Ormiańska musaka z dynią

Do przepisu

Ormiańska musaka bardzo różni się od tej bardziej znanej nam greckiej. Nie ma sosu pomidorowego, żadnych jasnych przypraw, żadnego beszamelu. Najważniejszy w takiej musace jest smak głównego składnika, w naszym przypadku jest to dynia.

Złożoność: przeciętny Kalorie: 447,88 kcal/porcja Porcje: 6 Gotowanie: 1 godzina 40 minut Używany: 22,88 g/26,20 g/32,64PieczenieKuchnia ormiańskaKuchnia greckaKolacjaDrugie danieMusakaDanie główneSKŁADNIKI NA 6 PORCJI800 g dyni600 g wołowiny80 g ghee2/3 szklanki ryżu długoziarnistego2 średnie cebulepomidorki koktajlowe do dekoracjisólbazylia do podaniaświeżo zmielony czarny pieprz Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

1. Mięso pokroić w drobną kostkę. Rozpuść jedną trzecią roztopionego masła na patelni i smaż mięso na złoty kolor. Zalać 100 ml gorącej wody, przykryć patelnię pokrywką i gotować na małym ogniu przez 40 minut.

Krok 2

2. Rozgrzej piekarnik do 200°C. Dynię pokroić w plastry o grubości 6–8 mm i ułożyć na blasze wyłożonej pergaminem. Dynię posmaruj roztopionym masłem, solą i pieprzem. Wstawić do piekarnika i piec 20 minut. Powinno stać się miękkie, ale nie rozpadać się.

Krok 3

3. Ryż ugotuj we wrzącej osolonej wodzie do połowy ugotowanego, 7–10 minut.

Krok 4

4. Obierz cebulę i pokrój w drobną kostkę. Na drugiej patelni rozpuść resztę ghee i podsmaż cebulę, aż będzie miękka.

Krok 5

5. Mięso wymieszać z cebulą i ryżem, doprawić solą i pieprzem.

Krok 6

6. W naczyniu do pieczenia ułóż warstwę pieczonej dyni. Na to nakładamy nadzienie mięsne, ryżowe i cebulowe, po czym przykrywamy pozostałą dynią. Udekoruj pomidorkami koktajlowymi. Włóż musakę do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez 30 minut.

Krok 7

7. Podawać musakę posypaną listkami bazylii.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja