Dżem żurawinowy z orzechami włoskimi
Do przepisu
Orzechy włoskie w konficie żurawinowej to drobny upominek za każdym razem. Twarde kawałki orzechów po zanurzeniu w gęstym czerwonym syropie stają się miękkie i natychmiast nabierają słodyczy i kwaskowatości żurawiny. Taki dżem zamieni na przykład najprostszą kaszkę manną w arcydzieło – jeśli ułożysz ją warstwami, pozwalając każdej z nich trochę ostygnąć i posypujesz konfiturą żurawinową z orzechami włoskimi – czym nie jest owsianka Guryev?
Złożoność: łatwo Kalorie: 5538,00 kcal/porcja Porcje: 2 Gotowanie: 1 godzina Używany: 35,40 g/132,40 g/1046,00MikserGotowanieDeserWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmMenu dla dzieciSKŁADNIKI NA 2 PORCJE1 kg mrożonej lub świeżej żurawiny 1 kg cukru, najlepiej drobnego 200 g bardzo świeżych orzechów włoskich w łupinach 200 ml wody pitnej Tabela miar i wag PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Aby zrobić dżem żurawinowy z orzechów włoskich, ostrożnie posiekaj wszystkie orzechy włoskie na kawałki. Każdą połowę jądra należy pokroić na 4 części.
Krok 2
Posortuj żurawinę, usuwając łodygi i liście. Posortowane jagody wsypujemy do miski na konfiturę lub szerokiego rondla/rondla z grubym dnem, zalewamy pitną wodą i miksujemy blenderem zanurzeniowym tak, aby pozostały drobne kawałki.
Krok 3
Postaw miskę/patelnię/rondelek na dużym ogniu, zagotuj, dodaj cukier. Gotuj, aż cukier się rozpuści. Gdy tylko się zagotuje, zacznij zbierać pianę. Zmniejsz ogień do średniego.
Krok 4
Po 10–15 minutach. Po zagotowaniu dżemu żurawinowego ostrożnie dodaj przygotowane orzechy, zmniejsz ogień do małego i gotuj zawartość wybranego pojemnika przez 20–25 minut.
Krok 5
Zdejmij dżem żurawinowy z orzechów włoskich z ognia. Gorący dżem włóż do wysterylizowanych słoików, zamknij je i ostudź słoiki do góry nogami.