Osobiste doświadczenie: jak marynować ogórki. Sztuczki, triki i triki zapewniające chrupkość, świeżość i smak

Osobiste doświadczenie: jak marynować ogórki. Sztuczki, triki i triki zapewniające chrupkość, świeżość i smak

Osobiste doświadczenie: jak marynować ogórki. Sztuczki, triki i triki zapewniające chrupkość, świeżość i smak

Olga Zacharowa 26 lipca 2023 r4,80 (5)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0Komentarz

Ze wszystkich sposobów przygotowania ogórków nasi ludzie tradycyjnie wybierają marynowanie i marynowanie. Każdy szef kuchni ma swój sekret przygotowywania zapasów ogórków. Porozmawialiśmy z ekspertami i zebraliśmy 16 najfajniejszych sekretów kiszenie ogórków!

16 wskazówek, jak prawidłowo kisić ogórki

Przygotowanie beczek do solenia

Andrey Bugaisky (andrew.bugaisky): Beczkę należy najpierw namoczyć. W tym celu napełniam ją wodą deszczową i zostawiam na 3 dni, pozwalam jej przestygnąć i nabrać kształtu. Nity pęcznieją, dokręcają się, a lufa staje się szczelna. Następnie dobrze spłucz słabym roztworem saletry i poddaj fumigacji. Aby to zrobić, należy zapalić słomę na dnie beczki i posypać ją siarką. Doskonale usuwa grzyby i inną pleśń. Po czym beczkę należy wielokrotnie myć, preferowana jest woda deszczowa. Dobrze jest zalać go wrzątkiem. Przy okazji nie zapomnij o wieczku i korku.

Rady ludzi: Przed soleniem wnętrze żeberek beczki można natrzeć czosnkiem, jeśli lubimy pachnące marynaty. Czosnek działa także antybakteryjnie.

Rassolnik z grzybami i ogórkiem kiszonym, przepis znajdziesz tutaj
Rassolnik z grzybami i ogórkiem kiszonym, przepis znajdziesz tutaj

Czas zbioru ogórków

Rady ludzi: Ogórki należy kisić tego samego dnia, w którym zostały zerwane – przed zachodem słońca. Podczas pełni księżyca nie trzeba solić. Ogórki mogą okazać się „szalone”, które są w stanie „rozerwać” słoik i wybić pokrywkę beczki. Najlepszą fazą solenia jest pierwszy tydzień po nowiu. Ta sama zasada dotyczy przygotowania kiszonej kapusty.

Burger rosyjski z piklami, zobacz przepis tutaj
Burger rosyjski z piklami, zobacz przepis tutaj

Dobór ziół, przypraw, przypraw i innych naturalnych dodatków

Gastronom.ru: Cała duchowość ogórków pochodzi z liści czarnej porzeczki. Z wiśni – aromat jest bardziej subtelny, delikatny i niemal przezroczysty. Liście chrzanu nie nadają smaku, ale są niezwykle przydatne dla chrupkości i sytości. Jeśli nie ma liści, możesz pokroić korzeń na cienkie plasterki, zwiększając rdzeń. Liście dębu są bardzo przydatne, jeśli nie masz beczki lub wanny. Możesz nawet użyć farmaceutycznej „kory dębu”. „Nasiona kopru” można też kupić w aptece, jeśli nie masz odmiany ogrodowej – nasion parasolowych.

Ostra papryka daje przyjemne i umiarkowane ciepło i dobrze zwalcza pleśń. Czosnek jest zarówno smakiem, jak i niezawodnym strażnikiem marynat.

Alevtina Siemionowa (Alevtina1973): Ogórki kiszone zalewam wódką. Nabierają niepowtarzalnego smaku i pikanterii, a także dobrze się przechowują. Aby to zrobić, należy wcześniej przygotować solankę (wodę i sól) i całkowicie ostudzić. Następnie do zimnej solanki dodajemy wódkę i wlewamy płyn do słoika. Na 2 kg ogórków używam 50 g wódki.

Domowa musztarda z ogórkiem kiszonym, przepis znajdziesz tutaj
Domowa musztarda z ogórkiem kiszonym, przepis znajdziesz tutaj

Przygotowanie solanki

Rady ludzi: Aby przygotować solankę, należy najpierw zmierzyć, ile wody potrzeba, aby całkowicie przykryła ogórki. Aby to zrobić, należy umieścić ogórki w pojemniku, w którym będą solone (wanna, beczka, słoik). Dolewamy wymaganą ilość wody, a następnie ostrożnie wlewamy do dużego rondla lub innego dużego pojemnika. Następnie gotuj zgodnie z przepisem.

Aby solanka była przejrzysta jak łza, po 3 dniach kiszenia ogórki należy przepłukać pod bieżącą wodą. Dokładnie wypłucz wszystkie słoiki. Przygotuj nową solankę i polej nią ogórki. Stare, jeśli chcesz, wypij lub użyj (patrz przepisy Tutaj).

Oksana Michajłowa (oksana-mihajłowa): Przepis na marynowanie ogórków kiszonych przekazywany jest w naszej rodzinie z pokolenia na pokolenie. Tak solone ogórki robiła moja prababcia, babcia, mama, ja i teraz moja córka! Wszystko jest bardzo proste i klasyczne: włóż ogórki do słoika i dodaj przyprawy (liść laurowy, ziarna czarnego pieprzu, czosnek, koper, liście wiśni i czarnej porzeczki). Przygotować solankę na bazie 1 litra wody źródlanej – 2 łyżki. l. sól, mieszaj do rozpuszczenia, posol i polej ogórki. Przykryj słoik pokrywką i odstaw na 3 dni. Ważny! Po 3 dniach zalewę wlać do rondla, zagotować i wlać z powrotem do słoika z ogórkami. Uszczelnij marynatę. Gdy słoiki ostygną, można je odstawić na zimę.

Sharikova Natasza (shakirovanatasha): Aby zachować naturalny kolor ogórków, używam zimnej solanki. Aby to zrobić, umyj ogórki i zalej je wrzącą wodą. Moczymy je w zimnej wodzie z lodem przez 2-3 godziny. Następnie ogórki szczelnie układamy w słoikach, posypujemy umytymi liśćmi, koperkiem, czosnkiem i ziarnami czarnego pieprzu. Zalać zimną solanką (50 g soli na 1 litr wody). Dodaję też 2 łyżki. l. wódka (na solankę na 1 trzylitrowy słoik) i szczelnie zamknij słoiki.

Przekąska czarnego chleba z miodem i piklami, przepis znajdziesz tutaj
Przekąska czarnego chleba z miodem i piklami, przepis znajdziesz tutaj

Układanie ogórków w pojemniku do marynowania

Andriej Bugajski: Rozlewając do beczek zawsze kładę na dno liście dębu dla wzmocnienia ogórków, następnie koperek, czosnek, liście porzeczki, chrzan. Co 3 warstwy ogórków – nowa warstwa przypraw. Na wierzchu znowu te same przyprawy. Całą „konstrukcję” należy wypełnić słoną wodą.

Rady ludzi: Jeśli ogórki są wypełnione zimną solanką, należy je przykryć liśćmi porzeczki i chrzanu. Połóż na nich gotowaną płócienną serwetkę lub gazę złożoną w 2-3 warstwach. Następnie – drewniany okrąg lub mały spodek i wywiera się na niego nacisk. Ważny! Masa ucisku wynosi około 10% masy ogórków. Dobrze umyty kamień może służyć jako ucisk.

Gastronom.ru: Do solanki możesz dodać sok warzywny lub jagodowy. Dobre są ogórki kiszone z sokiem z czerwonej porzeczki. Na 1 kg małych ogórków (do 7 cm) należy wziąć 160-180 ml soku. Zalać solankę jak zwykle, dodając ziarna czarnego pieprzu, kilka pączków goździków, koperek, plasterki świeżego korzenia chrzanu i czosnek.

Słodkie ciasteczka z ogórkiem kiszonym, przepis znajdziesz tutaj
Słodkie ciasteczka z ogórkiem kiszonym, przepis znajdziesz tutaj

Przechowywanie ogórków kiszonych

Tatiana Neblandinka (tanushka_049): Aby lepiej zakonserwować ogórki, należy umieścić słoiki z ogórkami i gorącą solanką do sterylizacji w rondlu z wrzącą wodą (poziom wody sięga wieszaków słoików). Sterylizuję litrowe słoiki przez 5 minut. Tuż przed zakończeniem sterylizacji należy umieścić pod pokrywką 2/3 tabletki aspiryny. Zamiast aspiryny można użyć niekompletnej szklanki na litrowy słoik. l. ocet 6-9% lub 1/4 łyżeczki. kwas cytrynowy. Zwiń słoiki i lekko potrząśnij, aby rozpuścić i rozprowadzić aspirynę. Położyć do góry nogami i całkowicie ostudzić.

Rady ludzi: Słoiki z marynatami należy przechowywać w chłodnym, ciemnym miejscu i zawsze w pozycji pionowej. Ogórki nie lubią światła! Temperatura przechowywania ogórków kiszonych wynosi 10-12°C. Wyjątek można zrobić dla mocno solonych ogórków; dla nich najlepsza jest temperatura 16°C.

Klasyczna sałatka Capital z piklami, zobacz przepis tutaj
Klasyczna sałatka Capital z piklami, zobacz przepis tutaj

Używanie ogórków kiszonych

Elena Demina (_truie): Aby przygotować salsę Chimchik-Tili, należy drobno posiekać 3-4 ogórki kiszone i 1 małą cebulę. Wymieszaj i dopraw 1 łyżką mieszanki. l. oliwa z oliwek, 1 łyżka. l. biały ocet winny lub sok z cytryny. Przystawkę doprawiam również świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Danie należy odstawić na kilka godzin i podawać ze smażoną/pieczoną rybą lub pieczonymi warzywami.

Rady ludzi: Smak ogórków kiszonych zależy również od ich temperatury. Ogórki, które są zbyt zimne, mają mniej aromatu i silniejszy smak. Ciepły ogórek pozostawiony przez dłuższy czas w temperaturze pokojowej staje się ospały i pozbawiony wyrazu. Im bardziej słony jest ogórek, tym niższa powinna być jego temperatura.

Solanka z kiełbasą w zalewie ogórkowej, przepis znajdziesz tutaj
Solanka z kiełbasą w zalewie ogórkowej, przepis znajdziesz tutaj
Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #ogórki #marynatyPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGISortuj według popularności Jesteś już zarejestrowany na ? Zaloguj się lub zostaw komentarz jako gość

Brak komentarzy

Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja