Omlet Z Ziemniakami
gastronomia 2 września 2023 r4,50 (6)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział7Komentarz Do przepisu
Omlet z ziemniakami to popularne danie hiszpańskie. Zwyczajowo przygotowuje się go na śniadanie lub kolację i uzupełnia główne składniki papryką, pomidorami, cukinią lub, jak w naszym przepisie, grzybami. Danie przygotowuje się dość szybko. Ziemniaki są używane na surowo. Bardzo ważne jest, aby pokroić go na równe plasterki, aby równomiernie się upiekło. Ale jeśli nagle masz gotowane ziemniaki, to jeszcze lepiej. W ten sposób skrócisz czas gotowania przynajmniej o połowę. Najpierw musisz ugotować grzyby. Potem ziemniaki. Smaży się go na dużej ilości oliwy z cebulą do miękkości. Następnie grzyby i ziemniaki mieszamy z masą jajeczną. Omlet powinien być zrumieniony z obu stron, dlatego potrzebne będą umiejętności i talerz, aby go ostrożnie obrócić. Hiszpanie jedzą omlet z ziemniakami najczęściej jako zimny lunch, więc po ugotowaniu trzeba będzie go przechowywać w lodówce.
Złożoność: przeciętny Kalorie: 497,88 kcal/porcję Porcje: 6 Gotowanie: 1 godzina 30 minut Używany: 10,99 g/39,30 g/24,44Kuchnia hiszpańskaDanie główneWegetarianizm: OvoWegetarianizmSKŁADNIKI NA 6 PORCJIjajka – 5 szt.duże ziemniaki – 4 szt.pieczarki – 300 gcebula – 1 szt.oliwa z oliwek – 1 szklankasól – 5 g Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Przygotuj wszystkie składniki na omlet ziemniaczany. Obierz dużą cebulę, a następnie drobno posiekaj. Wytrzyj grzyby serwetką i pokrój w cienkie plasterki.
Krok 2
Na patelni rozgrzewamy na dużym ogniu odrobinę oliwy, dodajemy grzyby i szybko je smażymy, często mieszając szpatułką. Zajmie to około 10 minut.
Krok 3
Ziemniaki pokroić w małe plasterki o grubości około 5–8 mm. Staraj się, aby wszystkie były tej samej wielkości, aby warzywo gotowało się równomiernie.
Krok 4
Na głęboką patelnię o średnicy 22 cm wlać oliwę, podgrzać, dodać cebulę i ziemniaki, dodać sól, smażyć na średnim ogniu, często mieszając. Ziemniaki powinny stać się miękkie. Zajmie to około 15-20 minut.
Krok 5
Lekko ubij jajka w dużej misce. Za pomocą łyżki cedzakowej przełóż mieszaninę ziemniaków i cebuli do miski z jajkami, poczekaj, aż olej odcieknie, dodaj grzyby i sól, wymieszaj.
Krok 6
Z patelni spuścić prawie cały olej, zachowując około 2 łyżek stołowych. l. Zwiększ ogień pod patelnią do maksimum, dodaj masę jajeczną i smaż na złoty kolor od spodu.
Krok 7
Bardzo ostrożnie przełóż omlet na płaski, płaski talerz o średnicy nieco większej niż patelnia. Następnie włóż go z powrotem na patelnię, przyrumienioną stroną do góry. Pozwól, aby spód się zarumienił. Obróć omlet w ten sam sposób, używając pokrywki lub talerza, jeszcze 2-3 razy. Schłodzić przez 1 godzinę przed podaniem.
UWAGA DO GOSPODARKI
Możesz ugotować omlet z ziemniakami, aż będzie gotowy w piekarniku. Najpierw smaż na patelni żaroodpornej, a następnie smaż przez około 20 minut w temperaturze 180°C. Jeśli to możliwe, podwój ilość oleju. Im więcej oleju, tym mniej ziemniaki wchłoną. Hiszpanie jedzą tortille ziemniaczane najczęściej jako zimny lunch. Pozostały olej z duszenia ziemniaków można wykorzystać ponownie.
PRZY OKAZJI
Aby przygotować omlet z ziemniakami, lepiej użyć rafinowanej oliwy z oliwek. Ma niższą temperaturę dymienia i brak charakterystycznego zapachu. Olej pozostały na patelni po duszeniu ziemniaków można wykorzystać ponownie.
Amarant to:
Bogaty w białko, lizynę i skwalen ()
Amarant to:
·
zbilansowane, łatwo przyswajalne białko roślinne
·
biodostępny wapń i lizyna
·
błonnik
Dodając amarantus w ilości do 20% całkowitej mąki stosowanej w przepisach, poprawiasz wartość odżywczą, smak i konsystencję wypieków. Ponadto amarantus jest odpowiednim zagęszczaczem do sosów, zup i gulaszy.
Reklama LLC „Russkaya Oliva” INN: 3665050261