Oryginalny śledź pod futrem
Olga Zacharowa 29 grudnia 2023 r(8)Dodaj do ulubionychUdział
Oryginalny śledź pod futrem – danie, które jest zawsze mile widziane na świątecznym stole. Sprawdzone połączenie smaków: słonego (śledź), słodkiego (buraki), ostrego (cebula) i neutralnej bazy (ziemniaki) smakuje bardzo, bardzo wielu osobom. A jeśli dodasz do tego oryginalną prezentację lub mądrze poeksperymentujesz ze składnikami, otrzymasz hit na noworocznym stole.
Treść:
- Oryginalny śledź pod futrem. Okres pełnienia obowiązków
- Verrines „Śledź pod futrem”
- Śledź pod futrem w szklankach
- Śledź Canape pod futrem
- Zroluj śledź pod futrem
- Śledź pod futrem z pikantnym szprotem nadziewanym kawiorem szczupakowym na pieczywie czosnkowym
- Ciasto przekąskowe Śledź pod futrem
- Śledź bez futra z XIX wieku
- Nietradycyjne składniki i zastąpienie śledzia inną rybą
- Szproty pod futrem
- Łosoś i kraby pod futrem
- Nowy Śledź pod futrem
- Śledź pod futrem z piklami
Zanim porozmawiamy o oryginalnym śledziu pod futrem, trochę o historii powstania tego dania. Najprawdopodobniej danie trafiło do Rosji ze Szwecji przez Niemcy. Szwedzi rozpoczęli podróż do śledzia pod futrem – stary przepis na „śledź szklarski” – glasmästarsill jest znany od setek lat i obejmuje śledzie, cebulę i marchewkę ułożone warstwami. Buraki nie od razu dołączyły do tej firmy, bo nie od razu nabrały nowoczesnego wyglądu – wcześniej nie były szczególnie słodkie. A ze śledziem zaprzyjaźniła się dopiero w czasie niemieckiego dania „bratherring”. Przyrządzano go z burakami, ziemniakami, cebulą, piklami, ale bez majonezu i z marynowanym, a następnie smażonym śledziem.
Bawarczycy wymyślili własną tradycyjną sałatkę ze śledziem, która była bezpośrednim krokiem w kierunku przyszłego futra – śledź z piklami i cebulą w śmietanie.
Wśród przepisów, które przetrwały do dziś, zwracamy uwagę na estońskie „rosolje” („marynata”), na które składają się pokrojone w kostkę śledzie, ziemniaki, marchew, cebula, jajka i jabłka, doprawiane kwaśną śmietaną i musztardą, tylko z gotowanym lub smażonym mięso.
Holendrzy nadal serwują śledzie z ziemniakami, jajkami na twardo, kwaśną śmietaną i zieloną cebulką.
Wśród wszystkich wersji przepisu na śledzie pod futrem jest taka, która zasługuje na to, aby stać się fabułą filmu fabularnego lub serialu. A więc ludowe pochodzenie śledzia pod futrem. Ta przekąska została wymyślona w przeddzień 1919 roku przez kucharza jednej z moskiewskich tawern. Z wiadomych powodów odwiedzający lokal aktywnie spożywali mocne trunki, po czym doszło do bójek, powodując zniszczenia lokalu. Dlatego szef kuchni postanowił przygotować niedrogą sałatkę, która spodoba się zwykłym ludziom i odwróci ich uwagę od nadmiernego picia. Każdemu składnikowi swojego nowego dania nadał szczególne znaczenie. Buraki czerwone symbolizowały rewolucję, ryby – robotnicy, ziemniaki i marchew – chłopi blisko ziemi, a majonez – burżuazja, czyli sałatka miała zjednoczyć i zjednoczyć wszystkie warstwy ludności. A zabawny szef kuchni wymyślił dla tego odpowiednią nazwę – „SHUBA”, co oznaczało „Bojkot i anatema na rzecz szowinizmu i dekadencji”. Nie wiadomo wtedy na pewno, czy proletariatowi spodobał się ten pomysł, ale wszyscy docenili smak śledzia pod futrem, a przepis, jak wiemy, trafił do ludzi.
Dziś oryginalny śledź pod futrem to ciekawa, zapadająca w pamięć prezentacja dania lub wariacja na temat klasycznego przepisu (zobacz tutaj).
Oryginalny śledź pod futrem. Okres pełnienia obowiązków
Jak wiadomo, aby tradycyjnie podawać śledzie pod futrem, składniki układa się warstwami na naczyniu. Wierzch dekorujemy pikantnymi ziołami, kawałkami warzyw lub żółtkiem.
Podawać na talerzu lub w formie. Co nowego może pojawić się w takiej prezentacji? Za oryginalny śledź pod futrem – montaż naczynia. Ułóż warstwy jak zwykle, według ulubionego przepisu, a na wierzch ułóż paski marchewki, buraków i jajek, pięknie posiekanych lub starannie startych. I udekoruj, jeśli wymaga tego Twoja kreatywna natura, majonezem.
Podawane w szklankach. Podawanie porcji jest bardzo wygodne. Składniki układać w przezroczystych szklankach lub miseczkach i dekorować.
Na ringu. Dla bardziej efektownej prezentacji klasycznego śledzia pod futrem należy zastosować krążki kulinarno-cukiernicze ułożone na talerzach, układając składniki warstwami. Aby sałatka lepiej zachowała swój kształt, produkty należy osobno mieszać z majonezem. Przed podaniem pierścienie należy ostrożnie usunąć. Jeśli nie ma pierścienia, można go zwinąć z kilku warstw folii. Najważniejsze jest, aby taki pierścień był równy i mocno połączył krawędzie folii.
Aby sos sałatkowy był delikatniejszy, należy nieco zmienić klasyczny przepis na śledzie pod futrem. Do zwykłego majonezu dodaj śmietanę w proporcji 3:1 i łyżeczkę soku z cytryny.
Kanapki. To nowoczesna prezentacja ulubionego dania wszystkich. Warzywa pokroić na porcje i posiekać szaszłykiem. Składniki oryginalnego śledzia można podawać pod futrem na kromkach chleba żytniego.
„W środku futro”. W przypadku tej opcji należy wypatroszyć rybę, odciąć głowę i ogon oraz usunąć wszystkie kości. Warzywa zmieszane z majonezem układamy w „brzuchu” warstwami. Połącz krawędzie brzucha. Można też nałożyć przygotowany farsz warzywny na jeden filet rybny i przykryć drugim. W każdym razie rybę szczelnie zapakuj w folię spożywczą i włóż do lodówki na 4-6 godzin. Przed podaniem usuń folię i pokrój rybę na średnie kawałki. Podawać z chlebem żytnim lub na nim.
Rolka. Mimo swojej oryginalności, od kilku lat jest to dla wielu ulubiona forma prezentacji. Wszystkie warstwy naczynia ułożyć na folii spożywczej, zwinąć i wstawić do lodówki na 4-6 godzin. Usuń folię i udekoruj oryginalny śledź pod futrem!
RADA! Każdy oryginalny śledź pod futrem można ozdobić. Aby to zrobić, użyj na przykład ukośnej i cienko pokrojonej zielonej cebuli, najlepiej jej najbardziej mięsistej części (najbliżej korzenia). Lub posiekany koperek lub natka pietruszki, ale nie bezsensownie kędzierzawa, ale rodzima pachnąca pietruszka płaskolistna i posiekaj ją umiarkowanie grubo. Nie zalecamy używania majonezu do dekoracji – w tej przystawce jest go już wystarczająco dużo.
Oryginalny śledź pod futrem. Verrines „Śledź pod futrem”
Sałatka lub przystawka w szklance to lakoniczna i elegancka przystawka porcjowana. W kuchni francuskiej takie danie podawane w małej szklanej szklance nazywa się verrine. Do serwowania można używać zarówno szklanek, jak i szklanek, a także szklanek. Najważniejsze jest to, że objętość nie przekracza 200 ml.
W wersji klasycznej wszystkie składniki umieszcza się w szklance warstwami. A na wierzch kładziemy sos lub dressing. Do szklanki można też wrzucić już ubraną sałatkę/przekąskę. Zdecydowaliśmy się zastosować pierwszą opcję dla oryginalnego śledzia pod futrem.
Oryginalny śledź pod futrem. Verrines „Śledź pod futrem”
Do przygotowania 6 porcji potrzebujesz:
- 2 gotowane lub pieczone buraki
- 5 gałązek koperku
- 2 łyżki l. majonez
- 1-2 łyżki. l. śmietana
- 2 filety śledziowe czyli 1 filet z ryby
- duża garść szczypiorku lub szybko podsmażona z małym kawałkiem masła i drobno posiekanymi 3-4 cebulami zielonymi
- 3 ugotowane ziemniaki w mundurkach
- 6 jaj przepiórczych, ugotowanych na twardo
- sól, świeżo zmielony czarny pieprz
- Buraki zmiel w blenderze na jednorodne puree. Dodać drobno posiekany koperek, majonez i śmietanę, wymieszać. Powstałe puree powinno przypominać gęsty sos. Doprawić solą i pieprzem.
- Filet śledziowy pokroić w drobną kostkę i ułożyć na dnie szerokich szklanek. Dodać drobno posiekany szczypiorek.
- Ziemniaki obrać i pokroić w drobną kostkę. Połóż ziemniaki na śledziu.
- Napełnij szklanki puree z buraków. Udekoruj przekrojonymi na połówki, obranymi jajkami przepiórczymi i pozostałym szczypiorkiem. Podawać.
Oryginalny śledź pod futrem. Śledź pod futrem w szklankach
Śledź pod futrem jest tak samo popularny na świątecznym stole jak Olivier, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby przygotować oryginalny śledź pod futrem. Spróbuj tym razem zmienić jej wygląd, umieszczając sałatkę na przykład w kieliszkach koktajlowych (martini lub szampan).
Oryginalny śledź pod futrem. Śledź pod futrem w szklankach
Do przygotowania 10 porcji potrzebne będą:
- 2 duże buraki
- 3–4 duże ziemniaki
- 3 duże marchewki
- 2 lekko solone śledzie
- 2 cebule
- ocet
- cukier
- 500ml wody pitnej
- olej słonecznikowy
- 6 jajek na twardo
- majonez
- sól
- Gotuj lub piecz całe warzywa w skórkach, aż będą miękkie. Ostudzić do temperatury pokojowej i obrać.
- Odetnij głowę, ogon i płetwy ze śledzia. Wypatrosz to. Jeśli masz kawior lub mleko, zachowaj je na inne dania. Śledzie pokroić w filety i usunąć małe ości pęsetą. Miąższ pokroić w kostkę o boku 7–9 mm.
- Przygotuj cebulę: obierz, pokrój w najdrobniejszą kostkę, zalej 2-3 łyżkami. l. ugryźć, posolić, posypać szczyptą cukru, wymieszać. Spłucz bardzo zimną (najlepiej lodowatą) wodą. Suchy. Śledzie wymieszać z cebulą, doprawić oliwą.
- Buraki zetrzyj na tarce, dodaj sól i dopraw majonezem. Ziemniaki i marchewkę pokroić w kostkę o boku 5–7 mm, osobno posolić i wymieszać z majonezem.
- Obierz jajka. Zachować 2 żółtka, resztę rozgnieść widelcem, dodać sól i wymieszać z majonezem.
- W głębokim naczyniu ułożyć warstwami: połowę ziemniaków, śledź z cebulą, jajka, resztę ziemniaków, marchewkę i buraki. Wierzch posypać żółtkiem, zetrzeć.
- Przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na co najmniej 4 godziny, a najlepiej na 12 godzin. Wyjąć wcześniej 30 minut. przed podaniem.
Oryginalny śledź pod futrem. Śledź Canape pod futrem
To nasza wersja śledzia pod futrem na stół bufetowy, przekąska w formie kanapki.
Oryginalny śledź pod futrem. Śledź Canape pod futrem
Do przygotowania 4-6 porcji potrzebne będą:
- 2 buraki
- 3 marchewki
- 3 ziemniaki
- 600 g filetu śledziowego
- 8 kromek chleba Borodino
- mały pęczek szczypiorku
- majonez, opcjonalnie
- Warzywa gotujemy lub pieczemy w skórkach do miękkości. Ostudzić do temperatury pokojowej, obrać.
- Buraki, marchewkę i ziemniaki pokroić w małe plasterki. Filet pokroić na średnie kawałki.
- Każdy kawałek chleba Borodino pokroić na 4 kawałki. W razie potrzeby chleb można posmarować majonezem. Drobno posiekaj szczypiorek.
- Na ćwiartce chleba Borodino ułożyć buraki, kawałek ziemniaka, marchewkę i śledź. Zabezpieczyć patyczkiem. Jeśli chcesz, możesz dodać odrobinę majonezu do każdego kawałka warzywa, jeśli uznasz to za konieczne.
- Przed podaniem posyp szczypiorkiem.
Oryginalny śledź pod futrem. Zwiń śledź pod futrem
Ten sposób podawania zwykłego śledzia pod futrem zamienia zwykłą przystawkę na zimno w kulinarne arcydzieło. Gotowanie śledzia pod futrem będzie oczywiście wymagało nieco większej dokładności i umiejętności, ale wynik jest tego wart.
Śledź pod futrem lepiej przygotować w przeddzień planowanej uczty: żelatyna przez noc lepiej stwardnieje, a przystawkę można pokroić w bardziej równe, piękne plasterki.
Aby ułatwić zwijanie śledzia pod futrem, użyj maty silikonowej. Wyłóż folią spożywczą, posmaruj olejem i ułóż składniki warstwami. Zatem oryginalny śledź pod futrem sprawdzi się idealnie!
Oryginalny śledź pod futrem. Zwiń śledź pod futrem
Do przygotowania 6-8 porcji potrzebne będą:
- 4 buraki
- 3 marchewki
- 3 ziemniaki
- 4 g żelatyny w proszku
- 150ml wody pitnej
- 3 jajka na twardo
- 250 g filetu śledziowego
- 1…