaj wrzącą wodę do słoików, aż się przepełni. Przykryj słoiki pokrywkami i odstaw na 10 minut, następnie odcedź wodę. Dzięki tej manipulacji papryka marynowana nie będzie zbyt ostra.
Ostra papryka na zimę bez sterylizacji ()
Krok 6
Teraz przygotuj marynatę. Wlać wodę do rondla i postawić na ogniu. Kiedy woda zacznie się gotować, czas dodać cukier i sól. Gdy tylko całkowicie się rozpuszczą, ostrożnie wlej ocet.
Ostra papryka na zimę bez sterylizacji ()
Krok 7
Ostrożnie wlej wrzącą marynatę do słoików z wielobarwną papryką – pozwól jej przelać się przez krawędź szyjki. Zakręć słoiki pokrywkami i osusz je ręcznikiem, aby nie były mokre. Odwróć słoiki, zawiń je w ciepły koc i pozwól im ostygnąć w tej pozycji. Gdy słoiki z ostrą papryką całkowicie ostygną, przenieś je w chłodne miejsce.
Ostra papryka na zimę bez sterylizacji ()
UWAGA DO GOSPODARKI
Według naszego przepisu papryka nie jest zbyt ostra, ponieważ pierwsza woda, którą wlewamy do słoików, jest spuszczana. Jeśli jednak wolisz dania gorące, nie wylewaj ich i przygotuj na nich marynatę.
PRZY OKAZJI
Nie musisz czekać do głębokiej zimy, aby spróbować tej pysznej przekąski. Jeśli strąki ostrej papryki są cienkie, to po miesiącu możesz otworzyć słoik!