Ostra papryka konserwowa
Tatiana Neblandinka 18 września 2024 r(5)Dodaj do ulubionychUdział Do przepisu
Przygotowanie ostrej papryki konserwowej to zapewnienie sobie apetycznej przyprawy i pogodnego nastroju na zimę. Do szczęścia potrzeba odrobiny ostrej papryczki, ale świeże strąki dość szybko się psują, a suszone nadają się głównie do dań na ciepło. Rozwiązaniem jest jego zachowanie. Lepiej to zrobić w małych słoikach odpowiadających wielkości papryki. Małe strąki tajskiego chili można umieścić w bardzo małych. A tsitsak z ostrej papryki kaukaskiej będzie wymagał litrowego słoika. Ważne, aby nasz przepis pasował do każdej ostrej papryki. Ważna jest jeszcze jedna rzecz: zanim zaczniesz pracować z ostrą papryką, załóż rękawiczki. Kapsaicyna to ta sama substancja, która sprawia, że papryka jest gorąca, długo pozostawia ślady na skórze i jest trudna do zmycia wodą. A co jeśli podrapiesz oko?
Złożoność: łatwo Kalorie: 393,71 kcal/porcja Porcje: 1 Gotowanie: 50 minut Dodać. czas: 30 minut Używany: 2,02 g/0,23 g/509,55KonserwowaniePustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSKŁADNIKI NA 1 PORCJĘGorąca papryka 1 kgCzosnek 5 ząbkówKoperek 5 oddziałówEstragon (estragon) 2 goździkiWoda 1 lSól 2 łyżkiGranulowany cukier 2 łyżkiOcet stołowy 9% 2 łyżkiPikantne zioła Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Umyj strąki ostrej papryki. Zachowaj szczególną ostrożność w obszarze łodyg. Jeśli łodygi mają długie ogony, odetnij je. Strąki nakłuć widelcem lub wykałaczką w kilku miejscach, jeśli strąki są duże, zalać je wrzątkiem.
Krok 2
Sterylizuj słoiki o odpowiedniej wielkości. Małe słoiki są bardzo wygodne do sterylizacji w kuchence mikrofalowej. Na dno wlej trochę wody i podgrzewaj na pełnej mocy przez kilka minut. Zagotuj pokrywki.
Krok 3
Obierz i grubo posiekaj czosnek. Koper i estragon umyj i osusz serwetkami. Na dnie przygotowanych słoików ułóż parasole koperkowe, estragon, czosnek i inne przyprawy, których używasz.
Krok 4
Napełnij słoiki ostrą papryką. Umieszczamy je w słoiku pionowo, naprzemiennie, łodygą do góry i do dołu, tak aby zmieściło się więcej strąków.
Krok 5
Przygotuj marynatę. W rondlu zagotuj wodę, dodaj sól i cukier, mieszaj aż do całkowitego rozpuszczenia, nadal utrzymując patelnię na ogniu. Napełnij słoiki z pieprzem przegotowaną solanką do samej góry.
Krok 6
Przykryj słoiki pokrywkami i odstaw na 15 minut. W tym czasie poziom wody opadnie i nadmiar powietrza ucieknie. Dodaj wrzącą wodę do słoików do pożądanego poziomu.
Krok 7
Całkowicie odcedź marynatę ze słoików na patelnię – możesz do tego użyć specjalnej pokrywki z otworami lub małego sitka. Zagotuj marynatę ponownie i polej paprykę. Pozostaw na kolejne 15 minut.
Krok 8
Wlej marynatę z powrotem na patelnię, zagotuj i dodaj ocet. Gorącą marynatą zalej ostrą paprykę w słoikach. Natychmiast zwiń słoiki pokrywkami, zawiń je i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Ostra papryka konserwowa jest gotowa do przechowywania na zimę.
UWAGA DO GOSPODARKI
Ostra papryka konserwowa tak naprawdę nie potrzebuje marynaty z dużą ilością różnych przypraw. Ich smak poczujesz dopiero wtedy, gdy papryka nie będzie zbyt ostra i będziesz w stanie zjeść ją w całości w czystej postaci. Ale marynata skorzysta tylko z dodatkowych przypraw – można ją zastosować jako przyprawę.
PRZY OKAZJI
Powszechne przekonanie, że papryczki chili mają silne działanie antybakteryjne, nie ma poważnych podstaw dowodowych, podobnie jak twierdzenie, że kapsaicyna zwalcza nowotwory, choroby układu krążenia i cukrzycę. Wiadomo jednak na pewno, że chili poprawia metabolizm, zwiększa apetyt i poprawia nastrój.