Osetyjskie ciasto ze szczawiem i serem
gastronomia 23 maja 2023 r5,00 (1)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0Komentarz Do przepisu
Ciasto osetyjskie ze szczawiem i serem to okrągły placek z soczystym nadzieniem. Można w nim umieścić niemal wszystko. Najbardziej popularna jest z serem i ziołami. I postanowiliśmy ugotować go ze szczawiem. Nada ciastu oryginalny kwaśny smak. Można dodać też młode buraki, dowolne warzywa, a zamiast sera użyć twarożku. Wcześniej tradycyjne dania osetyjskie przygotowywano z ciasta przaśnego zmieszanego z wodą lub serwatką. Ale teraz robią to z drożdżami, prostą metodą. Więc nie będziesz potrzebować dużo czasu na wyrabianie. Idealny placek osetyjski ma cienką warstwę ciasta i dużo soczystego, ale nie wybrzuszającego się nadzienia. Grube ciasta są oznaką niedoświadczonej gospodyni domowej. Okazuje się, że jest to całkowicie samodzielne danie, które może zastąpić jeden posiłek. Odżywcze i bardzo smaczne!
Złożoność: łatwo Kalorie: 199,97 kcal/porcję Porcje: 8 Gotowanie: 1 godzina Dodać. czas: 1 godzina Używany: 6,46 g/8,12 g/24,24PiekarniaProdukt z ciastaCiastoWegetarianizm: Ovo-laktoWegetarianizmMenu dla dzieciSKŁADNIKI NA 8 PORCJIDo nadzieniaświeży szczaw – 70 gSer Adyghe – 100 gmasło – 30 gDo testumleko – 150 mlmąka – 250 gdrożdże suszone – 5 gcukier – 5 gsól – 3 golej roślinny – 20 ml Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Przygotuj wszystkie składniki na ciasto osetyjskie ze szczawiem i serem. Do miski dodać drożdże, ciepłe mleko, cukier, sól i wymieszać. Dodajemy porcjami mąkę przesianą przez sito, zagniatamy na jednolite ciasto.
Krok 2
Nasmaruj ręce olejem roślinnym. Ciasto przełożyć na posypaną mąką powierzchnię roboczą i ugniatać, aż będzie gładkie. Przełóż do miski, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1 godzinę.
Krok 3
Przygotuj nadzienie. Szczaw dokładnie opłucz pod bieżącą wodą, osusz i posortuj. Usuń twarde łodygi i drobno posiekaj liście. Zetrzyj ser na grubej tarce lub rozdrobnij go rękami. Połącz składniki, dodaj sól i wymieszaj.
Krok 4
Zagnieść ciasto i położyć je na arkuszu pergaminu. Rozwałkować na warstwę za pomocą wałka do ciasta. Rozłóż nadzienie. Zbierz krawędzie do środka i zsuń. Obróć łączeniem do dołu i rozwałkuj, tworząc płaski placek. Zrób mały otwór na środku, aby umożliwić ujście pary.
Krok 5
Rozgrzej piekarnik do 180°C. Ostrożnie przenieś ciasto z pergaminu na blachę do pieczenia i piecz przez około 30 minut. Powinien być pokryty złocistobrązową skórką.
Krok 6
Wyjmij ciasto z piekarnika i posmaruj wierzch masłem za pomocą silikonowej szczoteczki. Następnie lekko ostudź i podawaj z ulubionymi gorącymi napojami.
UWAGA DO GOSPODARKI
Do ciasta osetyjskiego ze szczawiem i serem można użyć dowolnego produktu nabiałowego: sera feta, suluguni, sera rosyjskiego. Główną zasadą jest to, że powinien dobrze się stopić.
PRZY OKAZJI
Ciasto na placek osetyjski ze szczawiem i serem rozwałkowujemy dość cienko, wtedy nie będzie zbyt grube (nie więcej niż 2-2,5 cm). Pamiętaj jednak, że nie powinien się rozrywać podczas układania nadzienia.