Do przepisu
Omlet z pomidorami, cebulą i serem to idealne śniadanie: zdrowe i bardzo smaczne. Jeśli chcesz, aby było bardziej satysfakcjonujące, dodaj do potrawy boczek, kiełbasę lub mostek (składniki mięsne należy w pierwszym etapie podsmażyć razem z cebulą). Ale naszym zdaniem ten omlet jest już w stanie zapewnić zapas energii przez długi czas, więc nie ma szczególnej potrzeby jego „ważenia”. Pragnę zwrócić Państwa uwagę na wybór pomidora do omletu. Spróbuj znaleźć dojrzały, słodkawy, ale jednocześnie mięsisty i mocny okaz. Dzięki temu danie na pewno stanie się smaczniejsze, a jego wygląd bardziej apetyczny, zwłaszcza jeśli przed podaniem posypiemy omlet pomidorami, cebulą i serem z posiekanymi pikantnymi ziołami według własnego uznania.
Złożoność: łatwo Kalorie: 461,24 kcal/porcję Porcje: 2 Gotowanie: 20 minut Używany: 16,30 g/40,99 g/5,26PrażenieNa patelniŚniadanieKolacjaDrugie danieOmletDanie główneWegetarianizm: Ovo-laktoWegetarianizmSKŁADNIKI NA 2 PORCJEmała cebula – 1 szt.duży pomidor – 1 szt.ser feta – 100 gghee – 2-3 łyżki. l.jaja C0 – 5–6 szt.śmietana 33% tłuszczu – 3 łyżki. l.świeżo zmielony czarny pieprz – do smakusól Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Przygotuj składniki omletu z pomidorami, cebulą i serem. Cebulę obierz i pokrój w cienkie paski. Pomidory umyć i pokroić w duże plasterki. Zetrzyj ser na drobnej tarce.
Krok 2
Rozpuść ghee na patelni z powłoką nieprzywierającą o średnicy 24–26 cm. Dodać posiekaną cebulę i smażyć mieszając na średnim ogniu przez 3-4 minuty.
Krok 3
Dodaj pomidory. Mieszając, smażymy razem z cebulą na średnim ogniu przez 3 minuty.
Krok 4
Jajka ubić ze śmietaną trzepaczką, aż masa uzyska jednolitą konsystencję. Pieprz, dodać ser i wymieszać.
Krok 5
Wlać mieszaninę jajek i sera na pomidory i cebulę. Przez pierwsze 30 sekund nic nie rób – pozwól jajom „chwycić” od dołu. Następnie zacznij delikatnie przesuwać zastygłą masę szpatułką, pozwalając, aby płyn spłynął na gorącą patelnię.
Krok 6
Gdy jajka będą już prawie ugotowane, ale powierzchnia będzie jeszcze lekko wilgotna, wyłącz ogień pod omletem. Przykryj patelnię pokrywką i pozostaw na rozgrzanym kuchence na 2-3 minuty.
Krok 7
Ciepłe talerze do serwowania (na przykład kilkakrotnie opłucz wrzącą wodą i osusz papierowymi ręcznikami). Ułożyć na nich omlet z cebulą, pomidorami i serem. Podawać na gorąco.
PRZYDATNE RADY
Staraj się nie rozgotować omletu z pomidorami, cebulą i serem: powinien mieć przyjemnie wilgotną konsystencję, a skórka na spodzie powinna pozostać delikatna i niezbyt twarda.
PRZY OKAZJI
Polecamy przygotować omlet z pomidorami i cebulą z serem feta, ale można użyć dowolnego innego sera tartego: solankowego, półtwardego lub pikantnie twardego.