Orzechy laskowe – do czego służą, jak wybierać, przechowywać i co z nimi przyrządzać
Mój magnes 13 czerwca 2023 r5,00 (4)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0Komentarz
Jak szybko uzupełnić siły, gdy zabrakło Ci energii i chcesz jeść? Wystarczy zjeść garść orzechów. Ten orzech to prawdziwy superfood. Codzienne jedzenie orzechów laskowych poprawia pamięć i funkcjonowanie mózgu, umożliwiając szybkie naładowanie baterii i poczucie sytości.
Przydatne właściwości orzechów laskowych
Głównym bogactwem orzechów laskowych jest biotyna (witamina, która pozwala organizmowi wytwarzać energię). Dodajmy do tego wysoką kaloryczność orzechów laskowych (około 700 kcal – więcej niż czekolada), a także fakt, że orzechy laskowe składają się w 60% z kwasów tłuszczowych i okazuje się, że mamy prawdziwą bombę energetyczną. Nic dziwnego, że orzechy laskowe są uważane za ważny element żywienia sportowców, diety na anemię i chroniczne zmęczenie. Jednak tłuszcze zawarte w orzechach laskowych są przydatne: glicerydy kwasu oleinowego, stearynowego i palmitynowego chronią i wzmacniają naczynia krwionośne, a także są ważne dla dzieci na etapie aktywnego wzrostu. Orzechy laskowe aktywują metabolizm białek i funkcje krwiotwórcze: można je zmieszać z miodem i przyjmować łyżkę stołową dziennie, aby zwalczyć „zły” cholesterol. Orzechy laskowe zawierają także dużo witamin B1, B2, C, E, a także minerałów: potas, żelazo, kobalt, fosfor, wapń, cynk. Elementy te są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania wszystkich układów i narządów. Ale nie należy z tym przesadzać: gdzie garść będzie korzystna, nadmiar będzie szkodliwy. Ze względu na wysoką wartość odżywczą dzienne spożycie orzechów laskowych nie powinno przekraczać 15 ziaren.
Młody i wczesny
Orzechy laskowe uważane są za jedne z najsmaczniejszych i najzdrowszych młodych owoców – „orzechy mleczne” – są szczególnie cenione. Młode jądro orzecha laskowego nie ma czasu na uzyskanie twardej wewnętrznej skórki, pozostaje białe i delikatne, ale jednocześnie chrupie na zębach. Być może młode orzechy mają mniej wyraźny smak, ale mają specjalną „kremowość” i łatwiej je obrać.
Jak wybrać orzechy laskowe
Weź garść orzechów i potrząśnij nimi – lepiej, jeśli są tępo ciche i nie grzechotają jak grzechotka. Spróbuj na wagę – pełny orzech jest zawsze cięższy. Młode orzechy laskowe mają zwykle cieńszą łupinę i mniej pustych przestrzeni w środku niż orzechy w pełni dojrzałe. Wybór obranych orzechów jest jeszcze łatwiejszy: postaw na równomierny kolor, twardość, brak uszkodzeń i wiórów, a także rozpoznawalny orzechowy zapach.
Jak przechowywać orzechy laskowe
Do długotrwałego przechowywania lepiej wybrać dojrzałe orzechy. Dzięki mocnej łupinie orzechy laskowe niełuskane można bez problemu przechowywać przez cały rok. Ważne jest tylko stworzenie dla niego komfortowych warunków: ochrona go w jak największym stopniu przed światłem, ciepłem i zmianami temperatury. Orzechy najlepiej wsypać do dużego słoika lub płóciennego worka.
Jak obrać orzechy laskowe
Jeśli w gospodarstwie nie ma specjalnego urządzenia do siekania orzechów, z tą rolą poradzą sobie szczypce lub prasa do czosnku. To drugie jest wygodne, ponieważ muszle pozostają we wnęce i nie rozsypują się po kuchni. Możesz też włożyć orzechy do płóciennego worka, a następnie przebić je tłuczkiem do mięsa – zmniejszy to obrażenia i odłamki muszli pod stopami. Czasami, na przykład, aby dodać ziarna do wypieków, należy je wybielić, czyli obrać. Łatwo go usunąć z młodych orzechów: jądra należy umieścić na sicie o drobnych oczkach i dokładnie rozetrzeć dłonią o ścianki – łuska pozostanie na sicie.
Co ugotować z orzechami laskowymi
1. Pesto z orzechami laskowymi okazuje się nie gorsze niż z rzadszymi i droższymi orzeszkami piniowymi. Technologia jest klasyczna: wystarczy zmielić bazylię z czosnkiem i pestkami orzechów, dokładnie obrać, w blenderze, a następnie doprowadzić mieszaninę do konsystencji sosu z dobrą oliwą z oliwek.
Pesto z orzechami laskowymi jest nie mniej smaczne niż z orzeszkami pinii
2. Młode orzechy o kremowym smaku są wspaniałym materiałem na satsivi. Obrane pestki zmiel w blenderze ze szczyptą chmielu suneli, suszoną czerwoną papryką i ząbkiem czosnku. Rozcieńczyć tę mieszaninę ciepłym bulionem z kurczaka do gęstej owsianki. Stanowi idealny sos do kurczaka, ryb lub kebaba.
Klasyczny przepis na satsivi wykorzystuje orzechy włoskie. Ale orzechy laskowe mogą być doskonałym substytutem sosu do kurczaka, ryby lub kebaba
3. Weź orzechy laskowe, cukier trzcinowy i gorzką czekoladę w równych proporcjach. Z cukru zrobić karmel, zanurzyć w nim orzechy i rozsmarować masę na papierze do pieczenia, poczekać aż stwardnieje. Orzechy zmiel w blenderze na maślaną okruchy, wymieszaj z roztopioną czekoladą i ostudź. Oto domowa Nutella dla Ciebie!
Domowa Nutella z orzechami laskowymi jest smaczniejsza niż kupna i bardzo łatwa w przygotowaniu.
4. Spróbuj orzechowej latte: zmiel kilka orzechów w blenderze i dodaj do mlecznej pianki. Co zaskakujące, kawa będzie wydawać się słodka, nawet jeśli nie dodałeś cukru ani jego zamienników.
Dodaj orzechy laskowe do swojej latte, a napój stanie się słodki nawet bez cukru i jego zamienników
Orzechy laskowe są często nazywane orzechami laskowymi, ale w rzeczywistości są to dwa różne rodzaje orzechów, chociaż spokrewnione: orzechy laskowe są dzikim przodkiem orzechów laskowych, a ich orzechy są mniejsze i mniej pachnące. Z leszczyny wyhodowano specjalną odmianę orzecha laskowego; jej odmiana uprawna jest bardziej poprawnie nazywana orzechem Lombard lub Colchis.
Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #orzech laskowyPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGISortuj według popularności Jesteś już zarejestrowany na ? Zaloguj się lub zostaw komentarz jako gość
Nie ma jeszcze żadnych komentarzy
Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych