Opanuj sztukę pieczenia szaszłyków w piekarniku: od kurczaka, poprzez wieprzowinę i wątróbkę, aż do makreli i szczupaka

Jak gotować szaszłyk w piekarniku: z kurczaka, wieprzowiny, wątroby, makreli i szczupaka

Jak gotować szaszłyk w piekarniku: z kurczaka, wieprzowiny, wątroby, makreli i szczupaka

Nie należy naginać się do zmieniającego się świata, gdzie znalazłeś piekarnik, jest strefa grillowa. Mamy na myśli to, że nie musisz jechać na łono natury, jeśli chcesz grillować. Soczyste mięso możesz rozrywać zębami nawet we własnej kuchni. Nauczymy Cię, jak gotować szaszłyk w zwykłym piekarniku.

Jak gotować szaszłyk w piekarniku: z kurczaka, wieprzowiny, wątroby, makreli i szczupaka

O czym porozmawiamy w artykule:

  • Marynata do grilla w piekarniku
  • Szaszłyki i temperatura
  • „Płynny dym” i inne triki na dodanie smaku grillowi
  • Przepisy
  • Szaszłyk wieprzowy na blasze do pieczenia
  • Szaszłyk z piekarnika z wątroby, bakłażana i wędzonego smalcu
  • Kebab z makreli
  • Szaszłyki z piersi indyka z sosem orzechowym
  • Szaszłyk z piersi kurczaka w piekarniku
  • Szaszłyki z łososia
  • Kebab wieprzowy w rękawie w piekarniku
  • Szaszłyk szczupakowy w piekarniku

Marynata do grilla w piekarniku

Marynaty nie należy zaniedbywać: zawiera połowę tajemnicy soczystego kebaba. Zasada jest bardzo prosta – do twardego mięsa, które wymaga zmiękczenia, wybierz ocet, sok z cytryny lub ciemne piwo. Do polędwiczek lub filetów drobiowych używamy oliwy ziołowej, kefiru, jogurtu lub mleka kokosowego. Do tłustych ryb, w tym łososia, nadają się sosy sojowe, ostrygowe i cytrusowe lub świeży imbir. Ale dorsza lub sandacza można po prostu lekko posmarować oliwą z oliwek, posypać świeżo zmielonym białym pieprzem i suszonymi ziołami prowansalskimi. Optymalny czas marynowania szaszłyka to 23 godziny do kilku dni.

Istnieją również marynaty uniwersalne, wśród których na pierwszym miejscu znajduje się cebula. Do tego potrzebny będzie kwaśny składnik, na przykład ocet lub sok z cytryny, sól, pieprz, czosnek, przyprawy do smaku, a także cebula pokrojona w cienkie pierścienie lub pióra w ilości 400500 g na każdy kg mięsa.

Nawiasem mówiąc, zagorzali przeciwnicy cebuli nie powinni się martwić, ponieważ w marynacie ważne jest nie samo warzywo, ale jego sok. Dlatego możesz po prostu użyć sokowirówki lub zwykłego drobnego sitka.

Za uniwersalne uważa się marynaty na bazie wody gazowanej, cydru jabłkowego (bezalkoholowego lub w małej ilości) i soku pomidorowego, najlepiej domowego. Świetnie sprawdzają się tutaj czosnek, musztarda, ostra pasta gochujang, chili i mielony kminek.

Szaszłyki i temperatura

Do grillowania w piekarniku najpraktyczniej jest używać jednorazowych szaszłyków
Do grillowania w piekarniku najpraktyczniej jest używać jednorazowych szaszłyków

Szaszłyk możesz przygotować w piekarniku na ruszcie lub w torbie do pieczenia albo na drewnianych lub bambusowych szaszłykach. Ostatnia opcja jest najwygodniejsza. Po pierwsze, szaszłyki są jednorazowe i nie trzeba ich myć. Po drugie, łatwo jest dostosować ich wielkość, a po trzecie, nadają kebabowi dodatkowego, drzewnego aromatu.

Aby kebab był soczysty, pierwsze kilka minut należy go piec w temperaturze 220250°C. Następnie zmniejsz temperaturę, a na koniec delikatnie podsmaż kawałki na grillu. Zatem podobieństwo do kebaba właśnie zdjętego z grilla będzie niemal stuprocentowe.

„Płynny dym” i inne triki na dodanie smaku grillowi

„Płynny dym” pomoże Ci uzyskać gwarantowany dymny aromat. Nie ma sensu spierać się o szkody lub korzyści; dodanie go lub nie to twoja prywatna sprawa. Jeśli tak zdecydujesz, po prostu posmaruj nim mięso/rybę lub dodaj kilka kropli do marynaty.

Jeśli masz dobry kaptur, możesz tlące się zrębki owinąć folią, tworząc coś w rodzaju koperty, a następnie wykałaczką zrobić w niej kilka dziurek. Na dnie piekarnika umieść zaimprowizowaną wędzarnię, dzięki czemu dym będzie równomiernie rozprowadzony, a kebaby wchłoną aromat.

A jeśli masz pistolet dla palaczy, nie ma w tym nic złego. Fumiguj gotowe kebaby dymem – wygląda bardzo efektownie.

Przepisy

Szaszłyk wieprzowy na blasze do pieczenia

Wieprzowina w piekarniku okazuje się delikatna i miękka. Nie jest to zaskakujące, ponieważ marynuje się go z cebulą i octem. Klasyczna opcja, w której wygrywają obie strony.

Szaszłyk wieprzowy na blasze do pieczenia
Szaszłyk wieprzowy na blasze do pieczenia

Do przygotowania 6 porcji potrzebujesz:

  • pulpa karkówkowa – 800 g
  • cebula – 2 szt.
  • ocet – 2 łyżki. l.
  • olej roślinny – 2 łyżki. l.
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz

Aby przesłać:

  • pita
  • zielona cebula
  • marynowana czerwona cebula
  • sos do smaku

1. Przygotować mięso, osuszyć papierowym ręcznikiem, pokroić w 2,5 cm kostkę, doprawić do smaku solą i pieprzem ze wszystkich stron.

2. Cebulę pokroić w bardzo cienkie półpierścienie i włożyć do miski. Dodać sól, zalać octem i dokładnie zagnieść rękoma. Dodać mięso i wymieszać. Pozostawić w temperaturze pokojowej na co najmniej 1-2 godziny.

3. Rozgrzej piekarnik w trybie konwekcja + grill do 220°C. Mięso z marynaty osuszyć papierowymi ręcznikami, polać olejem i wymieszać. Ułożyć na wyłożonej pergaminem blasze do pieczenia i piec w górnej jednej trzeciej części piekarnika, aż będzie upieczone, kilka razy obracając, przez około 20 minut. Podawaj kebab na gorąco.

Uwaga dla gospodyni

Do marynaty na kebab wieprzowy możesz dodać dowolne zioła i przyprawy według własnego uznania. Może to być pieprz mielony (czarny, ziele angielskie, ostry) lub kminek i kolendra, które doskonale komponują się z mięsem.

Przydatne rady

Z czym podawać kebab wieprzowy? Najlepiej smakuje z sałatką ze świeżych ogórków, pomidorów i ziół. Jeśli pomidory są bardzo smaczne, wystarczy je pokroić w plasterki, dodać pokrojoną w krążki czerwoną cebulę i zalać dobrą oliwą.

Szaszłyk z wątroby, bakłażana i wędzonego smalcu w piekarniku

Jeśli nie można ugotować szaszłyka na węglach, piekarnik zawsze ci pomoże. Wędzony smalec dodany do wątroby i bakłażanów nada potrawie ten sam wędzony smak.

Szaszłyk z wątroby, bakłażana i wędzonego smalcu w piekarniku
Szaszłyk z wątroby, bakłażana i wędzonego smalcu w piekarniku

Do przygotowania 6 porcji potrzebujesz:

  • wątroba wołowa lub cielęca – 1 kg
  • cienkie bakłażany – 4 szt.
  • smalec wędzony w jednym kawałku – 350–500 g
  • świeżo zmielony kminek – 1 łyżeczka.
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz

Aby przesłać:

  • sos granatowy narsharab

1. Bakłażany pokroić w krążki o średnicy 1 cm, dodać sól i umieścić na durszlaku na 20 minut. Spłucz zimną wodą.

2. Usuń filmy z powierzchni wątroby. Miąższ pokroić w warstwy o grubości 2 cm, a następnie na kawałki tej samej wielkości co plastry bakłażana. Usuń wszystkie kanały.

3. Zimny ​​smalec pokroić w słupki nieco szersze niż średnica krążków bakłażana. Używając bardzo ostrego noża, pokrój każdy blok wzdłuż na możliwie cienkie plasterki. Posyp je z jednej strony solą, pieprzem i kminkiem.

4. Każdy kawałek wątroby zawiń w kawałek smalcu. Bakłażany i wątróbkę umieszczamy na smalcu na przemian na patyczkach do szaszłyków, tak aby bakłażany były pierwsze i ostatnie.

5. Piec na blasze wyłożonej folią w piekarniku nagrzanym do 230°C (najlepiej z włączonym grillem), od czasu do czasu obracając, przez około 15 minut. Podawaj kebaby bardzo gorące z sosem z granatów.

Uwaga dla gospodyni

W ten sposób możesz przygotować szaszłyk z wątróbki drobiowej. Można go zawinąć w cienkie paski wędzonego boczku.

Przy okazji

Podawaj ten kebab nie tylko z narsharabem, ale także z adjiką. Doda potrawie pikanterii.

Kebab z makreli w piekarniku

Makrela jest często niedoceniana, ale na próżno: kebab z niej okazuje się gęsty i soczysty. A rybi zapach łatwo zniweluje marynata na bazie soku z cytryny, cebuli i czosnku.

Kebab z makreli w piekarniku
Kebab z makreli w piekarniku

Do przygotowania 3 porcji potrzebne będą:

  • makrela średniej wielkości – 3 szt.
  • średnia cebula – 3–4 szt.
  • pomidorki koktajlowe – 400 g
  • olej roślinny – 100 ml
  • cytryna (sok) – 1 szt.
  • czosnek – 2–3 ząbki
  • sól – 1 łyżka. l.
  • cukier – 1 łyżeczka.
  • przyprawa do ryb – do smaku

1. Cebulę do marynaty pokroić w krążki, a czosnek w cienkie plasterki. Makreli odetnij ogon, płetwy i głowę. Usuń kręgosłup i kości, a także wnętrzności. Dokładnie opłucz mięso ryby i dobrze osusz papierowymi ręcznikami.

2. Umieść cebulę w dużej misce do marynowania. Rybę pokroić w grube kawałki i ułożyć na wierzchu skórą do dołu. Posypać solą, cukrem i przyprawą do ryb.

3. Na każdym kawałku makreli połóż plasterki czosnku, skrop sokiem z cytryny i olejem roślinnym. Przykryj górę miski folią spożywczą. Przechowywać w lodówce przez 24–48 godzin.

4. Rozgrzej piekarnik do 190°C. Makrelę osusz ręcznikiem papierowym, a kawałki ryby połóż na drewnianych patyczkach namoczonych w chłodnej wodzie. Na zmianę makrela, cebula i pomidorki koktajlowe.

5. Połóż szaszłyki na blasze do pieczenia i piecz kebab w górnej jednej trzeciej części piekarnika, aż będzie ugotowany (10-15 minut), kilka razy obracając. Podawać na gorąco.

Przydatne rady

Jeśli zamierzasz przygotować szaszłyki z mrożonej makreli, pozwól jej powoli się rozmrażać w lodówce. Dzięki temu ryba zachowa soczystość, a po usmażeniu okaże się bardzo delikatna.

Przy okazji

Kebab z makreli można podawać ze świeżymi ziołami lub z ziemniakami pieczonymi w piekarniku (każdą bulwę należy wcześniej zawinąć w folię).

Szaszłyki z piersi indyka z sosem orzechowym

Te kebaby świetnie smakują grillowane na świeżym powietrzu, ale równie dobrze smakują w piekarniku w domu. Najważniejsze, aby nie wysuszyć indyka.

Szaszłyki z piersi indyka z sosem orzechowym
Szaszłyki z piersi indyka z sosem orzechowym

Do przygotowania 4 porcji potrzebne będą:

  • filet z indyka – 1 kg
  • sól
  • świeżo zmielony biały pieprz
  • olej roślinny

Do sosu:

  • masło orzechowe (z kawałkami lub bez) – 150 g
  • ciemny sos sojowy – 3 łyżki. l.
  • płynny miód – 1 łyżka. l.
  • sok z limonki – 1 łyżka. l.
  • bulion warzywny lub woda

1. Bambusowe szaszłyki namoczyć w wodzie przynajmniej na 30 minut przed pieczeniem. Na sos wszystkie składniki miksujemy na gładką masę, dodając po trochu bulion warzywny lub wodę, aby uzyskać konsystencję niezbyt tłustej śmietany.

2. Filet z indyka pokroić w kostkę o wymiarach 10x2x2 cm. Osuszyć papierowymi ręcznikami, doprawić solą i pieprzem oraz posmarować olejem roślinnym.

3. Każdy pasek filetu nakładamy na wykałaczkę tak, aby zebrał się w harmonijkę. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C z włączonym grillem na złoty kolor, około 10 minut. Obróć kebab raz na drugą stronę.

4. Podawaj gorące szaszłyki z sosem orzechowym i chlebem pita.

Uwaga dla gospodyni

Do natłuszczenia szaszłyków z indyka użyj aromatycznego, nierafinowanego oleju: oliwkowego, orzechowego, sezamowego lub innego, jaki lubisz.

Przy okazji

Sok z limonki można zastąpić sokiem z cytryny, a także naturalnym octem jabłkowym lub winnym rozcieńczonym wodą w stosunku 1:1.

Szaszłyk z piersi kurczaka w piekarniku

Kebab z kurczaka według naszego przepisu przygotowywany jest w 3 etapach. Najpierw zamarynuj filet, następnie nakłuj kawałki kurczaka na patyczki do szaszłyków i smaż na suchej patelni, aż będą chrupiące. I dopiero potem kebab trafia do piekarnika na dosłownie 10 minut, podczas których osiąga pełną gotowość.

Szaszłyk z piersi kurczaka w piekarniku
Szaszłyk z piersi kurczaka w piekarniku

Do przygotowania 3 porcji potrzebne będą:

  • filet z kurczaka – 600 g
  • duża cebula – 1 szt.
  • mała cytryna – 1 szt.
  • oliwa z oliwek – 50 ml
  • sos sojowy – 4 łyżki. l.
  • duży czosnek – 3 ząbki
  • natka pietruszki – 3 gałązki

1. Do głębokiej miski wyciśnij sok z cytryny na marynatę. Dodać oliwę i sos sojowy, wymieszać.

2. Przełóż czosnek przez prasę, natkę pietruszki posiekaj bardzo drobno, usuwając twarde łodygi. Cebulę pokroić w małe kostki.

3. Do miski z marynatą dodać pietruszkę, czosnek i cebulę. Zamieszać. Pierś kurczaka pokroić w duże plasterki.

4. Filet z kurczaka przełożyć do miski z marynatą. Mieszaj, aż równomiernie rozłoży się pomiędzy kawałkami. Przykryj górną część miski folią spożywczą i włóż do lodówki na…

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja