Do przepisu
Osz lobei – danie Żydów górskich, pilaw z fasolą i wędzoną rybą. Dagestańscy górale żydowscy tradycyjnie jedzą to danie z darami z Morza Kaspijskiego – balykiem zrobionym z karpia, suma lub pysznej ryby kutum, która żyje wyłącznie w tych wodach.
Złożoność: łatwo Kalorie: 574,20 kcal/porcja Porcje: 6 Gotowanie: 1 godzina Dodać. czas: 8 godzin Używany: 27,36 g/25,39 g/57,36GotowaniePalenieKuchnia żydowskaKolacjaKolacjaDrugie danieDanie głównePilawMenu dla dzieciSKŁADNIKI NA 6 PORCJI150 g fasoli czerwonej lub pstrokatej2 średnie cebule4 łyżki l. ghee400 g ryżu basmati500 g filetu rybnego wędzonego na zimno (balyk)suchy mielony cząberświeżo zmielony biały pieprzsól Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Fasolę namoczyć w zimnej wodzie przez 8 godzin, następnie opłukać, na patelnię dodać świeżą, zimną wodę i gotować do miękkości, 40 minut. Odcedź na durszlaku.
Krok 2
Cebulę obierz, posiekaj i podsmaż na oleju na głębokiej patelni, aż będzie chrupiąca.
Krok 3
Ryż dokładnie opłucz w zimnej wodzie. W dużym rondlu zagotuj 3 litry wody, dodaj sól, dodaj ryż, wymieszaj, aby nie posklejał się w grudki, gotuj na średnim ogniu do połowy ugotowaności, 8-10 minut. (czas gotowania zależy od jakości ryżu). Prawidłowo ugotowany ryż powinien być miękki na zewnątrz i twardy w środku. Ryż przełożyć na sito, włożyć z powrotem do rondla i zalać 3 łyżkami. l. tarapaty. Przykryj pokrywką owiniętą ręcznikiem kuchennym i postaw na małym ogniu. Ryż powinien gotować się do miękkości, około 15 minut.
Krok 4
Wymieszaj ugotowany ryż, fasolę i smażoną cebulę. Doprawić solą, białym pieprzem i pikantnie do smaku. Podawać z cienko pokrojonymi wędzonymi filetami rybnymi.