Ormiańska okroszka
gastronomia 07 czerwca 2023 r5,00 (4)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział2Komentarz Do przepisu
Ormiańska okroshka (matsnabrdosh) to orzeźwiający, wegetariański chłodnik na bazie ormiańskiego fermentowanego produktu mlecznego matsun (matsoni) i aromatycznych ziół. Chociaż ta okroshka nazywa się zupą, podaje się ją jako napój bezalkoholowy w szklankach lub kubkach. Do matsoni i zieleniny najczęściej dodaje się świeże ogórki i bardzo rzadko rzodkiewki, a dla uczucia sytości można pokruszyć suszony chleb pita. Jeśli chodzi o wybór ziół, większość przepisów uwzględnia kolendrę, którą miesza się według własnego uznania z innymi ziołami: koperkiem, pietruszką, dymką, bazylią, miętą, estragonem itp.
Dla pikanterii do ormiańskiej okroshki czasami dodaje się czosnek, pieprz i sok z cytryny.
Matsun jest produktem dość gęstym, dlatego najczęściej rozcieńcza się go bardzo zimną wodą mineralną lub zwykłą do pożądanej konsystencji. Ten sfermentowany napój mleczny można bardzo łatwo przygotować w domu, jeśli nie sprzedaje się go.
Złożoność: trudny Kalorie: 164,33 kcal/porcję Porcje: 5 Gotowanie: 15 minut Dodać. czas: 30 godz Używany: 8,08 g/8,96 g/12,96OkroszkaDanie pierwszeZupaZimna zupaSKŁADNIKI NA 5 PORCJI500 ml matsuny (matsoni)300 g ogórków50 g kolendry50 g innych warzyw do smaku100-300 ml wody mineralnej lub zwykłejsólDla matsuny (matsoni)1 litr mleka niesterylizowanego (o krótkim terminie przydatności do spożycia) o zawartości tłuszczu powyżej 3%25 g pełnotłustego jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany. Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Do rondelka wlać mleko, doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem przez 5 minut, od czasu do czasu mieszając, aby się nie przypaliło. Przelać do słoika i ostudzić do 40°C.
Krok 2
Dokładnie wymieszaj w filiżance 100 ml gotowanego mleka z jogurtem lub kwaśną śmietaną i wlej tę mieszaninę do słoika z główną objętością mleka. Wymieszaj, zamknij szczelną pokrywką i owiń słoik kocem lub czymś bardzo ciepłym. Pozostawić na blacie na 5 godzin, a następnie włożyć do lodówki na jeden dzień. Matsun dla okroshki po ormiańsku jest gotowy.
Krok 3
Przygotowane ogórki pokroić w drobną kostkę, im mniejsza, tym lepsza. Najczęściej do tej zimnej zupy obiera się ogórki.
Krok 4
Podziel warzywa na liście i łodygi. Do okroshki potrzebne będą tylko liście i najcieńsze łodygi, należy je posiekać nożem. Grube łodygi można zamrozić i wykorzystać później do gotowania bulionów.
Krok 5
W rondlu lub głębokiej misce połącz warzywa i ogórki, dodaj sól do smaku i dokładnie wymieszaj, aby produkty puściły sok i ujawniły aromaty. Odstaw na 5 minut.
Krok 6
Do mieszanki ziół i ogórków dodać matsoni i ponownie dokładnie wymieszać. Następnie rozcieńczyć matsnabrdosh bardzo zimną wodą do wymaganej konsystencji, wymieszać, posmakować, w razie potrzeby dodać soli.
Krok 7
Włóż okroshkę do lodówki na co najmniej 30 minut. Zamieszaj ponownie przed podaniem. Za pomocą chochli rozlać do szklanek i udekorować kilkoma listkami kolendry.
PRZYDATNE RADY
Jeśli nie chcesz samodzielnie przygotowywać matsuna (matsuna), a nie ma możliwości jego zakupu, to w ormiańskiej okroshce można go łatwo zastąpić pełnotłustym kefirem, ayranem, a nawet jogurtem.
PRZY OKAZJI
Aby w końcu zamienić ten chłodnik w pyszny napój chłodzący, w misie blendera umieść ogórki, zioła, matsoni i kilka kostek lodu. Bez dodawania wody zmiksuj produkty do niemal jednolitej konsystencji i przelej do szerokich, niskich szklanek.