Do przepisu
Wydawać by się mogło, że omlet to najbardziej banalna opcja śniadaniowa. Ale jeśli ugotujesz omlet z pomidorami i ziołami na oliwie z oliwek i podasz z aromatyczną ciabattą, obficie posmarowaną salsą, to już zupełnie inna historia. Możesz zaprosić gości na takie śniadanie.
Złożoność: łatwo Porcje: 4PrażenieNa patelniŚniadanieKolacjaDrugie danieOmletDanie główneCiabattaWegetarianizm: Ovo-laktoWegetarianizmMenu dla dzieciSKŁADNIKI NA 4 PORCJIjajko – 12 sztsól – 8 gmleko – 200 gmikrozielone – 4 gpomidory – 120 gbazylia – 8 goliwa z oliwek – 20 gciabatta pszenna – 400 g Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Jajka rozbij do miski i dodaj sól. Dodać mleko, wymieszać.
Krok 2
Pomidory pokroić w kostkę. Bazylię, mikroliście posiekać i wymieszać z pomidorami – nadzienie gotowe.
Krok 3
Na rozgrzaną patelnię wlać oliwę i wlać mieszaninę jajek i mleka. Gdy jajka lekko się zetną, rozsmaruj nadzienie.
Krok 4
Po minucie za pomocą szpatułki podnieś połowę omletu i złóż go na pół. Odczekaj chwilę, przewróć na drugą stronę, następnie zdejmij z ognia i połóż na talerzu.
Krok 5
Podawać z aromatyczną ciabattą josper, posmarowaną zieloną salsą, świeżymi pomidorami i udekorowanym listkiem bazylii.
PRZY OKAZJI
Przepis udostępniony przez Aleksieja Pawłowa, szefa kuchni restauracji Barceloneta.