Dżem Feijoa z orzechami włoskimi
Do przepisu
Zarówno feijoa, jak i orzechy włoskie są bogate w witaminy i mikroelementy. Dlatego dżem feijoa z orzechami to magazyn przyjemności i korzyści.
Złożoność: łatwo Porcje: 2 Gotowanie: 7 godzinGotowaniePopołudniowa przekąskaDeserPustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmMenu dla dzieciImpreza, bufetUrodzinyŚwięto dzieciSKŁADNIKI NA 2 PORCJE1 kg feijoa 200 g soku i skórki z orzechów włoskich z 2 cytryn 800 g cukru Tabela miar i wag PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Feijoa pokroić w plastry o grubości 1 cm, włożyć do miski po dżemu lub szerokiego rondla, posypać cukrem i odstawić na 5–7 godzin.
Krok 2
Umieść feijoa w powstałym syropie na dużym ogniu, zagotuj, usuń pianę, zmniejsz ogień do niskiego.
Krok 3
Dodać skórkę z cytryny, sok i orzechy włoskie. Gotuj przez 25–30 minut. Następnie ułożyć w wysterylizowanych słoikach, zamknąć, odwrócić i całkowicie ostudzić.