Ormiańska okroshka Matsnabrdosh, jak ją ugotować

Ormiańska okroshka Matsnabrdosh, jak ją ugotować

Ormiańska okroshka Matsnabrdosh, jak ją ugotować

Olga Siutkina 09 czerwca 2023 r5,00 (2)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0Komentarz

Okroshka okroshka jest inna. Chłodnik, w którym drobno posiekane warzywa, produkty mięsne i zioła polewane są kwasem chlebowym lub napojem z fermentowanego mleka, tak większość z nas postrzega okroshkę. Oczywiście istnieją różnice i cechy przygotowania, a nazwy też są różne. Ale istota jest ta sama: chłodnik to najlepszy sposób na zaspokojenie głodu w upalny dzień.

Ormiańska okroshka Matsnabrdosh

O czym porozmawiamy w artykule:

  • Jak nazywa się ormiańska okroshka?
  • Co zawiera ormiańska okroshka Matsnabrdosh?
  • Tradycje jedzenia i podawania ormiańskiej okroshki matsnabrdosh
  • Przepis na ormiańską okroshkę matsnabrdosh

Okroshka jest kochana nie tylko w Rosji, ale także na terytorium byłych republik radzieckich. Weźmy na przykład Zakaukazie. W Gruzji je się okroshkę, w Azerbejdżanie je się dwie zimne zupy – dovgę i ovdukh. Armenia ma również własną okroshkę, która jest również przygotowywana ze sfermentowanego produktu mlecznego – matsun (matsoni).

Jak nazywa się ormiańska okroshka?

Ormiańska okroshka ma imię, które podobnie jak słowo „okroshka” w języku rosyjskim ma swoje specjalne znaczenie. Ormiańska okroshka nazywa się „matsnabrdosh”. Jak można się domyślić, „matsna” to zmodyfikowana „matsoni”. A „brdel” lub „brdosh” pochodzi od ormiańskiego czasownika „kruszyć się”. Ale nie tylko pokruszyć, ale na płyn, na przykład do zupy,

Zatem wszystko się łączy i staje się jasne. Matsnabrdosh oznacza kroshevo na matsun! To takie odkrycie gastronomiczne i językowe. Wszystko sprowadzało się do okruchów i okroshki.

Co zawiera ormiańska okroshka Matsnabrdosh?

Do ormiańskiej okroshki zwykle dodaje się pietruszkę
Do ormiańskiej okroshki zwykle dodaje się pietruszkę

Na pierwszy rzut oka wydaje się, że zestaw produktów jest prawie taki sam jak w okroshce z kwasem. Ale wszystkie drobne niuanse – w doborze zieleni, sposobie krojenia i podawania – w magiczny sposób tworzą podobne, ale inne danie.

Przyjrzyjmy się bliżej różnicy między okroshką na bazie kwasu chlebowego a matsnabrdoshem.

Informacje ogólne: Ormiańska okroshka zawiera ogórek, pietruszkę, koperek, zieloną cebulę – to obowiązkowe składniki tradycyjnej okroshki robionej na kwasie (lub kefirze).

Różnica: Rosyjska okroshka zwykle zawiera gotowane lub smażone mięso, kiełbasę, gotowane ziemniaki, rzodkiewki i jajka na twardo. Chociaż ten zestaw składników różni się od historycznej rosyjskiej receptury, jest zdecydowanie najczęstszy. Żadne z powyższych nie jest uwzględnione w matsnabrdosh. Jedynym wyjątkiem są rzodkiewki – czasem można je spotkać w ormiańskiej okroszce.

Istnieje również niewielka, ale uderzająca różnica w składnikach: do matsnabrdosh dodaje się kolendrę i miętę, które są nietypowe dla okroshki na kwasie chlebowym. Chociaż czasami do okroshki używa się kwasu chlebowego przygotowanego z miętą.

Warzywa i zioła na ormiańską okroshkę pokroić w bardzo drobną kostkę lub zetrzeć na grubej tarce.

Tradycje jedzenia i podawania ormiańskiej okroshki matsnabrdosh

Okroshka matsnabrdosh w zbiorze przepisów Arama Piruzyana „Gotowanie ormiańskie”, opublikowanym jeszcze w ZSRR, znajduje się w sekcji „Zupy mleczne”. Chociaż każdy mieszkaniec Armenii powie, że to raczej nie zupa, ale napój bezalkoholowy. Stąd tradycyjna porcja – w dużych szklankach. Drobna metoda krojenia odpowiada również specyfice użytkowania – picie oczywiście z małymi składnikami jest wygodniejsze. Matsnabrdosh podaje się na zimno, z kostkami lodu do chłodzenia. W niektórych rodzinach okroshkę posypuje się cebulą smażoną do momentu podania, aż będzie chrupiąca.

Przepis na ormiańską okroshkę matsnabrdosh

ogórki
ogórki

niezbędny składnik ormiańskiej okroshki

Orzeźwiająca, chłodząca, witaminowa zupa-napój Matsnabrdosh przygotowywana jest na bazie sfermentowanego produktu mlecznego Matsoni. Matsoni w kuchni ormiańskiej nazywa się matsun. Zasada przygotowania i fermentacji w nim mleka jest taka sama jak w matsoni. Jeśli nie masz matsoni, możesz użyć kefiru i przygotować z niego ormiańską okroshkę. Czy będzie różnica? Dość nieznaczne – matsun ma bogatszy mleczny smak i jest nieco gęstszy niż kefir. Aby przygotować okroshkę z matsunem lub kefirem, oba sfermentowane napoje mleczne należy rozcieńczyć zimną przegotowaną wodą. Więc nie będzie dużej różnicy, możesz kupić kefir, jeśli nie masz matsuna (matsoni).

Obowiązkowym składnikiem ormiańskiej okroshki są ogórki. Do ich wyboru należy podchodzić ostrożnie. Ogórki powinny być młode, małe, bez nasion. Lepiej oczyścić skórę, zwłaszcza jeśli jest pokryta pryszczami.

Dla pikanterii do okroshki można dodać czosnek i urozmaicić smak bazylią i estragonem.

Jeśli chcesz, aby matsnabrdosh był bardziej sycący, pokrusz w nim suszony chleb pita.

Ormiańska okroshka matsnabrdosh
Ormiańska okroshka matsnabrdosh

5-6 porcji, 15 min+30 godz

Czego potrzebujesz do przygotowania ormiańskiej okroshki matsnabrdosh:

  • 500 ml matsuny (matsoni)
  • 300 g ogórków
  • 50 g kolendry
  • 50 g innych warzyw do smaku
  • 100-300 ml wody mineralnej lub zwykłej
  • sól

Dla matsuny (matsoni):

  • 1 litr mleka niesterylizowanego (o krótkim terminie przydatności do spożycia) o zawartości tłuszczu powyżej 3%
  • 25 g pełnotłustego jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany.
  1. Do rondelka wlać mleko, doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem przez 5 minut, od czasu do czasu mieszając, aby się nie przypaliło. Przelać do słoika i ostudzić do 40°C.
  2. Dokładnie wymieszaj w filiżance 100 ml gotowanego mleka z jogurtem lub kwaśną śmietaną i wlej tę mieszaninę do słoika z główną objętością mleka. Wymieszaj, zamknij szczelną pokrywką i owiń słoik kocem lub czymś bardzo ciepłym. Pozostawić na blacie na 5 godzin, a następnie włożyć do lodówki na jeden dzień. Matsun dla okroshki po ormiańsku jest gotowy.
  3. Przygotowane ogórki pokroić w drobną kostkę, im mniejsza, tym lepsza. Najczęściej do tej zimnej zupy obiera się ogórki.
  4. Podziel warzywa na liście i łodygi. Do okroshki potrzebne będą tylko liście i najcieńsze łodygi, należy je posiekać nożem. Grube łodygi można zamrozić i wykorzystać później do gotowania bulionów.
  5. W rondlu lub głębokiej misce połącz warzywa i ogórki, dodaj sól do smaku i dokładnie wymieszaj, aby produkty puściły sok i ujawniły aromaty. Odstaw na 5 minut.
  6. Do mieszanki ziół i ogórków dodać matsoni i ponownie dokładnie wymieszać. Następnie rozcieńczyć matsnabrdosh bardzo zimną wodą do wymaganej konsystencji, wymieszać, posmakować, w razie potrzeby dodać soli.
  7. Włóż okroshkę do lodówki na co najmniej 30 minut. Zamieszaj ponownie przed podaniem. Za pomocą chochli rozlać do szklanek i udekorować kilkoma listkami kolendry.

Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #okroszkaPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGISortuj według popularności Jesteś już zarejestrowany na ? Zaloguj się lub zostaw komentarz jako gość

Nie ma jeszcze żadnych komentarzy

Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja