Do przepisu
Miękkie, kremowe francuskie brie jest dobre samo w sobie, ale dlaczego nie zrobić z nim omletu? A do tego dodaj boczek i sałatkę warzywną. Rezultatem jest niezwykle pożywne i smaczne, kompletne śniadanie. Taki, jaki powinien być.
Złożoność: łatwo Porcje: 3 Gotowanie: 25 minutPiekarnikPrażeniePieczenieNa patelniKuchnia francuskaŚniadanieKolacjaDanie z jajekDrugie danieOmletDanie główneSałatkaWegetarianizmSKŁADNIKI NA 3 PORCJE6 jaj100 g brie’a2 łyżki l. masło200 g plasterków surowego boczku wędzonego1–2 łyżki. l. śmietana o zawartości tłuszczu do 10%3–4 łodygi zielonej cebuliDo sałatki:1 długi ogórek sałatkowy200 g wielobarwnych pomidorków koktajlowych1 łyżeczka Musztarda Dijon1 łyżka. l. oliwa z oliwek1 łyżeczka czerwony ocet winnysól do smaku Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Rozgrzej masło na nieprzywierającej, żaroodpornej patelni na średnim ogniu. Dodać boczek i smażyć, aż będzie lekko chrupiący. Boczek osusz ręcznikiem papierowym i pokrój na łatwe do spożycia kawałki.
Krok 2
Wymieszaj bekon, jajka, śmietanę, drobno posiekaną zieloną cebulę. Wlać mieszaninę jajek na patelnię, na której smażył się boczek. Gotuj na małym ogniu, aż będzie do połowy ugotowany.
Krok 3
Brie pokroić w cienkie plasterki i ułożyć na omlecie. Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C. Gotuj przez 5-6 minut. Wyjąć z piekarnika i lekko przestudzić.
Krok 4
Ogórki pokroić w plasterki, pomidory pokroić na 2-4 części. Wymieszaj i dopraw ubitą mieszanką musztardy, oleju i octu. Dodaj trochę soli.
Krok 5
Omlet pokroić na kawałki, ułożyć na talerzach i podawać na ciepło z sałatką.