Orzechowy Dżem Jabłkowy – Przysmak pełen smaku i aromatu

Dżem jabłkowy z orzechami

Dżem jabłkowy z orzechami Do przepisu

Dżem jabłkowy z orzechami to najbardziej sezonowy preparat na wrzesień. Wybierz twarde jabłka, które zachowają swoją konsystencję. Różne jabłka w reakcji z cukrem wydadzą różną ilość soku. Jeśli wychodzi bardzo soczysty, zmniejsz ilość płynu w przepisie do 1 szklanki, aby dżem nie okazał się zbyt płynny. Można do niego dodać także świeżo wyciśnięty sok z jednej cytryny, co poprawi nie tylko smak, ale i konsystencję gotowego dżemu. A zamiast całych migdałów można użyć płatków migdałowych, wtedy nie trzeba ich nawet siekać.

Złożoność: łatwo Kalorie: 78,05 kcal/porcja Porcje: 116 Gotowanie: 30 minut Dodać. czas: 16 godzin Używany: 0,12 g/0,17 g/18,93GotowanieDeserPustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSKŁADNIKI NA 116 PORCJIjabłka – 2 kg cukier – 2 kg otarta skórka z 3 cytryn korzeń imbiru – 2 cm migdały – 2 łyżki. l. Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Jabłka obierz i pokrój w plasterki. Obierz i posiekaj korzeń imbiru.

Krok 2

Jabłka i imbir wrzucamy do rondelka, do każdej warstwy dodajemy cukier i odstawiamy na 6–8 godzin. Następnie zalewamy 2 szklankami wody, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu przez 5 minut. Zdjąć z ognia i pozostawić na kolejne 10–12 godzin.

Krok 3

Ponownie zagotuj dżem i gotuj przez 15–20 minut. 5 minut przed gotowością dodaj skórkę.

Krok 4

Migdały siekamy i smażymy na patelni przez 3 minuty. Dodać do gorącego dżemu, wymieszać, przełożyć do wyparzonych słoików i od razu zamknąć pokrywkami.

UWAGA DO GOSPODARKI

Z tego przepisu możesz zrobić doskonały dżem. W tym celu jabłka pokroić na małe kawałki, dodać 150 ml wody i gotować przez godzinę, często mieszając.

PRZYDATNE RADY

Najwygodniej obrać korzeń imbiru czubkiem zwykłej łyżeczki – pomoże to dokładnie usunąć cienką skórkę, pozostawiając cały aromatyczny miąższ do przepisu. Przy okazji, jeśli nie lubisz kawałków imbiru w gotowym dżemie, możesz go zetrzeć i wykorzystać sok wyciśnięty z miąższu.

PRZY OKAZJI

W 100 g: białka 0,33 g (0,41% wartości dziennej) • tłuszcze 0,49 g (0,54%) • węglowodany 33,34 g (19,85%) • kcal 234,59 (13,03%) • sód 1,15 mg (0,08%) • cukier ogółem 56,78 g ( 113,56%) • NNKT 0,03 g (0,15%) • Błonnik pokarmowy 1,40 g (4,67 %)

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja