Omlet do temaki-zushi
gastronomia 19 maja 2011 r5,00 (2)WskaźnikDodaj do ulubionychUdziałnieokreślonyKomentarz Do przepisu Stopień trudności: łatwo Porcje: 4 Gotowanie: 15 minutKuchnia japońskaPustyWegetarianizm: OvoWegetarianizmSKŁADNIKI NA 4 PORCJIjajko – 5-6 szt.sól – 1/4 łyżeczki.olej roślinny – 1 łyżeczka.cukier – 2 łyżki. l. Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Jajka rozbić do miski, dodać cukier i sól. Wymieszaj pałeczkami. Postaw patelnię z powłoką nieprzywierającą na średnim ogniu i lekko nasmaruj olejem roślinnym. Wlać mieszaninę jajek na rozgrzaną patelnię. Gotuj, ciągle i szybko mieszając pałeczkami i zbierając masę jajeczną od brzegów do środka, około 1 minuty. Gdy tylko jajka zaczną osiadać na brzegach, za pomocą pałeczek zwiń omlet w luźną bułkę. Odwróć łączeniem do dołu i smaż przez 1 minutę, aby omlet był ugotowany w środku. Omlet przełożyć na talerz i ostudzić. Wystudzony omlet pokroić w kostkę o długości 6-7 cm i grubości 1,5-2 cm.